Harmincmillió forintból épült, lelátóval, világítással

Dunapatajon műfüves pályát avattak

2014.10.17 08:59    |    Schill Tamás  

A teljesen felújított művelődési ház májusi bemutatása után újabb történelminek nevezhető beruházás átadására került sor Dunapatajon október 3-án, pénteken. Ekkor adták át ugyanis az új, szabványméretű 20x40 méteres műfüves pályát.

Ennek helyén évtizedekkel ezelőtt vásártér, majd iskolai gyakorlókert, utóbb pedig egy kis futópályával körülvett focipálya volt. A pálya szinte ideális helyen, a település központjában, az iskola és a többi sportpálya közvetlen szomszédságában fekszik, a forgalmas főútról is jól látható.

pataj_mufupalya_450

A 119 Bács-Kiskun megyei település tizedében sincs ilyen pálya, azok is főleg városokban koncentrálódnak, a megyebeli községekben pedig csak elvétve van – tudtuk meg Dusnoki Csaba polgármestertől. Ennek a pályának az iskola és az óvoda fogja a legnagyobb hasznát venni, de a helyi sportegyesület edzéseit is itt tarthatja. Számítunk arra is, hogy számos baráti társaság és focirajongó kibérli majd ezt a pályát. Használatához már a házirendet is megalkotta a képviselő-testület. A pálya a Magyar Labdarúgó Szövetség és Dunapataj Nagyközség Önkormányzata közös projektje volt, amelyben a 70 százalékot a szövetség, a fennmaradó összeget pedig a településünk biztosította. Az összes bekerülési költség meghaladta a 30 millió forintot. A pálya a legmodernebb szabványoknak és a mai kor követelményeinek is megfelel: lelátó épült, valamint olyan egyedülálló világítással rendelkezik, ami este is szinte nappali fénynek megfelelő körülményeket teremt. A pályát körbeölelő térkövezés szintén a szövetség és az önkormányzat közös érdeme. A régi futópályát, ami körbeveszi a műfüves pályát, már az önkormányzat bővítette és újította fel, ugyanígy saját erőből oldottuk meg a szűkebb környezet rendezését is. Ezúton is szeretném megköszönni azon helyiek önzetlen támogatását, akik részt vettek a pálya és környezetének kialakításában és az átadó rendezvény lebonyolításában. A műfüves pálya és környékének rendezése egyébként összhangban van a sporttelepre vonatkozó elképzeléseinkkel is. Tervben van a meglévő pályák korszerűsítése és az egész sportközpont közvilágítással való fölszerelése. Egy játszóteret is szeretnénk kialakítani ezen a területen a legkisebb korosztálynak – osztotta meg a polgármester a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket is lapunkkal.

Az átadó ünnepségen teljesen megtelt a száz személyes lelátó. Schill Mátyás, a helyi sportegyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd fölkérte a műfüves pálya építésében érdekelt szervezetek vezetőit: Dusnoki Csabát, Dunapataj Nagyközség polgármesterét; Sipos Jenőt, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjét és Szabó Mihályt, az MLSZ Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának elnökét, hogy mondják el megnyitó beszédeiket, gondolataikat, akik a beszédek után a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen használatba adták a pályát. Ennél az ünnepélyes átadásnál a Dunapataji Községi Sportegyesületet Cselik Sándorné vezetőségi tag képviselte.

pataj_mufupalya2_450

Az átadás után Csorba József dunapataji katolikus plébános és Nagy Dávid református lelkipásztor mondta el áldását az új pálya fölött és kívántak a sportolóknak jó játékot és egészséges életet.

Az átadási ceremónia után a legelső mérkőzést a Budapest Honvéd senior és a Dunapataji KSE se-nior csapatok játszották. Hogy ez a pálya a jövőnek is szól, mutatja, hogy az „öregfiúk” a pataji utánpótlás gyermekekkel vonultak be a pályára. A pataji csapat nagy lendülettel vetette bele magát a játékba, amelynek eredményeként már a mérkőzés elején elhúzott a Honvédtól. A vendégcsapat a játék maradék részében már nem tudott fordítani, így némi meglepetésre a hazaiak egy góllal győztek a számos válogatott labdarúgó játékosból álló vendégek ellen.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője lapunk kérdésére elmondta, hogy a szövetség 2011-ben induló hosszú távú stratégiájának része, hogy minél több gyermeket és fiatalt vonjanak be a fociba. Másik jelentős pillére a programnak, hogy pályákat építenek és újítanak meg. Ez utóbbin belül kiemelt projekt, hogy az MLSZ támogatja a pályaépítéseket. Dunapatajon éltek ezzel a lehetőséggel és így kerülhetett sor a mostani beruházás megvalósítására. Ez a pálya egyébként még a műfüves pályák között is kiemelkedő, mivel világítása és lelátója is van, alkalmas lehet a labdarúgáson kívül más közösségi rendezvények tartására is. A szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több gyermek vegyen részt a labdarúgásban, de ezeket a pályákat például iskolások, óvodások, illetve baráti társaságok is nagyszerűen használhatják. Ennek jegyében a tervek szerint 2016 végére ezer pálya épül és újul meg országszerte. Ezzel egyidejűleg a labdarúgásban részt vevők számát 250-300 ezer főre szeretnék megnövelni. A pataji pályát illetően köszönet illeti az önkormányzatot, hogy éltek a lehetőséggel és hajlandók voltak az önrészt biztosítani ehhez a pályához az MLSZ jelentős támogatása mellett.

Ezután rögtön sor került az első kispályás labdarúgó tornára, amelyre hat csapat nevezett. A mérkőzések jó hangulatban, egy egész lelátónyi szurkolósereg biztatása mellett folytak. A lemenő nappal beköszönő sötétség után is zavartalanul folytak a mérkőzések tovább, hiszen a pálya LED-es fényszórói szinte nappali fényt biztosítottak a küzdőtéren és környezetében. Az új dunapataji műfüves pályán ezúttal a „Kombájn” csapata aratott megérdemelt győzelmet. De nyert egy egész település is, hiszen az új pálya évekre, évtizedekre meghatározza majd a helyiek sportolását, egészségét, szórakozását és közösségi életét.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás