Milliárdos csatornázástól a napelemekig

Dohogás közepette épít jövőt Dunapataj

2018.05.03 10:33    |    -vis-  

Amikor egy sokmilliárdos projekt a megvalósítási fázisba fordul és elkezd „kosszal, zajjal” járni, jellemzően nem olyan lelkesek a környezetében élők, mint a bejelentéskor, hogy Dunapataj és Harta közösen épít szennyvízhálózatot és tisztítótelepet. Most ezen folyamat kellős közepén áll a nagyközség, és egyelőre inkább szidja, mint elismeri a beruházást a lakosság, de jövő ilyenkor a sok bosszúság már csak emlék lesz. Ja, és addigra felépül a település bölcsődéje is. Ezekről és a Szelidi-tó körüli fejlesztésekről beszélgettünk Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel – utóbbit jövő héten tárgyaljuk, előbbit alább!

Kell is, lesz is bölcsőde!

A közelmúlt nagy híre, hogy sikerült egy olyan beruházásra jelentős pénzösszeget nyernie a településvezetésnek, ami minden helyinek nagyon fontos. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy 2019 januárjától bölcsődei ellátást kell biztosítani mindazon településeken, ahol a három év alatti gyermekek száma meghaladja a negyven főt. Dunapatajon ez több, mint a duplája, ami egyúttal kötelezi az önkormányzatot arra, amit a legnagyobb örömmel lát el, hogy a jövő év elejétől biztosítsa a helyi kisgyermekes családoknak ezen szolgáltatást. Elöljáróban annyit mondott Dusnoki Csaba, hogy már most 11 igénylő jelezte, hogy a jövő évtől élne a bölcsőde nyújtotta lehetőséggel.

Elkészítették tehát a szükséges terveket, és megvásárolták a nagyközség központjában azt a volt, romos tüzép-telepet, amelyen takarítás és sitt-elszállítás után felépíthetik a majdani bölcsődét.

Ennek a területnek a szomszédságában fekszik az óvoda, a Béke tér, a játszótér, az orvosi rendelő, azaz zömében középületek határolják majd az új intézményegységet.

A bölcsődei épülethez játszóudvar is dukál, amelyre tizenegy szabványos, tanúsítvánnyal ellátott eszköz lesz telepítve, az óvodai játszótértől egy kerítéssel elhatárolva.

Akadálymentes és hagyományos parkolókat, illetve kerékpártárolókat is kiépítenek a környékben, és remélik, hogy sikerül a bölcsődei udvar parkosítására, fásítására és ott egy automata öntözőrendszer kiépítésére is forrást szerezni, hogy valóban XXI. századi körülmények fogadhassák majd az apróságokat.

A jelen információk és ajánlatok alapján a teljes projektköltség 170 millió forint körül mozog. Ennek ötven százalékát sikerült a Paksi Atomerőmű által fenntartott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány forrásaiból megszerezni. Most dolgoznak azon, hogy a fennálló ötven százalékra is kaphassanak támogatást, hogy minél kevesebb saját erő bevonására legyen szükség a grandiózus fejlesztés megvalósításához.


Dübörög a szennyvízhálózat-építés

A kellős közepében áll egy körülbelül hárommilliárd forintos összköltségű szennyvízhálózat-építésnek a település.

pataj_csatornazas1_450
 

A polgármester emlékei szerint már 2012 óta a levegőben lebegett ezen beruházás létjogosultsága, illetve a hozzá szükséges pénzek pályázati úton történő felkutatása. Ma a gerinchálózat körülbelül 30 százalékos készültségi fokon áll, amelyet nagyjából 30 kilométer hosszan kell kiépíteni. Emellett több, mint 5 kilométer nyomóvezetéket is a földbe kell tenni, valamint Hartával közösen egy új szennyvíztelepet is fel kell építeni majd a két településnek. Ennek a községek közötti határon már látható nyomai vannak.

pataj_csatornazas2_450
 

– A lakosságmegtartásban van rendkívül fontos szerepe ennek a projektnek. Olyan szolgáltatás válik elérhetővé általa, ami eddig Dunapatajon hiányzott. Kötelező feladatunk is ennek a biztosítása, uniós előírásra – ismerteti a munkálatok elkerülhetetlenségét Dusnoki Csaba. – Bár jelenleg sok kényelmetlenséggel jár, nagyon örülünk neki, hogy végezhetjük ezeket a munkálatokat, még ha miattuk árkainkat, útjainkat, tereinket is fel kell bontatunk! Abban bízunk, hogy az idei október-novemberre a gerincvezetékeket le tudjuk fektetni, és ezt követően helyre tudjuk állítani a felbontott területeket. Azt viszont látni kell, hogy nem út-felújításra nyertünk pénzt! Mindössze az okozott károk helyreállításának költségeit számolhatjuk el – mondja a pataji polgármester, bízva abban, hogy 2019-ben a helyiek legnagyobb megelégedésére jelenthetik majd készre a projektet.

pataj_csatornazas3_450
 

Nem rejtette véka alá azt sem, hogy ahogyan az ekkora felfordulással járó beruházás kivitelezésekor lenni szokott, a panaszos szavak Dunapatajon is hangosabban zúgnak az elismerőknél.

– Én arra kértem a lakosságot, hogy viseljük türelemmel és együttműködéssel ezt az évet! Ki kell bírni, hiszen a gyermekeink és a saját jövőnk érdekében történik, amit látunk. Ha húsz évvel ezelőtt megvalósult volna a projekt, most nem lenne miről beszélnünk, de kötelezettségnek kell eleget tennünk. Van, aki ezt megérti, van, aki nem – így Dusnoki.


Napelemek és megtakarított forintok

A polgármester kérdésünkre büszkén vette számba, hogy az eddig leírtak mellett több kisebb volumenű, de nem kevésbé fontos beruházás is folyamatban van Patajon.

Folyik például a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése, ahová napelemeket telepítene az önkormányzat áramszámláinak mérséklésére.

– Nálunk már kevés az a középület, ahol nem ilyen megoldással igyekszünk spórolni – mondja a polgármester, rátérve egy másik, ugyancsak energetikai korszerűsítésre, amelyet az óvodában hajtanak végre. – 2000-ben lettek beszerelve a jelenlegi ablakok, amelyek már nem tudják kifogástalanul ellátni a funkciójukat. Itt történik tehát nyílászáró-csere, hiszen az épület egyébiránt szigetelt és korszerű fűtőberendezéssel ellátott, már csak az ablakcserék járulhatnak hozzá, hogy még hatékonyabban tarthassuk fenn az óvodánkat – folytatja Dusnoki Csaba, majd a települési sportcentrum további felújítására tér át. – A régi bitumenes pályánkat modernizáljuk, és egy új, korszerű, gumiborítású kézi- és röplabda-pályát fogunk építeni, ami kosárlabdázáshoz, vagy teniszezéshez is használható lesz. Remélhetőleg ez utóbbit már ebben a hónapban átadhatjuk, míg az óvodai beruházás lezárását a nyár végére tervezzük.

Eddig teát Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel folytatott beszélgetésünk első része. A jövő heti Néplapból kiderül majd, hogy a pataji önkormányzat fennhatósága alá tartozó Szelidi-tó körül milyen fejlesztések folynak. Miket terveznek még a szezon kezdete előtt? Mi az, amit kifejezetten a szezon lecsengésével indítanának, és tartogat-e áremelést a 2018-as év? Válaszok egy hét múlva – Dusnoki Csabától!A környék hírei

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Egyre több a szabálysértő drónreptetés

Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma....

JANUÁR KÖNYVTÁR PROGRAMJA 2019.01.21 (hétfő)

Január 21. (hétfő) 14 óra „Szép magyar beszéd” Kazinczy-verseny

Újabb multifunkciós ovi sportpálya épül idén városunkban

2019. január 16....

Wifi4EU – a pályázaton 15 ezer eurót nyert a város

Tizenötezer eurót, azaz közel négy és félmillió forintot nyert városunk a Wifi4EU...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Győztes mesemondók

December 17-én délután megrendezte hagyományos Járási mesemondó versenyét a Kalocsai Tomori Pál...

Családi vállalatok kiválósági díjat kapott a fajszi Pata Művek

November 25-én rangos díjat vehetett át a budapesti Vigadóban a fajszi Pata Művek...

Kiskőrösi festő a Prima-díjasok között

A Magyar Képzőművészet kategóriában emelték ki a kiskőrösi Kunhegyesi Ferencet. A roma festő a...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Gyermekülés használata közérthetően

Egyre gyakrabban és alaposabban ellenőrzi a rendőrség a gépjárművekben lévő gyermekbiztonsági...

Becsapós e-mailek

Az interneten is elsősorban Önök tehetnek a legtöbbet biztonságuk érdekében!

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás