Egészséghét Uszódon világklasszis vendégekkel

2013.05.10 09:34    |    Zsigmond Enikő  

Április első hete az uszódi iskolában az egészséges élet jegyében telt, e téma köré szervezték minden programjukat, és még világklasszisok is megfordultak ezen a héten az iskolában: vendégük volt Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes kenus és dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, az erőmű sportegyesületének vezetője. A hét eseményeiről Máté Jánosné igazgatónővel beszélgettünk.

– Régóta szervezünk egészséghetet az iskolában, pontosan nem is tudom az idejét, már talán húsz éve is, de egész évben is igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni a gyerekek egészséges életmódra nevelésére – mondta Máté Jánosné igazgató. – Ezen a héten különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre, a mozgással, a táplálkozással, az alapvető higiénés szokásokkal kapcsolatos programokat szervezünk. Már március közepe óta tisztasági verseny van az osztályok között, ennek az eredményhirdetése is az egészséghét végén történik. A program első napja tavaszi futással kezdődött. A gyerekek imádnak mozogni, és most, hogy végre jó idő van, örültek, hogy kiszabadultak a négy fal közül. Másnap mesés akadályversenyt szerveztünk, játékos vetélkedővel, ahol a feladatok arról szóltak, hogyan kell egészségesen étkezni, egészségesen élni, mozogni. Szerda egy különleges nap ebben a sorozatban, hiszen Kozmann György olimpiai, világ- és Európa bajnok sportoló beszélt a gyerekeknek a sport és az egészséges élet kapcsolatáról. Még ezen a napon Botos János testnevelő, tornaedző csapatával tartott bemutatót nekünk, és egy kis közös játékkal fejeztük be a napot – sorolja a programokat az igazgatónő.

 

kozmann_uszod_460

 

– A hét végére is tartogattunk érdekességeket. Mivel a testi higiénia is nagyon fontos, ezért megkértük a védőnőt, hogy erről beszélgessen a gyerekekkel, hiszen főleg ilyen kicsi korban fontos, hogy erről minél többet halljanak, és alapvető készséggé váljon a mindennapi életükben. Aztán a szülők aktív közreműködésével egészséges ételek bemutatója és kóstolója volt, zöldségekből, gyümölcsökből készítettek finomságokat. kovacs_antal_205És még egy különleges program is jutott a hét végére, dr. Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó beszélt a gyerekeknek arról, mit jelent életében a sport, honnan indult és mit kell tenni azért, hogy valaki eredményes sportoló lehessen. Nagy-nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen kis iskolában meg tudunk rendezni egy ilyen programsorozatot, és két ilyen híres sportolót is vendégül láthattunk, akik nagyon közvetlenül beszélgettek gyerekeinkkel, és türelmesen állták utána az autogramkérők rohamát – mondta befejezésül Máté Jánosné.

 

Beszélgetésünk során megtudtuk, hogy azért is fontosak ezek az egészségre nevelő programok, mert bizony sok családban nem mindig tudnak arra figyelni és arra költeni, ami az egészséges, hanem amire jut. Így nagy segítség, hogy egy program keretében a gyerekek mindennap kapnak tejet (esetleg kakaót) és gyümölcsöt, és szeretik is a gyerekek, persze az is ide tartozik, hogy a tanítók komoly munkát fektettek abba, hogy nap mint nap elmondták, ne előrecsomagolt, bolti pékárut hozzanak reggelire, hanem például otthonról egy szelet vajaskenyeret, és ne kólát igyanak, hanem tejet és vizet, az energiaital pedig tiltva van az uszódi iskolában.

kozmann_uszod3_260Kedves színfoltja volt a hétnek, hogy a kicsik Kapitányné Erdei Ilona tanítónő koreográfiájával egy zenés sportbemutatóval köszönték meg mindkét világklasszis látogatását és kedvességét, a falu önkormányzata nevében pedig Bedi Gyula polgármester és Bazsó László alpolgármester egy-egy szép fotóalbumot és festményt adott át a neves sportolóknak.

Kozmann György elmondta, hogy a versenysportot abbahagyta, jelenleg egy szekszárdi cégnél dolgozik, de a víztől nem tud elszakadni, csak már nem kenuba száll szabadidejében, hanem egy régi barátokból verbuválódott társasággal sárkányhajózik. Mint tudjuk, aktív sportolóként az atomerőmű színeiben versenyzett, viszont Csepelen élt. Hamarosan azonban beköltözik párjával a Pakson lévő házába és mint mondja, kapcsolata ma is szoros az erőművel, és ezt példaértékűnek nevezte, hiszen kevés az olyan szponzor, aki azután is egyengeti a sportoló útját, amikor már befejezte az aktív versenyzést.

Dr. Kovács Antal arról beszélt, hogy a sportot az egészséges élet egyik alappillérének tartja, és ő nagyon sokat kapott az élettől annak révén, hogy mindennapjai részévé vált a sport. Véleménye szerint már kisgyerekkorban fontos felhívni a mozgás fontosságára a figyelmet, mégpedig úgy, hogy az élmény legyen számukra.

– Ha ezen az ügyön lehet lendíteni azzal, hogy egy olimpiai bajnok eljön egy ilyen rendezvényre, és beszél a gyerekeknek arról, hogy ő hogyan indult, és mit kapott a sporttól, akkor úgy gondolom, hogy ez kötelességem. Bár nagyon szoros volt a hetem, de erre fontosnak éreztem időt szakítani. Az Atomerőmű SE létszáma jóval ezer fölött van, jelentős az élsport, de nagy hangsúlyt fektetünk az amatőr sport támogatására is, és a gyerek- valamint az idősebb korosztályra is. Az erőműnek nagyon fontos, hogy környezetében milyen életminőségben élnek az emberek, így itt, a Duna túlfelén élők is fontosak. Ezért jöttem el ma, beszélek nekik a saját életemről, és megpróbálok nekik egy kis kedvet csinálni a mozgáshoz, a sporthoz – mondta befejezésül dr. Kovács Antal.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás