Megtörtént a szennyvízcsatornázás előkészítése Dunapatajon

Megoldás szennyvízkezelésre

2013.12.30 23:02    |    -mond  

Dunapatajon lezárult a szennyvízcsatornázás előkészítése, a tervek elkészültek. A tervezett beruházás, mely mai árakon számolva 2 milliárd 850 millió forint, magában foglalja a nagyközség teljes belterületének csatornázását. Ezt jelentették be a projekt záróeseményének sajtótájékoztatóján november 21-én, csütörtökön.

– A nagyközség elöljárói közel két évtizede foglalkoznak a szennyvízcsatornázás gondolatával, eddig azonban különféle okok miatt ez nem jött létre. A községben ezenkívül az összes alap infrastruktúra megvan, és így, hogy 2012 decemberében elnyertük ezt a pályázatot, megvan a remény arra, hogy belátható időn belül végre ez is megvalósulhasson – mondta bevezetőjében Dusnoki Csaba polgármester.

 

szennyviz_pataj_340

 

Mint megtudtuk, a most megvalósult előkészítési projekt bekerülési költsége nettó 42 millió 50 ezer forint, ebből 35 millió 742 ezer 500 forint az uniós támogatás, és a fennmaradó 6 millió 307 ezer 500 forint önrészre is még támogatást kaptak.

– 2013 januárjában indult meg a tényleges munka, többszöri egyeztetés és hosszú bürokratikus út végigjárása után talán eljutottunk addig, hogy Dunapataj és Harta együtt csatornázhasson, mert ez bizonyult a leggazdaságosabb megoldásnak – mondta a polgármester.

– A dokumentumok elkészültek, ezek szerint egy 2 milliárd 850 milliós bekerülési költségű beruházást kellene megvalósítanunk az elkövetkezendő időszakban. Ami újra kérdések elé állítja az önkormányzatot, az a finanszírozás kérdése, hiszen az előkészítésre adtak pénz, de jelenleg nincs kiírva szennyvízcsatornázásra pályázat, és valószínűleg már ebben az uniós ciklusban nem is fog megnyílni, csak a 2014-2020-asban. Abban reménykedünk, hogy az előkészítési pályázatban kidolgozott anyag szerény átdolgozással meg fog felelni majd az akkori pályázati kiírásoknak is – mondta Dusnoki Csaba, majd még egy fontos kérdést is felvetett a beruházással kapcsolatban. – Nagy kételye még ezenkívül az önkormányzatunknak, hogy a majdan megvalósuló projekt önereje a két település vonatkozásában közel 360 millió, ezt honnan teremtjük elő. Reméljük, hogy akiknek nem volt adóssága, azok ezt száz százalékban vissza tudják majd pályázni az államtól és nem kell majd a lakosságot tovább terhelnünk ezzel, tehát a pályázatunk 100 százalékos támogatottságú lesz – mondta bizakodva a polgármester, és zárásként még megköszönte az együttműködő cégek munkáját, valamint Harta partnerségét.

Zetkó Imre projektmenedzser és munkatársa ismertette a sajtó munkatársaival a projekt részleteit, a különböző műszaki információkat, végül ő is köszönetet mondott a munkájához nyújtott segítségért a pályázatírónak, tervezőnek, a hivatal dolgozóinak és a PR-munkatársaknak, és az előkészítő munka szimbolikus lezárásaként a projekt adatait tartalmazó táblát átadta Dunapataj polgármesterének.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás