Felgyorsultak a lassulás

Egy kilométeres átkelő lesz

2016.08.19 11:05    |    géjé  

Az első ásónyom megejtéséig még évek vannak hátra, de az előkészítő munkákhoz már van sikeres pályázó.

Lefolytatták az első közbeszerzést: a statikai számításokat és tervellenőrzéseket egy 25 éves múlttal rendelkező budapesti mérnöki iroda végzi. A csapatuknak elsősorban autópályák tervezésében van komoly rutinja. Felügyelték-tervezték többek között az M0-s, M6-os, M7-es sztrádák egyes szakaszainak építését és felújítását.

Kalocsai Néplap

A RODEN Mérnöki Iroda Kft. nyerte azt a közbeszerzési eljárást, amelyet a Kalocsa-Paks Duna-híd építésének egyes előkészítő munkáira írtak ki. A nagy múltú fővárosi csapat dolga – a Magyar Közlöny szerint – a statikai és tervezési ellenőrzés lesz. Ez a kormánydöntés az első közvetlen előzménye a híd megépítésének, ami várhatóan 2020-ban kezdődik és legkésőbb 2022-ig be is kell fejezni. A nemrég közzétett határozat tette hivatalossá, hogy a magyar kormány elfogadja a projektet, amelynek megvalósítását három forrásból hozzák össze: az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program, az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz és a hazai költségvetés büdzséjének terhére. Az átkelő ezzel hivatalosan és véglegesen is azon 81 projekt közé került, amelyeket a következő hat évben tervez megvalósítani a kormány. Ezek előkészítésére és a megvalósítás elkezdésére a kormányhatározat már fel is szólította a nemzeti fejlesztési minisztert és a közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztost. A két vezető negyedévente köteles jelentést készíteni arról, hogy milyen állapotban vannak a fejlesztések. Ennek ismeretében arra számítunk, hogy – legalábbis részben – sajtónyilvános lesz a munkák állása, tehát Ön sem marad majd információ nélkül. Igaz, tegye a szívére a kezét: valószínűleg rendszeresen kigurul majd a Duna-partra, hogy megnézze hol tart a kivitelezés.

De hova is kell majd mennie pontosan?

A Kalocsa-Paks Duna-híd a legfrissebb információk szerint megkapta a két hivatalos végpontját: a dunántúli hídfő az atomerőmű közelébe esik, egész konkrétan Dunaszentgyörgy mellett áll majd. Innen indul az egyelőre név nélküli híd a Duna felé és egy kilométer hosszan ível majd át a folyó felett, hogy aztán az innenső oldalon Foktőnél érjen földet. A híd folytatásaként megépülő út nagyjából másfél-két kilométerrel Kalocsa fölött torkollik majd az 51-es főútba. Ha fejben már elképzelte hogy is néz majd ki, tegye hozzá még ezt a pár adatot: a kivitelezést végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményei szerint az ártereknél 17, míg a Duna fölött már 23 méteres szélességű lesz a szerkezet, amelyet összesen 12 vaskos oszlop támaszt alá. A határozat részeként azt is bejelentették, hogy a Duna túloldalán persze épül még egy 9,6 km-es összekötő út, ami a mostani Gerjen és Paks között futó földutat (!) váltja fel. Így állunk most, az elképzelés és a statikai számításokat végző csapat már megvan, tervezők azonban még nincsenek. Erre a felhívásra nem érkezett érvényes ajánlat, úgyhogy újra meghirdették a közbeszerzést, még április végén. Az erre beérkező pályázatokat már gyorsított eljárásban bírálják majd el.

A Duna-híd régi vágyat teljesít a térségben: ugyan Dunaföldvárnál és Szekszárdnál épültek (csak többé-kevésbé forgalmas) átkelők, amelyek kifejezetten közel vannak, Kalocsa és Paks valahogy csak nem került bele a kelet-nyugati irányú forgalmi és gazdasági vérkeringésbe. Most, nyilván a Paks II. projekttel összefüggésben megépülhet a régóta várt építmény, amitől a legtöbb itt élő – ismerje el, Ön is – a térség dinamikus fejlődését várja.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás