Milliárdos csatornázástól a napelemekig

Dohogás közepette épít jövőt Dunapataj

2018.05.03 10:33    |    -vis-  

Amikor egy sokmilliárdos projekt a megvalósítási fázisba fordul és elkezd „kosszal, zajjal” járni, jellemzően nem olyan lelkesek a környezetében élők, mint a bejelentéskor, hogy Dunapataj és Harta közösen épít szennyvízhálózatot és tisztítótelepet. Most ezen folyamat kellős közepén áll a nagyközség, és egyelőre inkább szidja, mint elismeri a beruházást a lakosság, de jövő ilyenkor a sok bosszúság már csak emlék lesz. Ja, és addigra felépül a település bölcsődéje is. Ezekről és a Szelidi-tó körüli fejlesztésekről beszélgettünk Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel – utóbbit jövő héten tárgyaljuk, előbbit alább!

Kell is, lesz is bölcsőde!

A közelmúlt nagy híre, hogy sikerült egy olyan beruházásra jelentős pénzösszeget nyernie a településvezetésnek, ami minden helyinek nagyon fontos. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy 2019 januárjától bölcsődei ellátást kell biztosítani mindazon településeken, ahol a három év alatti gyermekek száma meghaladja a negyven főt. Dunapatajon ez több, mint a duplája, ami egyúttal kötelezi az önkormányzatot arra, amit a legnagyobb örömmel lát el, hogy a jövő év elejétől biztosítsa a helyi kisgyermekes családoknak ezen szolgáltatást. Elöljáróban annyit mondott Dusnoki Csaba, hogy már most 11 igénylő jelezte, hogy a jövő évtől élne a bölcsőde nyújtotta lehetőséggel.

Elkészítették tehát a szükséges terveket, és megvásárolták a nagyközség központjában azt a volt, romos tüzép-telepet, amelyen takarítás és sitt-elszállítás után felépíthetik a majdani bölcsődét.

Ennek a területnek a szomszédságában fekszik az óvoda, a Béke tér, a játszótér, az orvosi rendelő, azaz zömében középületek határolják majd az új intézményegységet.

A bölcsődei épülethez játszóudvar is dukál, amelyre tizenegy szabványos, tanúsítvánnyal ellátott eszköz lesz telepítve, az óvodai játszótértől egy kerítéssel elhatárolva.

Akadálymentes és hagyományos parkolókat, illetve kerékpártárolókat is kiépítenek a környékben, és remélik, hogy sikerül a bölcsődei udvar parkosítására, fásítására és ott egy automata öntözőrendszer kiépítésére is forrást szerezni, hogy valóban XXI. századi körülmények fogadhassák majd az apróságokat.

A jelen információk és ajánlatok alapján a teljes projektköltség 170 millió forint körül mozog. Ennek ötven százalékát sikerült a Paksi Atomerőmű által fenntartott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány forrásaiból megszerezni. Most dolgoznak azon, hogy a fennálló ötven százalékra is kaphassanak támogatást, hogy minél kevesebb saját erő bevonására legyen szükség a grandiózus fejlesztés megvalósításához.


Dübörög a szennyvízhálózat-építés

A kellős közepében áll egy körülbelül hárommilliárd forintos összköltségű szennyvízhálózat-építésnek a település.

pataj_csatornazas1_450
 

A polgármester emlékei szerint már 2012 óta a levegőben lebegett ezen beruházás létjogosultsága, illetve a hozzá szükséges pénzek pályázati úton történő felkutatása. Ma a gerinchálózat körülbelül 30 százalékos készültségi fokon áll, amelyet nagyjából 30 kilométer hosszan kell kiépíteni. Emellett több, mint 5 kilométer nyomóvezetéket is a földbe kell tenni, valamint Hartával közösen egy új szennyvíztelepet is fel kell építeni majd a két településnek. Ennek a községek közötti határon már látható nyomai vannak.

pataj_csatornazas2_450
 

– A lakosságmegtartásban van rendkívül fontos szerepe ennek a projektnek. Olyan szolgáltatás válik elérhetővé általa, ami eddig Dunapatajon hiányzott. Kötelező feladatunk is ennek a biztosítása, uniós előírásra – ismerteti a munkálatok elkerülhetetlenségét Dusnoki Csaba. – Bár jelenleg sok kényelmetlenséggel jár, nagyon örülünk neki, hogy végezhetjük ezeket a munkálatokat, még ha miattuk árkainkat, útjainkat, tereinket is fel kell bontatunk! Abban bízunk, hogy az idei október-novemberre a gerincvezetékeket le tudjuk fektetni, és ezt követően helyre tudjuk állítani a felbontott területeket. Azt viszont látni kell, hogy nem út-felújításra nyertünk pénzt! Mindössze az okozott károk helyreállításának költségeit számolhatjuk el – mondja a pataji polgármester, bízva abban, hogy 2019-ben a helyiek legnagyobb megelégedésére jelenthetik majd készre a projektet.

pataj_csatornazas3_450
 

Nem rejtette véka alá azt sem, hogy ahogyan az ekkora felfordulással járó beruházás kivitelezésekor lenni szokott, a panaszos szavak Dunapatajon is hangosabban zúgnak az elismerőknél.

– Én arra kértem a lakosságot, hogy viseljük türelemmel és együttműködéssel ezt az évet! Ki kell bírni, hiszen a gyermekeink és a saját jövőnk érdekében történik, amit látunk. Ha húsz évvel ezelőtt megvalósult volna a projekt, most nem lenne miről beszélnünk, de kötelezettségnek kell eleget tennünk. Van, aki ezt megérti, van, aki nem – így Dusnoki.


Napelemek és megtakarított forintok

A polgármester kérdésünkre büszkén vette számba, hogy az eddig leírtak mellett több kisebb volumenű, de nem kevésbé fontos beruházás is folyamatban van Patajon.

Folyik például a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése, ahová napelemeket telepítene az önkormányzat áramszámláinak mérséklésére.

– Nálunk már kevés az a középület, ahol nem ilyen megoldással igyekszünk spórolni – mondja a polgármester, rátérve egy másik, ugyancsak energetikai korszerűsítésre, amelyet az óvodában hajtanak végre. – 2000-ben lettek beszerelve a jelenlegi ablakok, amelyek már nem tudják kifogástalanul ellátni a funkciójukat. Itt történik tehát nyílászáró-csere, hiszen az épület egyébiránt szigetelt és korszerű fűtőberendezéssel ellátott, már csak az ablakcserék járulhatnak hozzá, hogy még hatékonyabban tarthassuk fenn az óvodánkat – folytatja Dusnoki Csaba, majd a települési sportcentrum további felújítására tér át. – A régi bitumenes pályánkat modernizáljuk, és egy új, korszerű, gumiborítású kézi- és röplabda-pályát fogunk építeni, ami kosárlabdázáshoz, vagy teniszezéshez is használható lesz. Remélhetőleg ez utóbbit már ebben a hónapban átadhatjuk, míg az óvodai beruházás lezárását a nyár végére tervezzük.

Eddig teát Dusnoki Csaba dunapataji polgármesterrel folytatott beszélgetésünk első része. A jövő heti Néplapból kiderül majd, hogy a pataji önkormányzat fennhatósága alá tartozó Szelidi-tó körül milyen fejlesztések folynak. Miket terveznek még a szezon kezdete előtt? Mi az, amit kifejezetten a szezon lecsengésével indítanának, és tartogat-e áremelést a 2018-as év? Válaszok egy hét múlva – Dusnoki Csabától!A környék hírei

Dobogós helyig jutottak a kalocsai gimnazisták

A Kiskőrös alapításának 300. jubileumára hirdetett emlékév kisfilmes versenyén nyert 2. helyet a...

Gyorshajtókra vadásztak a rendőrök

A Speedmarathon elnevezésű, huszonnégy órás traffipax-nyüstölést nem sokkal később két napos újabb...

Biztonságra és a görög szigetekre utazunk

Átalakuló utazási igényekről mesélt a kalocsai Ibusz utazási irodát vezető Lánczné Wiedner Mária...

Bátyán folytatná a feltárást

A Viski Károly Múzeum által az elmúlt 25 évben ösztönzött régészeti munka eredményeit négyrészes...

Tájak és stációk

A péntek esti bemutatkozások, előadások sorában legutóbb Kiss Ernő hajósi festőművész volt a...

Döntetlen a csúcsrangadón - Dusnok győzött, Hajós ikszelt

A megyei másodosztály hétvégéjének legnagyobb izgalommal várt meccse a két bajnokjelölt rangadója....

Az ősz a Bátyáé, a tavasz az Uszódé, a bajnoki cím a Homokmégyé

A 2017-18-as megyei III. osztályú bajnokság küzdelmei a 14. fordulóból halasztott meccsekkel...

Uszód a bajnok ellen nyert és így bronzérmes - Az utolsó forduló következik e hétvégén

Az elmúlt hétvégén a 2017-18-as megyei III. osztályú bajnokság utolsó előtti fordulóját rendezték a...

A szezon rangadója következik Géderlakon - Dusnok a bronzért küzd, a Hajós már biztosan tizedik

A 28. fordulót rendezték a megyei II. osztály déli csoportjában, ahol két fordulóval a vége előtt...

Géderlak továbbra is veretlen otthon - Dusnok simán nyert, Hajós gyenge napot fogott ki

A megyei másodosztály 27. fordulójában a mezőny elején lévő Dusnoknak könnyű dolga volt a HÍD SC...

Dusnok kiütötte a Katymárt - Jó sorozatok szakadtak meg a hétvégén

A megyei másodosztály déli csoportjában a Kalocsa környéki csapatok közül a Dusnok simán hozta a...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás