Dunapataj – Pataji Ősz 2018

Rekordszámú pacalfőző, kiváló rendezés és jó hangulat

2018.09.23 14:10    |    -esté-  

Ismét őszi ünneplőbe öltözött Dunapataj központja a falunapokra a Pataji Őszre és az ezzel együtt Gyimesi József emlékére megrendezett XXI. pacalfőző versenyre. Mindenekelőtt a falu központjának díszítése kelti fel az utazó figyelmét, ami ezúttal is a Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény dolgozóinak és segítőinek munkáját dicséri. A két körforgalom és környezete jó ízlésről és odafigyelésről árulkodik. Még az üressé váló egykori nagybolt kirakatai is Patajról szólnak: a vadonatúj kerékpárút mellett a helyi pacal történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A lelkes készülődést az időjárás is kegyeibe fogadta és későnyári időt hozott az elmúlt hétvégére. A falunapok helye, az iskola, az ebédlő, a művelődési ház és sportpálya környezete évek óta szebb és szebb lett. A helyszín egy újdonsággal bővült: a tavasszal frissen átadott gumiburkolatú, többfunkciós pályával.

A program a korábbi évekhez hasonlóan, idén is igényes és sokszínű volt. Minden korosztály és a különböző érdeklődésű csoportok is megtalálhatták a maguk műfaját, kezdve az operától a könnyűzenéig. A szervezők külön gondoskodtak a gyermekek szórakozásáról: nagy volt a nyüzsgés az ugrálóvár, a játszópark, a kézműves foglalkozások és arcfestés körül.

Pénteken, a Pataji Ősz első napján, a Dunapataji Zenebarátok Együttesének „Jövünk a Tízessel” című jubileumi zenés előadását láthatta a közönség. Szombat reggel startolt a pacalpörkölt-főző verseny, mindenki tette a dolgát a sátrak környékén, elkezdődött az embert próbáló gasztronómiai feladat. Az általános iskolások tornászai bemutatóval készültek a falunapra. A múzeum udvarán a Dunapataji Lövész, Íjász és Szabadidősport Egyesület tartott íjászatot, amelyre láthatóan nagy volt az érdeklődés a gyermekek és felnőttek részéről.


patajiosz5_450

 

A falunap ünnepi köszöntő műsorát a NAV Pénzügyőr Zenekar előadása vezette fel. Számos állami, kormányzati szervezet vezetője és vezető emberek foglalták el a színpad előtti első padsorokat. Köszöntő beszédet mondott Dusnoki Csaba polgármester, a Pataji Ősz rendezvény fő szervezője. A polgármester felelevenítette az ünnepek és a falunap fontosságát, amikor számot adhatunk az elért eredményekről és erőt meríthetünk az elkövetkezendő munkához. Röviden szólt az elmúlt évek önkormányzati munkájáról, beruházásairól, amellyel az itt élők életét kívánják jobbá tenni. „Összefogás, együttműködés, falunk iránti alázat – ez mindennek az alapja, így hiszem, hogy Dunapatajnak is... a falunapok a kikapcsolódás, a barátság, a családi összetartozás és az egymás megbecsülésének színtere kell legyen – mondta a polgármester.

 

patajiosz2_450
 

 

A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ki visszatérő vendége Patajnak és a falunapoknak, halaszthatatlan kormányzati feladat miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így szóbeli üzenetét és jókívánságait adta át Dusnoki Csaba polgármester az ünneplő közönségnek.

Beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, melyben méltatta az egyre szebbé váló település színvonalas programját, a falunapot és a pacalfőző versenyt.

Dr. Botykai János nagyközségi jegyző felvezető beszéde után az ünnepi köszöntő alkalmával adták át a Dunapataj Nagyközségért kitüntető címeket. Idén Dunapataj Nagyközség Önkormányzata határozatai értelmében dr. Váradi Beáta háziorvos és dr. Babos László állatorvos vehette át az elismerést.

patajiosz1_450 

 

A falunap egyik legjobban várt eseménye a pacalfőző verseny eredményhirdetése. Különös jelentőséget az adott idén ennek a programpontnak, hogy rekordszámban érkeztek nevezések. A 36 nevező csapat jó része természetesen helyi volt, de szép számmal érkeztek csapatok más helységekből is: Harta, Madocsa, Kalocsa, Solt, Pécs stb.

patajiosz3_450
 

 

A díjátadó bevezetéseként prof. Dr. Kiss László volt alkotmánybíró, a pacalfőző zsűri elnöke kiváló humorával emlékezett meg a pacalfőző versenyekről, majd Kollár Gyula, a szakmai zsűri elnöke értékelte a főzött pacalpörkölteket és köszönte meg a verseny szervezését és a résztvevők munkáját. Arra biztatott minden főzőt, hogy vigyék tovább a pataji pacalpörkölt hagyományát. Minden egyes nevező, valamint a zsűri tagjai is emléklapot és ajándékot kaptak a szervező Patajiak Köre Egyesülettől, amiket a közeljövőben tartandó szüreti bál bírója és párja segített átadni. A Gyimesi József emlékére rendezett XXI. pacalpörkölt-főző verseny eredménye a következő lett (zárójelben a kapott pontszám a maximális 70 pontból): I. Csókás András (54 pont), II. Szentkirályi Baráti Társaság (46 pont), III. Bévárdi Major (44 pont). A Gyimesi család különdíját a Szentkirályi Baráti Társaság kapta. A legszebb főzőhely különdíját az általános iskola 5. osztálya kapta. A pacalpörkölt-főző verseny létrejöttét, amit hagyományosan a Patajiak Köre Egyesület szervez, Dunapataj Nagyközség Önkormányzatán túl számos vállalkozó és magánszemély támogatta. A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Kiss László elnök; Kollár Gyula, a Fehér Asztal lovagrend séfje; dr. Gyimesi Mária, Gyimesi Dömötör, Horváth László-né, Katonáné Jakus Hédi, Török Klára, Kiss Gergő és Király Norbert.

 

patajiosz4_300A pacalpörkölt-főző verseny győztese, Csókás András zsinórban immár harmadszorra végzett a dobogó legtetején, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is a legjobb pacalt főzte a zsűri szerint. Ráadásul 2009-ben is ugyancsak a dobogó első helyére állhatott. Ebből az alkalomból kérdeztük meg a pacalpörkölt-főzés tudományáról.

 

– A pacalpörkölt-főzés alapjait Katona Józseftől tanultam meg, majd az évek során saját ízlés szerint alakítottam a recepten és a főzési módszeren. Nekem az vált be, hogy pontosan ugyanazokat az összetevőket mérem bele az üstbe minden évben. Fontosnak tartom, hogy állandó minőséget tudjak produkálni, amelyben az összetevők aránya a legfontosabb. A siker a társaimnak is köszönhető, ugyanis egy komoly csapatmunka zajlik a pacalfőzéskor, ahol egymást mindenben segítjük a Dunapataji Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagjaival. Hogy mi kell a jó pacalhoz? Véleményem szerint a jó minőségű alapanyagok használata elengedhetetlen: pacal, víz, hagyma, zsír, só, édes és csípős minőségi őrölt fűszerpaprika, valamint paradicsom kerülhetnek a bográcsba. Nagyon nagy figyelmet kell fordítani a pacalpörkölt folyamatos keverésére a főzés elejétől a végéig, és természetesen nem hiányozhat a jó társaság sem.

 

A Pataji Ősz esti zenei programjai eddig alig látott méretű tömeget vonzottak. Tolvai Renáta előadása és a tűzijáték után a Bikini adott igényes élőzenei koncertet a nagyszínpadon.

 

A falunapokat a hagyományos ökumenikus ünnepi istentisztelet zárta a katolikus templomban vasárnap délelőtt. A nap további részében a sportolóké (asztalitenisz, foci) volt a szerep. Az egyik legjobban sikerült Pataji Ősz végén a focit kedvelők is örülhettek: hazai pályán 4-2-re győzött a pataji csapat a vendég Szalkszentmárton ellen.

 A környék hírei

A X. Szabó János fogathajtó emlékversenyt rendezték meg Szakmáron.

 A program gyökerei 2005-ig nyúlnak vissza, mikor is a nagy lovas hírében álló Szabó János...

Kubatov szerint nőtt a választás tétje

Nagy érdeklődés kísérte Kubatov Gábor fideszes honatya, pártalelnök múlt szerda esti előadását, a...

Békés lakossági fórum

A Mindenki Magyarországa mozgalom céljait támogató Békés Kalocsáért Egyesület meghívta Márki-Zay...

Sajtótájékoztató Márky - Zay Péterrel

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által országszerte kezdeményezett cselekvő egységek, úgynevezett...

EMIKA 2019: vezetőváltás és duplasiker

A GyártásTrend Magazint is kiadó PPH Media által kiírt „ÉV GYÁRA 2018” versenyen két...

Beköszöntött a látványos, építő munkák időszaka

Szemmel láthatóan felpörögtek az események az utóbbi hetekben a kalocsai Szentháromság tér háza...

Indul a Paks II. Akadémia

Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért...

Hangos bibliai szemelvényt olvasott fel Bábel érsek

Az elmúlt héten Kalocsán járt a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány igazgatója, dr....

Filvig Géza: szeretnék minden kalocsainak jó polgármestere lenni!

Az Érsekkertben tartott városi majális házasságkötő-pavilonhoz vezető fősétányán az EMIKA...

Nagy Bandó András könyvekről és közéletről

Az író-humorista az Érsekkert civil szervezeteknek fenntartott sétányán, a Békés Kalocsáért...

A régió is szerephez jut a Paks II. projektben

A régió kis- és középvállalkozásainak reális esélye van arra, hogy szerepet vállaljanak a Paks II....

Olimpikonjaink az első tízben

Április 13-14-én Budapesten rendezték a tanév legrangosabb versenyét torna sportág ,,B”...

Szorgosan gyűjtik a kihívásokat és a kilométereket a kalocsai futók

Az elmúlt néhány hétvégén a kalocsai futókra egyáltalán nem a pihenés volt jellemző. A Kalocsai...

Önbizalom erősítő győzelem a rangadón

A Kalocsa – Kecel találkozóra mindenkor rányomható volt a rangadó pecsétje. Ez idén...

Bűnmegelőzési tanácsok idős korúaknak

Mindig alaposan tanulmányozzák át a hivatalos küldeménynek tűnő elektronikus...

Nyolcvan táncos járta a kalocsait

Április 13-án Veresegyházán rendezték meg az ország hagyományőrző együtteseit összefogó Muharay...

Ifjú zongoristák sikere

Néhány hete adtunk hírt arról, hogy a Kalocsai Liszt Ferenc AMI zongorista növendékei egy házi és...

Kalocsai mesterszakácsokat díjaztak

Debrecenben tartotta meg az ötvenéves jubileumát ünneplő Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség az...

Prokop Péterről

Prokop Péter katolikus pap, festőművész, író születésének 100. évfordulója tiszteletére, Tuzsérról...

Adománygyűjtés a Szent Angéla Otthonnak

Idén is a Tomori Pál Városi Könyvtár munkatársai segítenek abban, hogy a nagyváradi Szent Angéla...

Ajánlattétel érkezett a repülőtérre

A 2019. április 25-i képviselő testületi ülésen a polgármester a polgármester bejelentése váltotta...

Anyák napja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző...

Gyerekekre és a menhelyre költi jutalmát Körmendy doktor

Az április 11-én Budapesten megrendezett, zártkörű díjátadón vált hivatalosan is Szent-Györgyi...

Újszülöttek zöldítik Hartát

Csaknem évtizedes hagyománya van már annak Hartán, hogy évente kétszer faültetéssel tiszteleg a...

Mesefal a gyermekkönyvtárban

Eddig is friss színek: játékok és kedves, meghitt sarkok várták a legkisebbeket a Tomori Pál Városi...

Eperföldi sikerek Baján

  A bajai Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma immár több mint 10 éve rendezi meg a körzeti...

Végre van, erre nem kell!

A cím arra a jelenségre vonatkozik, amelyre bánatos háziorvosok hívták fel a figyelmemet: végre...

Húsvét az újjászületés ünnepe

Húsvétban nemcsak Jézus Krisztus feltámadását, hanem a keresztény ember lelki újjászületését is...

Építési engedélyt kapott a Kalocsa-Paks Duna híd

Hogyan tovább Kalocsa-Paks Duna-híd, az engedélyes terv kiadása után? Közösségi oldalán tette fel a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás