Új központi terének és szennyvízcsatornájának örül a község

Dunaszentbenedeknek bejött az óév

2015.01.13 09:16    |    -r-s  

Az óév vége és az új eleje mindenki számára egyfajta számvetéssel telik, és nincs ez másképp’ a településvezetők számára sem. Dunaszentbenedek első embere úgy gondolja, hogy az év sikerességét náluk mindenképpen a három településen átívelő szennyvízcsatorna hálózat kiépítésével kell mérni; ez volt az a beruházás, ami a legtöbbet nyomott a latban. Nem mintha emellett nem jutott volna forrás egy piac kialakítására és egy tér újrakövezésére is.

– Dunaszentbenedeken megnyugvással tekintünk vissza 2014-re, mert elég jó évet tudtunk zárni, ahhoz képest, hogy szigorodnak az anyagi lehetőségek – mérlegelt Vargyas Mihály polgármester, nyilván arra utalva, hogy a településszépítések a következő évek uniós finanszírozásaiban már másodlagos kérdésként szerepelnek. Az országos politika is egyértelművé tette: ezek a felújítások azok, amelyekre a jövőben kevésbé jutnak majd források, hiszen „gazdaságélénkítő” tevékenységekre költenek majd inkább. Ezek sorába viszont kifogás nélkül oda illeszthető az Uszód, Géderlak, Dunaszentbenedek vonalában épülő és utóbbi esetében már gyakorlatilag elkészült beruházás.

– A legnagyobb horderejű kérdés, amely évek óta és többször is előkerült már, az a szennyvízhálózat építése. Ez fizikailag úgy tűnik elkészült, lefektették a csöveket – jelentette be örömmel az évértékelőben a községvezető, hozzátéve, hogy azért otthonuk szépítésében is igyekeztek élen járni. – A település központját próbáltuk kicsit színesíteni és felújítani: az ABC előtti tér kapott gyönyörű új burkolatot, mellette pedig kialakítottunk egy piacot, ahol a helyi termékeket lehet megvásárolni. Remélem, hogy ez arra buzdítja majd a termelőket, hogy kihozzák a portékájukat, és úgy vélem, hogy sikerül is: egyre több árus jelenik meg, a külső buszváró is teljesen megújult és az is színes burkolatot kapott – nyugtázta a polgármester.

Dunaszentbenedek szakított időt és pályázati forrást a tájházára is; ott a még autentikusabb megjelenésért építettek egy kültéri kemencét, ami „elsősorban a fiataloknak újdonság”, de pont ezért fontos. A helyszínen mostantól ezzel a működő eszközzel lehet majd bemutatni, hogy „miként készítették ételeiket nagyanyáink”. A község a polgármesteri hivatal épületére ugyancsak tudott költeni 2014-ben: a sérült cserepek miatt be-beázó tetőt cserélték újra, és bővítették a korábban meglehetősen szűkös hivatali parkolót is. Ennyi jutott erre az évre, de Vargyas Mihály bízik abban, hogy lesz még folytatás.

– Minden polgármesternek az az álma, hogy tudjon fejleszteni, és azt hiszem, ezt a jövőben is meg tudjuk tenni. Meg fogunk érte tenni mindent – ígérte.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás