Gondatlanságunk okozza a vesztünk

Egyre több a lopás

2014.04.05 10:02    |    -or-os  

lop_200A Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársai úgy látják: a városban eddig tapasztaltaknál több esetben kel lába pénztárcáknak. A szarkák a könnyű prédát keresik, de a kockázatosabbat sem vetik meg: jellemzően kerékpáron felejtett táskákból, vagy hanyagul vállra vetett retikülökből zsákmányolnak, ám az utóbbi időben már a kocsiablak sem jelentett nekik akadályt.

– Két esetben is az oldalablakot törték be, csak azért, mert pénz- vagy irattárcát láttak az autóban. Sok pénz ilyenkor nem megy el, hiszen a tárcában csak néhány ezer forint van, de ami lényeges: azzal együtt az összes személyes iratot is ellopják.

Az anyagi kár ráadásul jelentős, hiszen az autók ablakát pótolni kell – vezette le Répási Tamásné rendőrségi szóvivő, hogy a kisebb értékre elkövetett lopások hogyan eredményeztek komolyabb veszteséget. A tiszt szerint leginkább magunknak köszönhetjük, ha áldozattá válunk. – Azt mondom, hogy ez minden esetben az emberi figyelmetlenségen múlik, hiszen ha nem hagyunk olyan tárgyat az autóban, ami jól látható, így hívogató az elkövetőknek, akkor ezeket a bűncselekményeket el tudjuk kerülni – magyarázta.

Az autók feltörése a bennük lévő értéktárgyak miatt még mindig a ritkábban előforduló esetek közé tartozik – nyilván azért, mert a közterületen parkoló járműveknél nagyobb a lebukásveszély –, de ettől függetlenül vigyünk magunkkal mindent, mielőtt a kisebb haszonszerzés miatt soktízezres kárt okoznának nekünk. Jobb lenne viszont, ha nagyobb figyelmet fordítanánk a táskákra is: a kalocsai rendőrségre az elmúlt időszakban az átlagosnál több bejelentő telefonált azzal, hogy elvitték az értékeit – akár fényes nappal, a nyílt utcán is.

– Volt néhány olyan bűncselekményünk az elmúlt egy-két hétben, amikor táskából, esetleg azzal együtt vittek el pénz- és irattárcát; munkahelyen, bevásárlóközpontok előtt, vagy biciklikosárból. Azt tapasztaltuk, hogy meg is szaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények – összegezte Répásiné. A kalocsai kapitányság sajtóreferense úgy véli, az áldozatok némi körültekintéssel megelőzhették volna a bajt. A legkevesebb viszont, amit a tanulságok leszűrése után megtehetünk, hogy időben gondolkodunk, és nem adunk esélyt a tolvajnak, hogy nagyobb kárt okozzon. – A készpénzzel együtt tartjuk az iratokat is, amelyekre azt gondolom, nincs szükségünk bevásárlás közben. Az igazolványokat, más hivatalos papírokat ne tartsuk a pénztárcában, mert ha eltűnik, akkor minden elvész – figyelmeztetett.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás