Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

2022.06.01 12:05   

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az elmúlt hetekben azonban újra kardinális kérdéssé vált az ellátásbiztonság is. Emiatt felértékelődnek az olyan technológiák – így az atomenergia –, amelyek mindkét kihívásra választ jelentenek. A témáról a Paks II. projekt szakmai elemzőcsapatának irányítója, dr. Hugyecz Attila beszélt a TelePaks Szinergia magazinjában.Dr. Hugyecz Attila főtanácsadó. Forrás: Paks II. Zrt.

 

A Paks II. projekt elemzőinek 2020-ban indult sorozata, az Elemző percek másodízben jelent meg kötetként. Az évkönyvekben is szereplő analízisek formájában is testet öltő rendszeres és folyamatos piacelemző munkáról beszélt a TelePaks Szinergia című magazinjában dr. Hugyecz Attila, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság főtanácsadója. A szakember az aktualitásokról szólva elmondta, hogy a klímavédelem érdekében a dekarbonizáció állt mostanáig az egyes országok energiapolitikájának fókuszában, de az elmúlt hetekben az ellátásbiztonság vált kardinális kérdéssé. Emlékeztetett rá, hogy hazánk importkitettsége magas, átlagosan 30-32%, ez a mérték Európában kiemelkedő. Az ebben rejlő kockázatra a Covid okozta válság is rávilágított.

– Rendkívüli szükséghelyzetben minden ország a saját polgárai igényeit elégíti ki. Az elmúlt hetekben a környező országok energetikai miniszterei is úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben gond lesz az energiaellátással, első lépésként az exportot állítják le – emlékeztett Hugyecz Attila. Hozzátette, hogy az erőművek Európa-szerte öregszenek, kérdéses, hogy szükség esetén lesz-e honnan importálni. – Ezért kell hazai erőműveket építeni – húzta alá.

Az utóbbi időszakban az atomenergia megítélése pozitívan változott, ami mögött a szakember szerint az a tény áll, hogy az ellátásbiztonság szempontjából stabil, kiszámítható technológia, illetve üzem közben az atomerőművek abszolút nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Számos ország döntött ezért úgy, hogy atomerőművet épít. Magyarország is törekszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, hiszen nemcsak új atomerőművet épít, hanem rengeteg napelem is üzembe lépett már. A naperőművi beépített kapacitás jelenleg másfélszerese a nukleárisnak.

– Ugyanakkor az időjárásfüggő megújulóknak rövid, 20-25 év az élettartamuk, lassan el kell kezdeni leszerelni őket és meg kell oldani a hulladékkezelést. Komoly kihívást jelent a berendezésgyártás ritkaföldfém-igénye is (ilyen például a lítium), itt egy új függőség alakulhat ki, mivel az elsődleges forrásország Kína – emelte ki Hugyecz Attila.

Az egyes energiaforrások összevetésére vonatkozó kérdésre a szakember elmondta, hogy akárcsak a szél-, nap- és vízi erőművek, úgy az atomerőművek sem bocsátanak ki üzem közben szén-dioxidot. Viszont, ha az erőművek teljes életciklusát vesszük figyelembe az építéstől a lebontásig, akkor az atomerőművek és a szélerőművek tekinthetők a legjobb megoldásnak. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének adatai szerint ugyanis 1 kilowatt villamos energia előállítása a nap- és vízerőművekben 40-48 gramm, az atom- és szélerőműben 12 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár, ami a gázra és szénre jellemző 500-1000 grammos értékhez mérten elenyésző.

Az ilyen és hasonló témákkal foglalkozó villamosenergia-piaci analíziseket tartalmazó írások mindegyike teljes terjedelmében olvasható a paks2.hu/elemzo-percek oldalon.

 

(X) 
 

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás