Pataji Ősz 2013

Ízek, barátságok és jó hangulat Dunapatajon

2013.10.23 20:38    |    -esté-  

Felejthetetlen élményt nyújtó estével kezdődött a Pataji Ősz szeptember 13-án a dunapataji Művelődési Ház felújított színháztermében. A Pataji Zenebarátok Együttese „Havi 200 fix” című műsora és az ott hallható dalok a 20. század első felébe röpítette vissza a hallgatóságot. Igényes műsorukban két vendég színművészhallgató is föllépett: Bach Kata és Tóth Jankó.

A jól ismert örökzöldeket Bognár László József és Varga Nóra énekelte, tárogatón közreműködött az együttes közeli barátja, Szabó Sándor.

A pataji falunapok a szórakozás, a gasztronómia, a kultúra és a sport egyvelege. Ez utóbbit szombaton a Takács Kupa képviselte. Ezt a kupát Takács István és Herceg Nándor szervezte három évtizeden keresztül. A múlt idő nem véletlen, hiszen idén elhatározták, hogy utoljára csapnak össze csapatok a Takács Kupáért. A kupa múltjáról a következő számunkban részletesebben olvashatnak.

A pacal főzése mindig egy komoly próbatétel, nem véletlenül készülnek rá a főzők már hetekkel előtte. De nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ez nemcsak főzés, hanem a barátok, rokonok, jó ismerősök vendéglátása is. Öröm látni, hogy egyre több fiatal is részt vesz a versenyen, ezzel viszik tovább a főzés tudományát, öregbítik Pataj és a Gyimesi Józsefről elnevezett verseny jó hírét. Érdekesség volt, hogy a 25 nevező csapat között idén egy teljes osztály, a pataji negyedik osztály és annak szülői munkaközössége is benevezett a versenybe. A munkát a kezdődő eső sem törte meg, a pacal főzése változatlan hévvel folyt a délelőtt folyamán. A sátrakat a zsűri többször végigjárta, köztük a zsűri elnöke is: dr. Kovács Tamás, Magyarország nyugalmazott főügyésze.

Az előre eltervezett színes programot sajnos rögtönzött helyre, a Művelődési Ház színpadára kellett átvinni a fokozódó eső elől. Ez azonban nem szegte kedvét a közönségnek, és persze újfent létjogosultságot nyert a „Kultúr” nagyszínpada, amit az elmúlt fél évben újítottak meg teljesen. Itt léptek fel ezután a meghívott vendégszereplők, énekesek, táncosok, humoristák.

 

pataj_osz_420

 

Nagy érdeklődés övezte a nagyközségi kitüntetések átadását. Nem véletlen, hiszen a mostani díjkiosztó több szempontból is rendhagyó volt – ahogy azt dr. Botykai János jegyző bevezetőjéből megtudtuk. Ilyen volt például, hogy ennyi elismerést még nem nyújtott át a testület egyetlen alkalommal sem 1985 óta, a díj újkori megalapítása óta, illetve az, hogy a sport területén most először adtak át elismerést.

Az elismerő címek átadása előtt Dusnoki Csaba köszöntötte a hallgatóság, valamint a falunapok díszvendégeit: prof. Dr. Kiss László alkotmánybírót, dr. Kovács Tamás nyugalmazott főügyészt, Farkasné dr. Gasparics Emese asszonyt, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát, dr. Tóth Lászlót, a Belügyminisztérium gazdasági helyettes államtitkárát, Csóti András vezérőrnagyot, a Büntetés-végre-hajtás országos parancsnokát, a megjelent polgármestereket, intézmények képviselőit és a nézőközönséget. Dusnoki Csaba a kikapcsolódást, a barátságot, az összefogást és az elvégzett munka utáni pihenést említette a Pataji Ősz legfontosabb céljának.

Farkasné dr. Gasparics Emese köszöntötte ezután a megjelenteket. Beszédében kiemelte a falu rendezettségét és az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseket, majd röviden szólt a pacalfőzés hagyományairól és helyi kulturális-gasztronómiai értékek fontosságáról. Dr. Kiss László professzor már régóta barátként jár Dunapatajra, ezúttal személyes hangvételű, rendkívül jó humorú beszédet tartott.

Méltóságteljes esemény volt a pataji kitüntető címek átadása, aminek keretében Dusnoki Csaba felolvasta Dunapataj Nagyközség Képviselő-testületének határozatait, az indoklásokat, majd átadták a kitüntetéseket.

Dunapataj Nagyközségért kitüntető címet kapott dr. Wéber Éva gyermekgyógyász, főorvos több évtizedes gyógyító munkájáért, a helyi laboratórium létrehozásáért és önkéntes vezetéséért, az elsősegély-nyújtó ismeretek átadásában végzett fáradhatatlan munkavégzéséért. pataj_osz2_238Dunapataj Nagyközségért kitüntető címet vehetett át Gyuricza Lászlóné, Dunapataj nyugalmazott jegyzője (képünkön) elismerésre méltó, több évtizedes, kimagasló államigazgatási és közigazgatási tevékenységéért, a helyi közösség és civil szervezetek érdekében végzett áldozatos tevékenységéért. Dunapataj Nagyközségért kitüntető címet adományozott a képviselő testület Gavenda Jánosnak a községi sportegyesületben végzett több évtizedes munkájáért, civil szervezetekben és a Pataji Hírlap szerkesztőjeként vállalt önkéntes tevékenységéért. Dunapataj díszpolgára címet vehetett át Kollár Péter úr, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója a pataji lakosság foglalkoztatásában végzett több évtizedes munkájáért.

Egy régi kitüntető címet, a „Tiszta udvar rendes ház” címet elevenítették fel a Dunapatajért Közalapítvány gondozásában, Bálint László pataji lakos kezdeményezésére. A beérkező pályázatok alapján először Drubics Istvánné, Kiss Bálintné és Mádi Gyula vehette át portájáért a házon elhelyezhető címeres táblát és egy különleges facsemetét.

Hasonlóképpen várva várt eseménye volt a falunapnak a pacalfőző verseny eredményhirdetése. Köztudott, hogy a versenyt az országos hírű pacalfőző szakács, hentes és mészáros, a dunapataji Gyimesi József emlékére tartják. A zsűri értékelésében kiemelte, hogy soha ennyi jó pacalt nem kóstoltak a verseny történetének utóbbi évtizedében.

A helyezések sorrendje: I. hely: a IV. osztályosok; II. hely: Müller Attila; III. hely: Faragó Józsefné. A különdíjat, amit Gyimesi Dömötör ajánlott fel és adott át, az első helyen végzett IV. osztályosok kapták.

Dusnoki Csaba polgármester különdíjat nyújtott át a negyedik osztályosoknak, mint a legfiatalabb versenyzőknek és legszebb sátort építőknek.

A Pataji Ősz harmadik napja már a nyugodtabb események ideje szokott lenni. Erre a napra szervezte a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület kulturális programját. Míg a délelőtti ökumenikus istentisztelet a református templomban volt, addig ezek a programok a katolikus templomban, illetve a templom előtti téren kerültek megrendezésre. Színes programot állított össze az egyesület, amelynek kezdőpontja a süteménysütő verseny volt, majd a Hartai Fúvósok menet- és térzenéjével folytatódott a program. A templomtér előtti népzene- és néptánc bemutató után a templomban Vesztergám Miklós előadásával és könyvbemutatójával folytatódott a sor. A kulturális esemény méltó befejezése a Nyárzáró koncert, ami nagyon színvonalas és változatos volt. A meghívott szólista művészek mellett a pataji közönség először hallhatta az Érsekcsanádi Összhang Kórus énekeit a templom szentélyében.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás