Könyvben a pataji reformátusok több száz éves történelme

2018.04.11 14:30   

A nagyhét szerdáján, március 28-án mutatták be A Dunapataji Református Egyházközség története a kezdetektől a 19. századig című száz oldalas könyvet a pataji református gyülekezeti házban.

Mint lapunkban korábban megírtuk, a pataji reformátusokról szóló könyv kiadója a Dunapatajért Közalapítvány volt, a kötet megjelenését pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Reformáció Emlékbizottság pályázati kiírása és döntési javaslata alapján 496.400 forinttal támogatta. A könyv szerkesztési és szerzői feladatait Schill Tamás néprajzos muzeológus végezte, a kötet lektora pedig dr. Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma igazgatónője volt. A levéltári dokumentumok és archív anyagok mellett a könyvhöz felhasználták Farkasné Faragó Mária történelemtanár és könyvtáros a témában írt szakdolgozatát is. A könyvhöz Kovács Árpád dunapataji fotós készített több fényképet, továbbá a kötet megjelenését többen is segítették munkájukkal: Habazné Bogárdi Ildikó, Schill Mátyásné, Szabó Éva, Bán Magdolna. A kötet megjelenését mindvégig nyomon kísérte és támogatta Dusnoki Csaba polgármester, Nagy Dávid lelkész és Csókás Gizella alapítványi elnök is.

 

dunapataj_konyv_450
 

 

A könyvbemutató alkalmával Nagy Dávid református lelkipásztor köszöntőjében kiemelte: „Mind Dunapataj, mind a református egyházközségünk jelentős eseményeket élt meg az elmúlt időszakban. A templomtér megújulása, a Dunapataj a 19-20. században című könyv megjelenése, a tavaly júniusi hálaadó istentisztelet, amellyel a reformáció 500 éves évfordulóját ünnepeltük, mind-mind örömteli alkalom volt és ilyen alkalom a mostani is.” A lelkész elmondta, hogy azért is jelentős egy ilyen egyházközség történetét bemutató kötet, mivel sok helyen a történeti kutatás alapját adó iratok elkallódtak az évszázadok alatt.

Dusnoki Csaba polgármester köszöntő beszédében rámutatott, hogy az utóbbi évtizedben megindult a dunapataji helytörténeti vonatkozású könyvek kiadása: míg a két világháború közötti időtől a rendszerváltásig csak három könyv látott napvilágot, addig 2007 óta ez a hetedik kötet Dunapatajról. Örvendetesnek nevezte, hogy ebből kettőt az önkormányzati alapítású Dunapatajért Közalapítvány adott ki, amelynek jelenleg egyedüli intézményként, illetve civil szervezetként van könyvkiadásra jogosultsága. A polgármester hangsúlyozta az összefogás erejét, ami a református templom előtti tér megújulásához is vezetett és e könyv megszületésében is szerepet játszott.

Schill Tamás, a kötet szerkesztője kisebb előadást tartott a pataji református egyházközség múltjából, bemutatva néhány érdekesebb eseményt, személyt és tárgyat. Beszélt a kötet szerkesztésének nehézségeiről, a bemutatásra kerülő dokumentumok és tanulmányok értékéről. Előadásában rámutatott, hogy nemcsak református, de településtörténeti szempontból is fontos kiadványról van szó. Külön rámutatott az egykor katolikus templomnak épült mai református templom jelentőségére: olyan, még álló 15. századi épület, amely szinte egyedüliként vészelte át vérzivataros századokat e tájon. Történetéről számos adalékot lehet olvasni a most kiadott kötetben.

Mint az előadásból kiderült, számos fotó gazdagítja a tanulmányokat: a templom jelenkori és archív képei, több száz éves klenódiumok fotói szemléltetik az írásokat. Érdekesség a város egykori földesurának, báró Száraz Györgynek az arcképe, illetve egy 18. századi térképrészlet a mezőváros belső területéről.

Zárásként Schill Tamás elmondta, hogy a katolikusok számára is tartogat legalább egy jelentős történeti adatot a könyv, ugyanis Kolmár József 1812-ben írt tanulmányából és egy 1796-ban készített térkép összevetéséből lehet megtudni, hogy hol volt a katolikusok 18. századi kis kápolnája. E szerint a fából vagy sárból készült kis kápolna a mai Táncsis utca és Ordasi utca közötti háromszögben kereshető.A környék hírei

Dobogós helyig jutottak a kalocsai gimnazisták

A Kiskőrös alapításának 300. jubileumára hirdetett emlékév kisfilmes versenyén nyert 2. helyet a...

Gyorshajtókra vadásztak a rendőrök

A Speedmarathon elnevezésű, huszonnégy órás traffipax-nyüstölést nem sokkal később két napos újabb...

Biztonságra és a görög szigetekre utazunk

Átalakuló utazási igényekről mesélt a kalocsai Ibusz utazási irodát vezető Lánczné Wiedner Mária...

Bátyán folytatná a feltárást

A Viski Károly Múzeum által az elmúlt 25 évben ösztönzött régészeti munka eredményeit négyrészes...

Tájak és stációk

A péntek esti bemutatkozások, előadások sorában legutóbb Kiss Ernő hajósi festőművész volt a...

Döntetlen a csúcsrangadón - Dusnok győzött, Hajós ikszelt

A megyei másodosztály hétvégéjének legnagyobb izgalommal várt meccse a két bajnokjelölt rangadója....

Az ősz a Bátyáé, a tavasz az Uszódé, a bajnoki cím a Homokmégyé

A 2017-18-as megyei III. osztályú bajnokság küzdelmei a 14. fordulóból halasztott meccsekkel...

Uszód a bajnok ellen nyert és így bronzérmes - Az utolsó forduló következik e hétvégén

Az elmúlt hétvégén a 2017-18-as megyei III. osztályú bajnokság utolsó előtti fordulóját rendezték a...

A szezon rangadója következik Géderlakon - Dusnok a bronzért küzd, a Hajós már biztosan tizedik

A 28. fordulót rendezték a megyei II. osztály déli csoportjában, ahol két fordulóval a vége előtt...

Géderlak továbbra is veretlen otthon - Dusnok simán nyert, Hajós gyenge napot fogott ki

A megyei másodosztály 27. fordulójában a mezőny elején lévő Dusnoknak könnyű dolga volt a HÍD SC...

Dusnok kiütötte a Katymárt - Jó sorozatok szakadtak meg a hétvégén

A megyei másodosztály déli csoportjában a Kalocsa környéki csapatok közül a Dusnok simán hozta a...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás