Dunapataj – Pataji Ősz 2018

Rekordszámú pacafőző, kiváló rendezés és jó hangulat

2018.09.23 14:10    |    -esté-  

Ismét őszi ünneplőbe öltözött Dunapataj központja a falunapokra a Pataji Őszre és az ezzel együtt Gyimesi József emlékére megrendezett XXI. pacalfőző versenyre. Mindenekelőtt a falu központjának díszítése kelti fel az utazó figyelmét, ami ezúttal is a Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény dolgozóinak és segítőinek munkáját dicséri. A két körforgalom és környezete jó ízlésről és odafigyelésről árulkodik. Még az üressé váló egykori nagybolt kirakatai is Patajról szólnak: a vadonatúj kerékpárút mellett a helyi pacal történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A lelkes készülődést az időjárás is kegyeibe fogadta és későnyári időt hozott az elmúlt hétvégére. A falunapok helye, az iskola, az ebédlő, a művelődési ház és sportpálya környezete évek óta szebb és szebb lett. A helyszín egy újdonsággal bővült: a tavasszal frissen átadott gumiburkolatú, többfunkciós pályával.

A program a korábbi évekhez hasonlóan, idén is igényes és sokszínű volt. Minden korosztály és a különböző érdeklődésű csoportok is megtalálhatták a maguk műfaját, kezdve az operától a könnyűzenéig. A szervezők külön gondoskodtak a gyermekek szórakozásáról: nagy volt a nyüzsgés az ugrálóvár, a játszópark, a kézműves foglalkozások és arcfestés körül.

Pénteken, a Pataji Ősz első napján, a Dunapataji Zenebarátok Együttesének „Jövünk a Tízessel” című jubileumi zenés előadását láthatta a közönség. Szombat reggel startolt a pacalpörkölt-főző verseny, mindenki tette a dolgát a sátrak környékén, elkezdődött az embert próbáló gasztronómiai feladat. Az általános iskolások tornászai bemutatóval készültek a falunapra. A múzeum udvarán a Dunapataji Lövész, Íjász és Szabadidősport Egyesület tartott íjászatot, amelyre láthatóan nagy volt az érdeklődés a gyermekek és felnőttek részéről.

patajiosz1_450
 

A falunap ünnepi köszöntő műsorát a NAV Pénzügyőr Zenekar előadása vezette fel. Számos állami, kormányzati szervezet vezetője és vezető emberek foglalták el a színpad előtti első padsorokat. Köszöntő beszédet mondott Dusnoki Csaba polgármester, a Pataji Ősz rendezvény fő szervezője. A polgármester felelevenítette az ünnepek és a falunap fontosságát, amikor számot adhatunk az elért eredményekről és erőt meríthetünk az elkövetkezendő munkához. Röviden szólt az elmúlt évek önkormányzati munkájáról, beruházásairól, amellyel az itt élők életét kívánják jobbá tenni. „Összefogás, együttműködés, falunk iránti alázat – ez mindennek az alapja, így hiszem, hogy Dunapatajnak is... a falunapok a kikapcsolódás, a barátság, a családi összetartozás és az egymás megbecsülésének színtere kell legyen – mondta a polgármester.

patajiosz2_450
 

A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ki visszatérő vendége Patajnak és a falunapoknak, halaszthatatlan kormányzati feladat miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így szóbeli üzenetét és jókívánságait adta át Dusnoki Csaba polgármester az ünneplő közönségnek.

Beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, melyben méltatta az egyre szebbé váló település színvonalas programját, a falunapot és a pacalfőző versenyt.

Dr. Botykai János nagyközségi jegyző felvezető beszéde után az ünnepi köszöntő alkalmával adták át a Dunapataj Nagyközségért kitüntető címeket. Idén Dunapataj Nagyközség Önkormányzata határozatai értelmében dr. Váradi Beáta háziorvos és dr. Babos László állatorvos vehette át az elismerést.

patajiosz5_450
 

A falunap egyik legjobban várt eseménye a pacalfőző verseny eredményhirdetése. Különös jelentőséget az adott idén ennek a programpontnak, hogy rekordszámban érkeztek nevezések. A 36 nevező csapat jó része természetesen helyi volt, de szép számmal érkeztek csapatok más helységekből is: Harta, Madocsa, Kalocsa, Solt, Pécs stb.

patajiosz3_450
 

A díjátadó bevezetéseként prof. Dr. Kiss László volt alkotmánybíró, a pacalfőző zsűri elnöke kiváló humorával emlékezett meg a pacalfőző versenyekről, majd Kollár Gyula, a szakmai zsűri elnöke értékelte a főzött pacalpörkölteket és köszönte meg a verseny szervezését és a résztvevők munkáját. Arra biztatott minden főzőt, hogy vigyék tovább a pataji pacalpörkölt hagyományát. Minden egyes nevező, valamint a zsűri tagjai is emléklapot és ajándékot kaptak a szervező Patajiak Köre Egyesülettől, amiket a közeljövőben tartandó szüreti bál bírója és párja segített átadni. A Gyimesi József emlékére rendezett XXI. pacalpörkölt-főző verseny eredménye a következő lett (zárójelben a kapott pontszám a maximális 70 pontból): I. Csókás András (54 pont), II. Szentkirályi Baráti Társaság (46 pont), III. Bévárdi Major (44 pont). A Gyimesi család különdíját a Szentkirályi Baráti Társaság kapta. A legszebb főzőhely különdíját az általános iskola 5. osztálya kapta. A pacalpörkölt-főző verseny létrejöttét, amit hagyományosan a Patajiak Köre Egyesület szervez, Dunapataj Nagyközség Önkormányzatán túl számos vállalkozó és magánszemély támogatta. A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Kiss László elnök; Kollár Gyula, a Fehér Asztal lovagrend séfje; dr. Gyimesi Mária, Gyimesi Dömötör, Horváth László-né, Katonáné Jakus Hédi, Török Klára, Kiss Gergő és Király Norbert.

patajiosz4_300A pacalpörkölt-főző verseny győztese, Csókás András zsinórban immár harmadszorra végzett a dobogó legtetején, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is a legjobb pacalt főzte a zsűri szerint. Ráadásul 2009-ben is ugyancsak a dobogó első helyére állhatott. Ebből az alkalomból kérdeztük meg a pacalpörkölt-főzés tudományáról.

– A pacalpörkölt-főzés alapjait Katona Józseftől tanultam meg, majd az évek során saját ízlés szerint alakítottam a recepten és a főzési módszeren. Nekem az vált be, hogy pontosan ugyanazokat az összetevőket mérem bele az üstbe minden évben. Fontosnak tartom, hogy állandó minőséget tudjak produkálni, amelyben az összetevők aránya a legfontosabb. A siker a társaimnak is köszönhető, ugyanis egy komoly csapatmunka zajlik a pacalfőzéskor, ahol egymást mindenben segítjük a Dunapataji Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagjaival. Hogy mi kell a jó pacalhoz? Véleményem szerint a jó minőségű alapanyagok használata elengedhetetlen: pacal, víz, hagyma, zsír, só, édes és csípős minőségi őrölt fűszerpaprika, valamint paradicsom kerülhetnek a bográcsba. Nagyon nagy figyelmet kell fordítani a pacalpörkölt folyamatos keverésére a főzés elejétől a végéig, és természetesen nem hiányozhat a jó társaság sem.

A Pataji Ősz esti zenei programjai eddig alig látott méretű tömeget vonzottak. Tolvai Renáta előadása és a tűzijáték után a Bikini adott igényes élőzenei koncertet a nagyszínpadon.

A falunapokat a hagyományos ökumenikus ünnepi istentisztelet zárta a katolikus templomban vasárnap délelőtt. A nap további részében a sportolóké (asztalitenisz, foci) volt a szerep. Az egyik legjobban sikerült Pataji Ősz végén a focit kedvelők is örülhettek: hazai pályán 4-2-re győzött a pataji csapat a vendég Szalkszentmárton ellen.A környék hírei

A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paksi Atomerőműben rendezett TEIT Napon kaptak tájékoztatást a Paks térségében fekvő települések...

Az atomenergia segít a klímavédelmi célok elérésében

Nemzedékeken átívelő kérdéseket érint a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, amelynek vitája...

Harmadjára is BolDOG Maraton

A III. BolDOG Maratont, amelyen a futók és bringások a kalocsai kutyamenhely lakóinak gyűjtenek...

Átadták a Foktő-Kalocsa kerékpárutat

Nem messze van ide Kalocsa – húzta a zenekar a Foktő-Kalocsa kerékpárút átadásán, de bizony ez...

Több mint háromszáz vendéget fogadtak az erőmű nyílt napján

Több mint háromszázan érkeztek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hagyományos nyílt napjára, ez alkalommal...

Uszódon született és halt is meg a több nyelven beszélő költő, műfordító

Nagyidai Sztojka Ferenc – a név azt hiszem, az átlagember számára nem igazán mond sokat, első...

Kezd a Fajsz is összeállni - Az ősz felénél még teljesen együtt a mezőny eleje

A megyei harmadosztály hétvégi fordulójában több csapatvezető is elégedetlenül értékelte csapata...

Géderlak és Dusnok továbbra is szászázalékon - „Hatpontos” meccset bukott a Hajós

A megyei másodosztály déli csoportjában a két százszázalékos csapatnak, a Dusnoknak és a Géderlaknak...

Dunapataj pontot rabolt a bajnoktól

A megyei III. osztály nyugat csoportjának a csapatai az ötödik mérkőzésen vannak túl, bár nem...

Dusnok sokgólos meccsen nyert - Hajós hozta a kötelezőt, a Géderlak a zöldasztalnál fog nyerni

A megyei másodosztály déli csoportjában mindhárom Kalocsa környéki megyekettes csapatnak papírforma...

Süli János: szállás és ellátóbázis lehet Kalocsa térsége

Bár feszes volt a huszonkilencedik Paprikafesztivált ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondó Süli...

Szinte készen van a pataji Ádám bácsi háza

Mint emlékezetes, tavasszal történt egy hatalmas gázrobbanás Dunapatajon és a 92 éves Flick Ádámnak,...

Sváb paletta

Ezzel a címmel nyílt meg Umenhoffer Pál hajósi naiv festő kiállítása a Fazekasházban, azaz Kovács...

Rekordszámú pacafőző, kiváló rendezés és jó hangulat

Ismét őszi ünneplőbe öltözött Dunapataj központja a falunapokra a Pataji Őszre és az ezzel együtt...

Huszadszor mulatott falunapon Benedek apraja-nagyja

Tartalmas, mozgalmas, eseményekben gazdag hétvégét tudhat maga mögött Dunaszentbenedek, ahol...

Őszi füzértekercs-túra Miklapusztán

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében – hartai indulással – szeptember...

Már csak egy csapat százszázalékos - Solt meglepő győzelme Szakmár ellen

A megyei harmadosztály Nyugat csoportjában egy igazi rangadót rendeztek, a bronzérmes fogadta a...

Dusnok meggyőző játékkal nyert - Géderlak most a Hajóst gyűrte le

A megyei másodosztály déli csoportjában az ötödik fordulót játszották az elmúlt hétvégén, és ismét...

Volt mit ünnepelni a hétvégén Géderlakon

A mögöttünk álló hétvégén, péntektől vasárnapig tartalmas programokkal várták a helyieket és a...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

Szakmár nyerte a rangadót - Már csak két csapat százszázalékos

Az elmúlt hétvégén a Kalocsa környéki megyei harmadosztályban majd minden mérkőzést szombaton...

27. Pirates Family motorostalálkozó

A Kalocsa környéki nyári programok utolsó nagy dobása az országosan is jegyzett Pirates Family MC...

Bántalmazták, fojtogatták az idős sértetteket

Többen bántalmazták a sértetteket, akiktől minden esetben pénzt követeltek. A kalocsai nyomozók...

Géderlak és Dusnok hibátlan - A Hajós nem találja még tavalyi formáját

A megyei II. osztály déli csoportjában négy forduló után négy csapat (Mélykút, Géderlak, Borota,...

Jelentős károk a hajósi szőlőkben

Cserszegi, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Saugvinon, Chardonnay, Olaszrizling – ezek a fajták...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Uszadékszobrok is színesítették az idei kiállítást

Tizenötödik nyár, amikor augusztus elején Ordason megjelennek az alkotótáborozók, mappákat,...

Huszonegyedszer is falunapok

Elmúlt hétvégén a nyári programsorozat utolsó rendezvényét tartották Ordason, a szokásos...

Géderlak biztosan nyerte a rangadót - Dusnok három, a Hajós egy pontot szerzett

A megyei másodosztály déli csoportjában a tavalyi első két helyezett összecsapása volt a forduló...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tavalyi ezüstérmes otthon botlott - A bronzérmes az utolsó pillanatban mentett pontot

A megyei harmadosztály múlt hétvégi fordulójában a tavalyi ezüst, illetve bronzérmes kellemetlen...

Új iskolaigazgató, kamera- és vízelvezető-rendszer

Ha van egy hely, ahol a nyár mindenről szól, csak a pihenésről nem, akkor az minden bizonnyal a...

Hajós tíz éve város

A kíméletlen melegben lassan találta meg a ritmust a jubileumi városnap közönsége, de estére már...

Két legyet üt egy csapásra Miske

2017 elején derült fel a reménysugara először annak, hogy a több mint egy évtizeddel korábban...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

Kiállításmegnyitó és a „feljavított” uszódi falukép

Előző lapszámunkban beszámoltunk Uszód nyári nagyrendezvényéről, a Gubbantós Népművészeti...

Dusnoki diadal a címvédő ellen - Géderlak nyert, a Hajós veszített

Az elmúlt hétvégén a megyei II. osztály déli csoportjában a 2. fordulót rendezték, mely mindjárt egy...

Döntetlen született a két rangadón - Hatos gólátlag az első fordulóban

Az elmúlt hétvégén útjára indult a labda a megyei harmadosztály nyugati csoportjában is. A Kalocsa...

Kalocsára került az „uszódi Oszkár”

Elérkeztünk a falunapok sorában az egyik legkülönlegesebbhez, mely már tizenhárom éve népművészeti...

Uszód nyerte a Szelid Kupát

A Dunapataji KSE idén is megszervezte a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Szelid Kupa...

Izgalmas szezonnak ígérkezik a 2018-19-es idény

A megyei III. osztály Nyugat csoportjában ezen a hétvégén mindjárt a 2. fordulóval kezdődik meg a...

Fokozódó veszély az utak mentén

A július vége-augusztus eleje az év azon időszaka, amikor a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon...

Dusnoki győzelem a nyitányon - Pontot érdemelt volna a Hajós

Az elmúlt hétvégén a megyei II. osztály Déli csoportjában is elkezdődött a bajnokság, mely némileg...

„Ezt adta ki az eszünk. Na.”

Helyi fiatalok egy maroknyi csoportja fejében – akik a vízen nőttek fel – már nagyon...

Kánikulában főzték ki a finomságokat

A lassan de biztosan Bátya legfontosabb helyi találkozójává váló Fokhagyma Fesztivál és Falunap...

Kiskőrös csak büntetőkkel nyert a Géderlak ellen

Bár a bajnokság a megyei I. és II. osztály számára még csak ezen a hétvégén kezdődik el, de Magyar...

Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló...

Fradi-legendákkal nyitottak a bátyai fokhagymások

Ha valaki focista, focista is marad. És ha valaki Fradista, Fradista is marad! Legyen akárhány éves,...

Történelmi jelentőségű „csomag” Öregcsertőn

A falu életében sosem volt még ekkora pályázatdömping – fogalmazott Kis-Vén László...

Díszoklevél Lonci óvónéninek

Homokmégy Községi Önkormányzat és a Homok-mégy Kéknefelejcs Óvoda Díszoklevelet adományozott Győri...

2020 utánra készülnek

A kalocsai városháza dísztermében múlt szerdán tartották a térségből meghívott szervezetek,...

Hétvégén kezdenek a megyekettesek

Az előző bajnoki idény zárása óta nem telt tétlenül a csapatok élete, szinte azonnal startolt a...

Megújult az uszódi Idősek Napközi Otthona

Uszód Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP Önkormányzati épületek energetikai...

Hazahozzák Erdélyt

Az idén nyáron különleges lehetősége adódott a kalocsai Dunatáj Fotókörnek. Abásfalván, Erdélyben...

Egy Lamborghini az ordasiak szolgálatában

Új gép állt szolgálatba Ordason: egy Lamborghini márkájú traktor, hozzá egy billenős pótkocsi, egy...

Lángosünnep marosmagyarói vendégekkel - no és a vébé döntővel

Élettel telt meg a dunaszentbenedeki tájház az elmúlt vasárnap. Befűtöttek a kemencébe, gömbölyödött...

I. Máltai piknik Hartán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportjának szervezésében június 7-én első alkalommal...

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek...

Kézikaszás aratófesztivált tartottak Ordason

Benne vagyunk a nyárban, szőkülnek a gabonák – írtuk beharangozó cikkünkben, amikor...

Fradi Öregfiúk és Ladánybene 27 Bátyán

A Bátyai Fokhagymások Hagyományőrző Egyesülete, amely a településvezetéssel karöltve rendezi meg az...

Szent Asztrik Általános Iskola lett a szakmáriból

Hosszú folyamat előzte meg a fenntartóváltást, azonban a korábbi illetékes és minden bizonnyal az új...

Gombolyag főszereplő a filmfesztiválon

A Szakmár melletti kis szállás elválaszthatatlanul összefonódott egy nemzetközi rendezvénnyel,...

Őstermelői igazolványról, termesztésről, ellenőrzésről szólt a fáma

Július 4-én, szerdán 10 órától a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskemét Járási Hivatal...

Csudarugdalóké lett a Cse-Ho Ecolab Kupa

Július első hétvégéjén vagy tikkasztó kánikula van, vagy esik az eső. Az, hogy ez hagyományszerűen...

1919 centenáriumához közeledve

A helyben kialakult hagyományokhoz és az 1997-ben megalkotott önkormányzati rendelethez hűen június...

Alkotónap, festőünnep, nemzetközi tábor

Többször beszámoltunk már lapunk hasábjain arról a barátságról, ami a CroArt, a BelArt és a...

A kárelhárító működött, de tehetetlen volt

Országos és helyi híradásokban is visszaköszönt, hogy a június elején jött, déli szomszédjainál...

CD-felvétel a Pataji Múzeumban

Különleges eseménynek adott otthont június 18-19-én a Dunapataj főutcáján álló Pataji Múzeum...

A Csurgó zenekar húzza a talpalávalót

Benne vagyunk a nyárban, szőkülnek a gabonák. Ordason pedig ismét aratófesztiválra készülnek,...

Aszály után esőt nyöghetnek a gazdák

Több mint 20 ezer hektáron folytnak, folytak, illetve fognak majd elkezdődni a betakarítási...

A hőség hősei voltak a tornászok

Június 8-án nagy esemény volt Dunapatajon. Kiss Péter János, aki hosszú éveken át a Kalocsai SE...

Kalocsa és környéke közép- és általános iskoláinak kitűnő és jeles tanulói a 2017-2018-as tanévben

Középiskolák: Kalocsai Szent István Gimnázium Kitűnő tanulók: 9.B Bán István Bence, Kenyeres...

Erős mezőnyben a tabella végén zártak a pataji asztaliteniszezők

A 2016-17-es bajnoki idényben a Dunapataji KSE asztaliteniszezői egészen a bajnokság végéig harcban...

Jól haladnak a munkák

A májusi és júniusi kiszámíthatatlan és rendkívül szélsőséges időjárás ellenére javában zajlanak...

Háza és élete munkája lett a tűz martaléka

Márciusban jött a hír, hogy Dunapatajon tűz ütött ki egy házban, amit a lángok teljesen...

Megszűnik a szolgáltató állatorvosi ügyelet

Lapunk közérdekű rovatában két évtizede megszokhatták olvasóink, hogy sok más közérdekű információ,...

Kiváló tanulók és felkészítő tanáraik jutalmazása

A Szent István Gimnázium zsúfolásig telt dísztermében június 14-én, csütörtökön délután került sor a...

Pataji iskolások Szelid és Szentkirály pusztán

A 2013-ban indult útjára a Szentkirályi Nap a tanév vége előtti sok újdonságot és ismeretet adó...

Elstartolt a Kovács László Emlékverseny

Egy héttel a két felújított és modernizált dunapataji sportpálya, az élőfüves nagypálya és a...

Minden nap áttekert Uszódról Bajára

Május közepén startolt és június 11-ig tartott a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetett...

Újra brekeg a Kisbéka!

Aknai Péter, pécsi szépíró a kortárs magyar irodalom legnagyobb ünnepén, a 89. Ünnepi Könyvhéten...

Ostheimer Tibor kiállítása Dusnokon, a HubArt Galériában

Ismét egy új tárlatnak adott helyet június 2-án a dusnoki HubArt Galéria. Egy mérnökember, egyben...

Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla...

Rongálás Dunapatajon

Több év után, sajnos, Dunapatajról ismételten szándékos közterületi rongálásról vagyunk...

Számok tükrében a megyehármas szezonról

A függöny legördült, a megyei III. osztályú bajnokság véget ért, két csapatnál már az éremátadó...

VIII. Homokmégy CNC-Nagy Judo Kupa

Június 2-án a VIII. Homokmégy CNC-Nagy Judo Kupán több mint 200 versenyző állt tatamira Homokmégyi...

Géderlak győztesen és ezüstéremmel zárta a bajnokságot

Az elmúlt hétvégén a megyei II. osztályban a tavaszi második fordulóból a havas időjárás, azaz a...

Alpinisták festik le a templomot

Az 1870-es évek elején épült Régiszi Szent Ferenc római katolikus templom időszerű felújításon esik...

Két sportpályát adtak át prominens labdarúgó vendégekkel

Június első napja a dunapataji sport életében immár fontos pontnak számít: hivatalosan is átadták a...

Kiváló vízbe csobbanhatunk Szeliden

Erről már „papírja is van” a Dél-Alföld Balatonjaként emlegetett Szelidi-tónak, ahová az...

Dusnok ismét a dobogón végzett - A célvonal előtt botlott a Géderlak

Az elmúlt hétvégén két Kalocsa környéki csapatunk is az idei szezon utolsó meccsét játszotta, hiszen...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás