Film készült a Magyar Örökség-díjas rajzfilm-producer életéről

Dunapataj vonzásában – Mikulás Ferenc

2018.01.04 18:58    |    Schill Tamás  

A Szerelmes földrajz című ismeretterjesztő filmsorozat 2002 óta mutatja be egy-egy jelentős magyar személyiség portréját, életének kedves és meghatározó helyszíneit. A Dala István rendező vezette forgatócsoport augusztus végén Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm Kft. animációs filmstúdió igazgatójával és feleségével, Varga Mártával készített filmet Dunapatajon, Ordason és a Szelidi-tónál. A helyszín választását az indokolta, hogy Mikulás Ferenc gyermekkorát Dunapatajon töltötte. Itt érték azok az élmények, amelyek egész későbbi életére, munkásságára komoly hatással voltak: a család, a református értékrend, a parasztpolgári falusi környezet, a természeti táj és még sok egyéb.

mikilas1_300A forgatás a református templom körüli, felújított Béke téren indult, majd a templomban nagytiszteletű Nagy Dávid református lelkész beszélt a gyülekezet múltjáról. A közeli polgármesteri hivatal több mint kétszáz éves épülete szintén látható lesz a filmben, mivel Mikulás Ferencet több mint fél évszázaddal ezelőtt itt dolgozó édesanyjának emléke köti ide.

 

A pataji Al-Dunát, az Alsó-zátony érintetlen élővilágát Lőrincz Sándor dunapataji kishalász segítségével járták be motorcsónakkal. Ennek az adta az apropóját, hogy Mikulás Ferenc gyermekkorában a pataji Duna-szakaszon gyümölcsöst őrzött, majd később ezen a tájon dolgozott a Duna felmérésénél, mint geodéta. Mivel Dunapatajnak nincs hajózásra alkalmas Duna-partja, ezért néhány felvételt Ordason vett fel a stáb. A gyermek Mikulás Ferenc érdeklődését itt Ordason a még működő vízimalmok, a közlekedő hajók ragadták meg, illetve élményként említi a készülő filmben, hogy 15 évesen részt vett az ordasi hajóállomás építésében.

A Pataji Múzeumban Pastyik István múzeumalapító történésszel beszélgetett a filmes és felesége. Szóba került a múzeum megalapítása, valamint Kodály Zoltán pataji látogatásai is. Érdekesség, hogy Mikulásék utcájában számos különböző mesterember dolgozott: kovács, bádogos, bognár, fényképész, amelyekre ugyancsak jó szívvel emlékezik a filmes.

 

mikulas2_450

A Szelidi-tó és természeti környezete, a közeli Páskom élményekkel és emlékekkel gazdag helyszíne Mikulás Ferenc életének. A Szelidi-tavon Szabó László halőr csónakkal kalauzolta végig a filmes stábot.

A dunapataji helyszínek után a stáb Kunszentmiklósra és Kecskemétre utazott forgatni. Kecskemét már Mikulás Ferenc alkotói munkájának legfontosabb helyszíne. Itt alapította meg a Kecskeméti Rajzfilmstúdiót, amely olyan népszerű és több generációnak gyermekkori élményt adó rajzfilmeket készített, mint a Magyar népmesék sorozat, a Vizipók-csodapók, a Mondák a magyar történelemből stb.

A forgatást helyben többen segítették, így Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, a Pataji Múzeum, valamint a Dunapataji Sporthorgász Egyesület. A filmet, Mikulás Ferenc dunapataji emlékeivel és számos helyi érdekességgel a közszolgálati televízió csatornáin lehet majd látni az elkövetkezendő hónapokban.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás