Falugyűlés és költségvetés

Soha rosszabb évet, Dunapataj!

2015.03.06 09:24    |    STVN  

Dunapatajon idén is a hagyományos éves falugyűlésen vetett számot a településvezetés a megvalósult eredményekkel, ismertette a kitűzött célokat és meghallgatta a megjelentek véleményét. A még február közepén megtartott összejövetelen arról számolt be Dusnoki Csaba polgármester, hogy gondos gazdaként kezelték az önkormányzat pénzügyeit, 200 millió forintos megtakarítással léptek át az új esztendőbe.

Szó esett a múltról

Dusnoki Csaba polgármester örömmel vetett számot arról, amelyről lapunk hasábjain korábban olvashattak, hogy komoly fejlesztéseket tudhat maga mögött a település (ha csak a megújult konyhára, vagy éppen a Művelődési Házra gondolunk), de fontosnak vélte kiemelni azt is, hogy az önkormányzat az elmúlt hét évben nem emelt adót (kivéve a vendégéjszakák után kivetett idegenforgalmi adót, amely a helyieket nem érinti). A nagyközség első embere megjegyezte, hogy Dunapataj azon, több mint száz hazai település egyike, amely az elmúlt évtizedben jó gazdaként alakította és kezelte az önkormányzat kiadásait és bevételeit, így nem szorultak arra, hogy az államnak adósságot kelljen átvállalnia tőlük. Üröm az örömben, hogy egyelőre a dicsőséget beárnyékolja, hogy ezért állami „kompenzációban” harminc sorstársukkal ellentétben még mindig nem részesültek… talán majd idén, vagy jövőre.

 

pataji_koynha_450
A felújított pataji konyha is a tavalyi fejlesztések egyike
(Fotó: Schill Tamás)

 

Aktuális büdzsé-szemle

A 2015-ös év kapcsán Dusnoki Csaba stabilnak minősítette az évkezdést, hiszen 200 millió forintos „pénzmaradványuk” biztosítja ezt. A dunapataji önkormányzat tehát nemhogy nem halmozott fel tartozást, ennyi pénzt spórolt meg 2014-ben! Ennek ellenére sem feladatellátás, sem finanszírozás szempontjából nem állnak könnyű év előtt az önkormányzatok – folytatta Dusnoki Csaba –, de nincs mitől tartani Dunapatajon. Mint elmondta, a költségvetésük hármas célkitűzése a pénzügyi egyensúly megtartása, az intézmények zökkenőmentes működtetése és a fejlesztések szem előtt tartása volt. Közel 457 millió forintos bevételi- és kiadási irányzatok születtek az intézményfinanszírozás nélkül, ami további 198 millió forintos tétel. A kezdő költségvetési rendelet így 655 millió forintos előirányzatról szól.

A polgármester nyomatékosította, hogy ebben az esztendőben sem vetnek ki semmilyen új adót, valamint kijelentette, hogy a képviselő-testület továbbra is működtetni kívánja Dunapatajon az általános iskolába és a zeneművészeti iskola beiratkozott gyermekeknek nyújtott szolgáltatását. Végezetül megjegyezte, hogy 18 millió forint feletti általános tartalékot is félre tudtak tenni.

Szelidi fejlesztéseket szeretnének

A februári dunapataji falugyűlés nyugodt hangulatban telt – vélekedett Dusnoki Csaba polgármester, hozzátéve, hogy a lakosság részéről főképpen a Szelidi-tó környezetével kapcsolatos kérdések és megjegyzések merültek fel. Mint fogalmazott, az látszik, hogy Dunapataj fejlődő pályán mozog és biztonságosan működik, hasonlókat szeretnének látni Szelid tekintetében is. – Mi megígértük, hogy a játszóterek, kiszolgáló egységek és az utak állapotát is rendezni fogjuk, de fontos azt is elmondani, hogy jelenleg mindezt kizárólag a bevételeink terhére tudjuk megtenni. Egyelőre ugyanis az állam az üdülőterületeket a vendégéjszaka után beszedett idegenforgalmi adó másfélszeresével támogatja, ami esetünkben nem jelentős összeg, minden másra pedig saját bevételeinkből kell megteremtenünk a forrásokat, hiszen jelenleg turisztikai pályázati kiírások sincsenek, amelyekkel élni tudnánk. Éppen ezért arra kértük az érdeklődőket és a javaslattevőket, hogy fogadják el, hogy az idei év az erőgyűjtés éve kell, hogy legyen. A cél ugyanis az, hogy önerőt gyűjtsünk a következő esztendőkben megvalósítandó feladatokhoz. Véleményem szerint ezt mindenki tudomásul is vette – zárta gondolatait Dusnoki Csaba.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás