A Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület jubileumi programja szászcsávási vendégekkel, minő

Aki énekel, kétszeresen imádkozik

2018.01.07 19:09    |    S.T.  
Többnapos, színvonalas programsorozattal ünnepelte az elmúlt hétvégén fennállásának 35. évfordulóját a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület. Az eseményre az erdélyi Szászcsávásról is érkeztek vendégek, velük már több, mint negyedszázada tart fenn baráti kapcsolatot a pataji népdalkör.

nepdalkor1_450
 


A program nyitányaként szeptember 28-án látványos kiállítás fogadta a Kodály Zoltán Művelődési Házban a programra látogatókat. A népdalkör három és fél évtizedes történetét dokumentumokkal, képekkel és tárgyakkal bemutató színvonalas, igényes tárlatot Hontváriné Arth Julianna népi iparművész rendezte. A kiállítás megnyitóján a népdalkör pataji népdalcsokra után Schill Tamás néprajzos muzeológus beszélt a kiállítás értékeiről. Beszédében kiemelte a népdalkör sikereinek kezdeti dokumentumait az 1980-as évek elejéről, valamint a legutóbb szerzett nagy díjakat is: pl. a szakmai szempontból rendkívül értékes két Vass Lajos Nagydíjat. Ugyancsak kitüntetett helyet kaptak a kiállításban a szászcsávásiakkal való barátságot jelképező emléktárgyak, illetve a legnagyobb hivatalos helyi elismerés, a Dunapataj Nagyközségért kitüntető cím. Ez utóbbit pár hete adta át a Pataji Ősz keretében Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete döntése után Dusnoki Csaba polgármester. A kiállítást a program ideje alatt, négy napon keresztül, környékbeli (kalocsai, uszódi, hartai) népművészek termékeiből rendezett népművészeti vásár fogta körbe.

nepdalkor2_450
 

A jubileumi hangverseny az egyesület több mint három évtizedes múltját mutatta be sűrítve. A műsor kezdeteként a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület énekkara mutatta be műsorát pataji népdalokból.

A citerajáték is kezdetektől ott volt népdalkör tevékenységei között. A citerások 2008-tól önálló egyesületté szerveződtek Fényes Csillag Citerazenekar néven, művészeti vezetőjük Gavenda Jánosné, majd 2015-től tanítványa, Havasi Zoltán lett. Az együttes szintén pataji népdalcsokrot adott elő, majd a régi időket idézve a népdalkörrel közös előadását hallhatta a közönség.

Dusnoki Csaba, Dunapataj Nagyközség polgármestere, a rendezvény fővédnöke, beszédében köszöntötte a népdalkört és a jubileumi programot és megemlékezett a népdalkör munkájáról és megköszönte az egyesületnek Dunapataj jó hírnevének öregbítését.

A népdalkör következő, kuruc dalokból álló népdalcsokrát Vettermann Péter, az oldenburgi állami operaház nyugalmazott karnagya zongorán, Kákonyi Árpád ütőhangszereken kísérte.

A dunapataji népdalkör vendégeként, baráti kórusként szerepelt a műsorban a 180 éves Szászcsávási Dalárda. A két csoportot hosszú és mély barátság, illetve szakmai kapcsolat köti össze 1990 óta, ezért már évekkel korábban fölvetődött a gondolat, hogy a két település református egyházai és a kórusai hivatalosan is szentesítsék a meglévő 27 éves kapcsolatot. Az erről szóló dokumentumot a program részeként ünnepélyes aktus keretében írták alá az egyesületek vezetői: Gólya Melánia, a Belle József Kulturális Egyesület (Szászcsávás) és Thiesz Zoltán, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint a kórusok művészeti vezetői Ugron Noémi és Szűcsné Török Ilona. A református testvér-egyházközségi dokumentumot a dunapataji és szászcsávási egyházak képviselői Mészáros Lehel szászcsávási lelkész és Nagy Dávid dunapataji lelkész, valamint az egyházközségek gondnokai Kiss Vass Sándor és Kiss István írták alá.

Érdemes idézni a megállapodás szövegét, ami tanúskodik a két közösség szoros kapcsolatáról: „Testvérkórusi és testvér-egyházközségi megállapodás, amely létrejött Dunapataj és Szászcsávás kórusai, a Dunapataji Népdalkör és a Szászcsávási Dalárda, valamint a dunapataji és szászcsávási református egyházközségek között. Alulírottak Dunapataj és Szászcsávás kórusainak és egyházközségeinek törvényes képviselői kinyilatkoztatjuk, hogy határon innen és határon túl élő kapcsolatot ápolunk kórusaink és gyülekezeteink között. Mindent megteszünk azért, hogy élő hagyományainkkal egymást gazdagítsuk. Népeink összetartoznak és imádságban hordozzuk egymást. Szolgálatunkkal áldjuk és magasztaljuk a határtalan szeretettel átölelő Istenünket.”

Az ünnepélyes aláírás alkalmával a szervezők megemlékeztek arról is, hogy a kapcsolat nem jöhetett volna létre Hajdú Jánosné és Bognár Cecil találkozása nélkül. Díszoklevelet adtak át a két település közötti kapcsolat elindítóinak és megalapozóinak is: Gavenda Jánosnénak, a Dunapataji Népdalkör alapítójának és korábbi vezetőjének, valamint Bíró József korábbi szászcsávási református tiszteletesnek. Bíró József lelkész az átadás után felemelő hangulatú, megható beszédet mondott, amelyben az első dunapataji látogatásukat (1990. március 15-én) is felelevenítette.

A hangverseny további részében szép keresztmetszetet kapott a közönség az ünnepelt, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület tevékenységéből. Thiesz Zoltán elnök személyes hangvételű beszédben idézte fel a népdalkör történelmét, majd részletezte a népdalkör munkáját. Külön köszöntötte a népdalkör művészeti vezetőjét, Szűcsné Török Ilonát, illetve a korábbi tagtársakat és támogatókat. Az est további részében fellépett a Szász-csávási Dalárda, a Millennium Rocktársulat, a Ráday Pál Kamarakórus (Harta), a Pataji Zenebarátok, valamint a Hartai Zeneiskola tanárai és növendékei. A finálé az egyesített kórusok előadása volt: Balogh Sándor Magyarország az én hazám című kórusműve és Selmeczi György Millenniumi Ódája.

A programsorozat további részeként került sor szombaton a Vass Lajos Népzenei Minősítő Verseny területi elődöntőjére. A versenyen minőségi produkciókat hallhatott az érdeklődő közönség és a szakmai zsűri, így az összes induló jelentkező továbbjutott a minősítések következő fordulójára. Mivel a Dunapataji Népdalkör tavaly Vass Lajos Nagydíjat nyert, így ők – a szabályok értelmében – e minősítési folyamatban két évig nem vehetnek részt. Érdekességként kell megemlíteni, hogy a Szászcsávási Dalárda először indult anyaországi minősítő versenyen. A verseny alkalmával népzenei és néptánc bemutatót tartott több népdalkör, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes és Wolfárt László zenekara, este a Country Road (Kalocsa) és az Old Boys (Szászcsávás) adott könnyűzenei koncertet.

Vasárnap közös ökumenikus istentisztelettel zárták a rendezvényt és vettek búcsút a patajiak a szászcsávási vendégektől.

E nagyszabású jubileumi program természetesen nem jöhetett volna létre a támogatók sora nélkül. A teljesség igénye nélkül kell itt kiemelni a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati forrását, Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, a Dunapatajért Közalapítvány és a Dunapataji Református Egyházközség támogatását, továbbá számos jó szándékú helyi vállalkozó és magánszemély segítségét.

(Felvételeinken a Dunapataji Népdalkör történetét bemutató kiállítás részlete, valamint a testvéregyesületi és testvér-egyházközségi dokumentum ünnepélyes aláírása látható.)A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás