Milliárdos csatornázástól a napelemekig

Dohogás közepette épít jövőt Dunapataj

2018.05.03 10:33    |    -vis-  

Amikor egy sokmilliárdos projekt a megvalósítási fázisba fordul és elkezd „kosszal, zajjal” járni, jellemzően nem olyan lelkesek a környezetében élők, mint a bejelentéskor, hogy Dunapataj és Harta közösen épít szennyvízhálózatot és tisztítótelepet. Most ezen folyamat kellős közepén áll a nagyközség, és egyelőre inkább szidja, mint elismeri a beruházást a lakosság, de jövő ilyenkor a sok bosszúság már csak emlék lesz. Ja, és addigra felépül a település bölcsődéje is. Ezekről és a Szelidi-tó körüli fejlesztésekről beszélgettünk Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel – utóbbit jövő héten tárgyaljuk, előbbit alább!

Kell is, lesz is bölcsőde!

A közelmúlt nagy híre, hogy sikerült egy olyan beruházásra jelentős pénzösszeget nyernie a településvezetésnek, ami minden helyinek nagyon fontos. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy 2019 januárjától bölcsődei ellátást kell biztosítani mindazon településeken, ahol a három év alatti gyermekek száma meghaladja a negyven főt. Dunapatajon ez több, mint a duplája, ami egyúttal kötelezi az önkormányzatot arra, amit a legnagyobb örömmel lát el, hogy a jövő év elejétől biztosítsa a helyi kisgyermekes családoknak ezen szolgáltatást. Elöljáróban annyit mondott Dusnoki Csaba, hogy már most 11 igénylő jelezte, hogy a jövő évtől élne a bölcsőde nyújtotta lehetőséggel.

Elkészítették tehát a szükséges terveket, és megvásárolták a nagyközség központjában azt a volt, romos tüzép-telepet, amelyen takarítás és sitt-elszállítás után felépíthetik a majdani bölcsődét.

Ennek a területnek a szomszédságában fekszik az óvoda, a Béke tér, a játszótér, az orvosi rendelő, azaz zömében középületek határolják majd az új intézményegységet.

A bölcsődei épülethez játszóudvar is dukál, amelyre tizenegy szabványos, tanúsítvánnyal ellátott eszköz lesz telepítve, az óvodai játszótértől egy kerítéssel elhatárolva.

Akadálymentes és hagyományos parkolókat, illetve kerékpártárolókat is kiépítenek a környékben, és remélik, hogy sikerül a bölcsődei udvar parkosítására, fásítására és ott egy automata öntözőrendszer kiépítésére is forrást szerezni, hogy valóban XXI. századi körülmények fogadhassák majd az apróságokat.

A jelen információk és ajánlatok alapján a teljes projektköltség 170 millió forint körül mozog. Ennek ötven százalékát sikerült a Paksi Atomerőmű által fenntartott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány forrásaiból megszerezni. Most dolgoznak azon, hogy a fennálló ötven százalékra is kaphassanak támogatást, hogy minél kevesebb saját erő bevonására legyen szükség a grandiózus fejlesztés megvalósításához.


Dübörög a szennyvízhálózat-építés

A kellős közepében áll egy körülbelül hárommilliárd forintos összköltségű szennyvízhálózat-építésnek a település.

pataj_csatornazas1_450
 

A polgármester emlékei szerint már 2012 óta a levegőben lebegett ezen beruházás létjogosultsága, illetve a hozzá szükséges pénzek pályázati úton történő felkutatása. Ma a gerinchálózat körülbelül 30 százalékos készültségi fokon áll, amelyet nagyjából 30 kilométer hosszan kell kiépíteni. Emellett több, mint 5 kilométer nyomóvezetéket is a földbe kell tenni, valamint Hartával közösen egy új szennyvíztelepet is fel kell építeni majd a két településnek. Ennek a községek közötti határon már látható nyomai vannak.

pataj_csatornazas2_450
 

– A lakosságmegtartásban van rendkívül fontos szerepe ennek a projektnek. Olyan szolgáltatás válik elérhetővé általa, ami eddig Dunapatajon hiányzott. Kötelező feladatunk is ennek a biztosítása, uniós előírásra – ismerteti a munkálatok elkerülhetetlenségét Dusnoki Csaba. – Bár jelenleg sok kényelmetlenséggel jár, nagyon örülünk neki, hogy végezhetjük ezeket a munkálatokat, még ha miattuk árkainkat, útjainkat, tereinket is fel kell bontatunk! Abban bízunk, hogy az idei október-novemberre a gerincvezetékeket le tudjuk fektetni, és ezt követően helyre tudjuk állítani a felbontott területeket. Azt viszont látni kell, hogy nem út-felújításra nyertünk pénzt! Mindössze az okozott károk helyreállításának költségeit számolhatjuk el – mondja a pataji polgármester, bízva abban, hogy 2019-ben a helyiek legnagyobb megelégedésére jelenthetik majd készre a projektet.

pataj_csatornazas3_450
 

Nem rejtette véka alá azt sem, hogy ahogyan az ekkora felfordulással járó beruházás kivitelezésekor lenni szokott, a panaszos szavak Dunapatajon is hangosabban zúgnak az elismerőknél.

– Én arra kértem a lakosságot, hogy viseljük türelemmel és együttműködéssel ezt az évet! Ki kell bírni, hiszen a gyermekeink és a saját jövőnk érdekében történik, amit látunk. Ha húsz évvel ezelőtt megvalósult volna a projekt, most nem lenne miről beszélnünk, de kötelezettségnek kell eleget tennünk. Van, aki ezt megérti, van, aki nem – így Dusnoki.


Napelemek és megtakarított forintok

A polgármester kérdésünkre büszkén vette számba, hogy az eddig leírtak mellett több kisebb volumenű, de nem kevésbé fontos beruházás is folyamatban van Patajon.

Folyik például a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése, ahová napelemeket telepítene az önkormányzat áramszámláinak mérséklésére.

– Nálunk már kevés az a középület, ahol nem ilyen megoldással igyekszünk spórolni – mondja a polgármester, rátérve egy másik, ugyancsak energetikai korszerűsítésre, amelyet az óvodában hajtanak végre. – 2000-ben lettek beszerelve a jelenlegi ablakok, amelyek már nem tudják kifogástalanul ellátni a funkciójukat. Itt történik tehát nyílászáró-csere, hiszen az épület egyébiránt szigetelt és korszerű fűtőberendezéssel ellátott, már csak az ablakcserék járulhatnak hozzá, hogy még hatékonyabban tarthassuk fenn az óvodánkat – folytatja Dusnoki Csaba, majd a települési sportcentrum további felújítására tér át. – A régi bitumenes pályánkat modernizáljuk, és egy új, korszerű, gumiborítású kézi- és röplabda-pályát fogunk építeni, ami kosárlabdázáshoz, vagy teniszezéshez is használható lesz. Remélhetőleg ez utóbbit már ebben a hónapban átadhatjuk, míg az óvodai beruházás lezárását a nyár végére tervezzük.

Eddig teát Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel folytatott beszélgetésünk első része. A jövő heti Néplapból kiderül majd, hogy a pataji önkormányzat fennhatósága alá tartozó Szelidi-tó körül milyen fejlesztések folynak. Miket terveznek még a szezon kezdete előtt? Mi az, amit kifejezetten a szezon lecsengésével indítanának, és tartogat-e áremelést a 2018-as év? Válaszok egy hét múlva – Dusnoki Csabától!A környék hírei

Londonban szerzett bronzérmet a homokmégyi judoka

A Homokmégyi Kodokan Judo Egyesület judokája, Fekete Johnny Londonban, a Sporfif Nemzetközi Judo...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Háromszor vezetett a Fajsz, mégis az Uszód nyert - Dupla fordulós hosszú hétvége jön

Az elmúlt hétvégén a megyei III. osztályban egy napon rendezték a meccseket, ahogy szinte a megye...

Kiütötte ellenfelét a Dusnok - Géderlak bajnokesélyeshez méltóan verte a tartalékos Hajóst

Az elmúlt hétvégén a három Kalocsa környéki csapat meccséből az egyiken a Dusnok már-már unalomba...

Dohogás közepette épít jövőt Dunapataj

Amikor egy sokmilliárdos projekt a megvalósítási fázisba fordul és elkezd „kosszal,...

Dunaszentbenedeki bravúrgyőzelem a hétvégén - Uszód bejelentkezett a dobogóra

Az elmúlt hétvégén a 21. fordulót rendezték a megyei III. osztály nyugati csoportjában. A...

Géderlak rangadón tartotta meg pozícióját - Hajós az utolsó pillanatban veszített

A 23. fordulót rendezték az elmúlt hétvégén a megyei II. osztály déli csoportjában. A Hajós csapata...

Homokmégy nyerte a Bátya elleni rangadót - Hat csapat öt ponton belül egymástól

A megyei III. osztály múlt hétvégi fordulójában több rangadó, melyek egy része a tabella miatt volt...

Rangadón veszített a Dusnok - Mélykút nyert a Hajós ellen

Az elmúlt hétvégén a Kalocsa környéki három megyekettes csapat közül mindössze csak kettő lépett...

Heteken belül kész a Kalocsa-Foktő bicikliút

A téli kivitelezési-stop után múlt szerdán ismét terepre vonultak a munkagépek és a kivitelezést...

Újra van körzeti fogorvos Dunaszentbenedeken

Nagy eredményt sikerült elérni, hiszen félévtizedes szünet után ismét van a Nemzeti...

Értékes nyereményt adtak át a dunapataji Coop üzletben

Az Alföld-Pro-Coop Kft. szervezésében 2017 év végén indult el „A Coop-pal most is...

Könyvben a pataji reformátusok több száz éves történelme

A nagyhét szerdáján, március 28-án mutatták be A Dunapataji Református Egyházközség története a...

Érsekcsanádon maradt alul a Géderlak - Döntetlen a Dusnok-Hajós rangadón

A megyei II. osztályban szereplő Kalocsa környéki csapatok közül a Dusnoknak és a Hajósnak egy...

Dunapataj nyerte a Szakmár elleni rangadót - Két meglepetés döntetlen is született

A megyei III. osztály elmúlt hétvégi fordulójában két rangadót rendeztek, melyből az egyiken a...

Nem volt meglepetés a hétvégén - Bőven potyogtak a gólok

Az elmúlt hétvégén a megyei III. osztályban a 18. fordulót végre különösebb fennakadás nélkül...

Soltról 3 arany, 3 ezüst és 2 bronz

Március 17-én a homokmégyi judokák hét helyszínen, távol egymástól versenyeztek, küzdöttek. A Diák...

Képekkel mesélt a Pannon síkság

Múlt héten pénteken három alkotóközösség, a dusnoki PanonArt, a beliscei BelArt és a szabadkai...

Dunapataj összekapaszkodott Ádám bácsiért

Múlt hétfőn tragikus élethelyzetbe sodródott egy kilencvenegy éves dunapataji férfi, akinek egyik...

A Dunapataji Református Egyházközség története a kezdetektől a 19. század végéig

Közel száz oldalas könyvet jelentetett meg a Dunapatajért Közalapítvány a pataji reformátusok...

Ezeréves kincsek a földben

Nem csak fizikai, de tudományos értelemben is kisebb csodák kerültek elő a földből a Homokmégyen...

Kovács János: Három meccs kilenc gól - Hétvégén a három megyekettes csapat négy meccset játszik

Az elmúlt hétvégén úgy látszik már normalizálódott a megyei II. osztályban is a bajnokság menete,...

Utáljuk, de…

Beszédtémáink (második) legfontosabb eleme pillanatnyilag az óraátállítás. Legtöbben szidjuk, hiszen...

Fiatalítás és halasítás a horgászgyűlésen

Az ünnepi hosszúhétvége utolsó napján megtartotta rendes, éves közgyűlését a tagságában évről évre...

Autó- és lakástűz, füstmérgezés a hétfői mérleg

Nem csak az újra beköszöntött zord idő, hanem sok baleset, tűzeset is beárnyékolta a környék...

Áprilistól új látogatási rend a kórházban

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a betegek nyugalmára, a gyógyítás zavartalanabbá tételére és az...

Fel-felbukkannak belvizes foltok

Február végén, március elején még villantott egy nagyot a tél, hogy aztán a néhány nap alatt ránk...

Újra listavezető a Géderlak - Dusnok simán nyert, a Hajós emelt fővel veszített

A megyei II. osztály legutóbbi fordulójában az elmúlt két hétvégéhez hasonlóan ismét főszerephez...

Döcögve indul a bajnokság - Ismét az időjárás volt az egyik főszereplő

A megyei III. osztály harmadik tavaszi fordulója lett volna az elmúlt hétvégén, ám első nekifutásra...

Járatlan utat választott Szilvási Evelin

Szilvási Evelin 21 éves ütőhangszeres tanuló, akinek nevével legutóbb januárban találkozhatott,...

Dusnok kiütötte a Katymárt - Jó sorozatok szakadtak meg a hétvégén

A megyei másodosztály déli csoportjában a Kalocsa környéki csapatok közül a Dusnok simán hozta a...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás