SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szennyvízberuházás Dunapatajon

2013.12.30 22:58   

uszt_logo_240 

KEOP-7.1.0/11-2012-0059

ELŐKÉSZÍTŐ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA DUNAPATAJ NAGY-KÖZSÉG KÖZÖSSÉGI SZENNYVÍZELVEZETÉSÉNEK ÉS TISZTÍTÁSÁNAK MEGOLDÁSÁRA” CÍMŰ, KEOP-7.1.0/11-2012-0059 JELŰ PROJEKTTEL DUNAPATAJ NAGYKÖZSÉG ELŐKÉ-SZÍTI A BIZTONSÁGOS SZENNYVÍZ-ELVEZETÉS ÉS SZENNY-VÍZTISZTÍTÁS KIÉPÍTÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉT.

 

pataj_nf_2_460

 

Dunapataj egyik legégetőbb problémája, hogy területén egyáltalán nincs kiépítve a csatornahálózat (0%), így a keletkező szennyvíz szigorú környezetvédelmi szempontoknak megfelelő kezelése nem megoldott. Dunapataj Nagyközség Önkormányzata 2013 januárjában kezdte meg a települési szennyvízkezelési beruházás megvalósítását célzó projekt előkészítését az elnyert KEOP-7.1.0/11-2012-0059 Előkészítő projekt megvalósítása Dunapataj Nagyközség közösségi szennyvízelvezetésének és tisztításának megoldására című projekt keretében.

A pályázat szakmai anyagainak elkészítése során a felkért szakértő cégek a tervezett projekt műszaki, pénzügyi, gazdasági, fenntarthatósági és társadalmi hatásainak vizsgálata során arra a megállapításra jutottak, hogy a leggazdaságosabb projektváltozat az lenne a település közösségi szennyvízkezelésének megoldására, ha Dunapataj a szomszédos Harta településsel közösen pályázna. Harta évek óta küzd a jelenlegi, a határértékeknek nem megfelelő telep által kibocsátott szennyvíz okozta problémákkal. Az ötletet Harta Nagyközség Önkormányzata örömmel fogadta és támogatásáról biztosította a Dunapataji Önkormányzatot.

Az Európai Uniós forrás támogatásával megvalósuló projekt keretében elkészült a pályázati dokumentáció, beadásra kész.

A beruházás megvalósításának összege nettó 2.850.000.000 Ft.

Az önkormányzat jelenleg a beruházás megvalósításához szükséges saját erő minimalizálásán dolgozik. A tervezett beruházás magában foglalja Dunapataj nagyközség teljes belterületének csatornázását. Ennek keretében Dunapataj község területén 6 db átemelőt építenek ki, a hozzá kapcsolódó 47,5795 km hosszú, zárt gravitációs rendszerű (a szükséges gyűjtő, bekötő és nyomóvezetékekkel) KGPVC csatornahálózattal, és 1717 bekötés kiépítésével. Esővizet a csatornarendszer nem fogad majd be.

A beruházás része még az új 750 m3/d kapacitású Dunapataj-Hartai szennyvíztisztító-telep építése, ahová a megépítésre kerülő hálózat juttatja el a keletkező lakossági kommunális szennyvizet. A szennyvíztisztító-telep így a hartai és a dunapataji hálózat szennyvizét fogadná be. A telepen megvalósul a beérkező szennyvizek mechanikai és teljes, a Duna, mint befogadó, határértékeinek megfelelő, biológiai tisztítása. A kiépülő kapacitás alkalmas lesz a két településről csatornán érkező napi 700 m3 szennyvíz, valamint napi 50 m3 szippantott szennyvíz fogadására. A jelenleg működő hartai telep funkcióváltó átalakítása során kialakítanak egy szennyvíziszap komposztáló telepet is, mely évi 1150 tonna víztelenített iszap biztonságos elhelyezéséről gondoskodik, annak a mezőgazdaság számára fontos alapanyaggá való formálásával. A tisztított szennyvíz a Dunába, mint végső befogadóba kerül, a meglévő hartai sodorvonali bevezetés által. A projekt keretében a bevezetés dunai „beengedő” végpontját búvármunkával állítják helyre.

Szintén a projekt keretében megújítják a Harta belterületén található 5 db hálózati átemelőt is, melyek felújítása az üzemelés és az elkészült felmérések alapján is indokolttá vált.

nfu_logo_340


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás