Új konyhára és helyreállításra még futja Dunaszentbenedeken

2015 nem a nagy tervek éve

2015.02.27 09:57    |    géjé  

Hasonlóan a legtöbb hazai településhez, Dunaszentbenedeken is elkészítették, majd elfogadták az idei költségvetést, amelyben a korábbiaknál komolyabb szociális kiadásokkal kellett számolni. A község számára az a legjobb hír, hogy túlságosan nem kell visszafogni a költéseiket, és a szennyvízhálózat építését követő helyreállítások után még jut forrás a felújítás alatt álló konyha befejezésére is. Utóbbit pályázatból, előbbit saját erőből fedezik.

– A költségvetés elfogadásához elég kemény feltételeknek kellett megfelelni. Az első és legfontosabb az önkormányzat kötelező feladatainak ellátása volt; főleg erre koncentráltunk – mondta Vargyas Mihály. A polgármester messzemenő részletezés helyett úgy összegezte Dunaszentbenedek büdzséjének kialakítását, hogy az lényegesen „nem nehezíti meg az önkormányzat életét”. Ezt az ismerjük el, ma már szinte kiváltságosnak tekinthető helyzetet elsősorban a stabil és mindig biztos, időben befizetett helyi adóknak köszönhetik – véli a vezető. A Duna-menti település azért teljesen nem lélegezhet fel, hiszen olyan pénzforrásokat is biztosítania kell idén, amelyeket korábban még az államtól kapott meg.

A szociális kiadásokat megcsorbították, és már tárgyaltunk róla, hogy azokat a költségeket, amiket normatívaként mostantól nem kapunk meg, hogyan fogjuk fedezni. Azért nagyobb nadrágszíj-összehúzás nélkül össze tudtuk rakni a költségvetésünket – nyugtázta Vargyas, hangsúlyozva, hogy minden fontosabb kiadásra találtak fedezetet, tehát stabilan tudnak tovább működni. A beruházásaik viszont már nem lesznek ennyire zökkenőmentesek. – Az idei évre tervezett fejlesztéseinket a szociális kiadások miatt kicsit vissza kellett fogni, mert nemigen látunk előre. A pályázati kiírásokból például még nem látszik, hogy ezek forrásait hogyan tudjuk előteremteni. Kicsit óvatosan terveztünk tehát, és legfőképpen a helyreállítási munkákra koncentráltunk, például a szennyvízberuházás építése után. Ezeket önerőből és egyéb, nem pályázati forrásokból próbáljuk majd előteremteni – mondta, egyben elismerve, hogy ezek mellett „nagyobb terveik nincsenek erre az évre”.

 

benedek_450
További szépítgetésre nem, inkább
helyreállításokra lesz pénz Dunaszentbenedeken

 

– Elég komoly fejlesztés alatt áll a konyhánk, amelynek épületét szinte a falakig, az alapig visszabontották. Ezek a munkálatok most félidőben vannak: véget ért az aljzatbetonozás, bevakolták a falakat, valamint befejeződött a villany- és vízvezetékek szerelése. Most kezdődik a burkolás: a padozat készítése és a falak csempézése – sorolta a dunaszentbenedeki polgármester. – Új szigetelést kapott a külső fal, új héjazatot a tető, tehát teljesen felújított épületbe fog visszaköltözni a konyhánk, ami új eszközállományt is kap, köszönhetően a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak – folytatta hálásan, hozzátéve, hogy a településük közétkeztetésében ez már nagyon fontos lépés volt, meg különben is: meg kellett felelni az elmúlt évek átalakult előírásainak.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás