Befejeződött a közbeszerzési eljárás

Indul a térségi Egészségnapok programsorozat

2014.05.30 15:42    |    Zs.F.  

Május 6-án, kedden sikeres tárgyalással zárult a Kalocsai Szent Kereszt Kórház által a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0056 azonosító számú, „Egészséges életmóddal kapcsolatos, prevenciós célú rendezvények” megtartására meghirdetett közbeszerzési eljárás. A térség minden korábbinál nagyobb rendezvénysorozata egyes programelemeinek több mint nettó 24 millió forint értékű megvalósítását a városi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Kalocsai Városmarketing Kft. nyerte. A másfél éven át tartó, a járás valamennyi települését érintő programok kivitelezését az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, a települések háziorvosai, a kórház szakorvosai és szakdolgozói segítik. Az érintett települések önkormányzatai szintén aktív közreműködést vállaltak, ezt a szándékot a polgármesterekkel partnerségi együttműködési megállapodásokban rögzítették.

Dr. Vadász Mária a közbeszerzési eljárás eredményének kihirdetését követően arról számolt be, hogy a Kalocsai Városmarketing Kft. szépen és igényesen kidolgozott programterve a pályázat formai és tartalmi követelményeinek megfelelt, ám az első fordulóban az ár vonatkozásában nem született megegyezés. A második tárgyaláson a pályázó már olyan módosított programtervvel állt elő, amely mind a szakmai tartalom, mind a költségek tekintetében elfogadható volt.

Ennek köszönhetően immár minden adott ahhoz, hogy május végén útjára induljanak az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló, prevenciós célú rendezvények. Mindez azt jelenti, hogy a kalocsai járás területén másfél éven át nem lesz olyan hétvége, hogy valamelyik településen ne tartanának egy, az egészséges életmódhoz köthető rendezvényt.

korhazas_bizottsag_300 A főigazgató-helyettes reményét fejezte ki, hogy a program eredményeként nő a lakosság egészségtudatos magatartása, ezáltal az egészségügyi ellátás hatékonysága. A projekt keretében Kalocsa városban, úgynevezett nagyrendezvényként, egy önálló Egészségnapot tartanak. Ennek tervezett időpontja szeptember 27-e. Emellett 20, önálló rendezvényként meghirdetett közepes- és kis egészségnapot, valamint további 21, többnyire önkormányzati rendezvényekhez kapcsolódó „társult” egészségnapot tartanak. Az egyes helyszíneken a közösségi programokon túl egészségügyi állapotfelméréseket, szűréseket, tanácsadásokat végeznek. A szűrésekbe bevont szakemberek különös figyelmet fordítanak a szív- érrendszeri betegségekre, cukorbeteg, dohányzó, túlzott alkoholt fogyasztó, mentális segítségre szoruló, illetve túlsúllyal küzdő emberekre. Fontos tudnivaló, hogy adott települések háziorvosai, mint szerződött partnerek vesznek részt a programban. Az EFI munkatársai által elvégzett állapotfelmérések indokolt esetekben a háziorvosi rendelőkben vagy a kórházi szakorvosoknál folytatódnak. Ugyanakkor a valamilyen kockázat miatt kiszűrt pácienseket a háziorvosok az EFI Irodába irányítják segítségnyújtásra, illetve, hogy a további programokba bevonják őket és a gondozásuk is megtörténjen.

A cél az, hogy a lakosság felismerje, hogyan javíthat saját egészségi állapotán, életminőségén, hogyan növelheti az egészségben eltöltött életéveinek számát. Ennek érdekében mit tehet önállóan, és tudja, hová fordulhat segítségért. A projekt hosszú távon a lakosság egészséghez való viszonyulását, egészséggel kapcsolatos ismereteit, ezáltal egészség-szemléletét javítja – mondta dr. Vadász Mária.

Salamon Enikő, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) vezetője azt hangsúlyozta, hogy a nagy, közepes és kis rendezvények közötti különbség leginkább abban mutatkozik meg, hogy az egyes programokat az adott település lélekszámához igazítják, illetve az adott programelemek kisebb időkeretben valósulnak meg. Az irodavezető a kalocsai nagyrendezvényről szólva elmondta: az egyes programelemekhez a Kubikus parkban hat helyszínt választottak. Az állapotfelmérés, csontsűrűség és melanoma szűrés mellett kettő rendezvénysátorban tanácsadó állomások működnek majd. Ezekben az étkezési tanácsadás, a diétáról szóló beszélgetés dietetikus szakember bevonásával történik. A dohányzásról való leszokás lehetőségeiről, a túlzott alkoholfogyasztás hatásaitól pszichológus, addiktológus szakemberrel lehet beszélgetni. A program része a reggeli átmozgató torna, a jóga, aerobic, mely foglalkozásokat szakképzett oktatók bevonásával tartják. A délutáni órákban strandröplabda, pingpong-bajnokság szórakoztatja a közönséget. A vásár termékbemutatóján a helyi és környékbeli termelők mutatkoznak be.

Az irodavezető fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a sportnapok, uszodai programok, bringa klub, az egyéb testmozgásra ösztöntő programok a lakosság legszélesebb rétegeit érintik. A lakosság széles körű tájékozódását összehangolt kommunikáció segíti annak érdekében, hogy mindenki időben értesüljön a hozzá legközelebb lévő településen tartott Egészségnapról, a neki leginkább tetsző programról.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás