Éles gránátot emeltek ki a Szelidi-tóból

50 méteren belül mindenki meghalhatott volna

2013.09.02 22:36    |    -r-s  

Szerencsés véget ért, de katasztrófával fenyegetett a múlt szombat délutáni, Szelidi-tónál történt eset, amikor a sekély vízben játszó gyerekek bombát találtak, majd azt elmozdították és kivitték a partra. A 81 mm-es, II. világháborús, ún. aknagránát a helyszínre érkezett honvédségi tűzszerészek szerint könnyen felrobbanhatott volna (hiszen a gyújtószerkezete sérült volt), és csak a gondviselés segítette (amúgy szinte senki más) azt a fiatalt, aki ösztönösen cselekedve elvitte a strandoló kicsik közeléből.

granat_200
Ilyen aknagránátot találtak a gyerekek (képünk illusztráció)

 

Egy ilyen kaliberű lövedék, ha működésbe lép, 50 méteres körzetben tarol, így a helyszínt biztosító kalocsai rendőrök az érintett partszakasz mellett az oda vezető utat is lezárták és kiürítették – mintegy 100 méter hosszan.

– Az egyik barátomat tanítottuk úszni az alacsonyabb vízben, és ő taposott rá, aztán ki akarta venni, nehogy valaki rálépjen, mert azt hitte üveg – mesélte a Korona Fm100 reggeli műsorában Tamás, aki mit sem törődve a veszéllyel végül saját maga vitte partra a gránátot. – Ott nem hagyhattuk, hát kivittük, nehogy a gyerekek mellett legyen baj. Elsőre mondjuk nem is gondoltuk, hogy éles lehet – ismerte el, hozzátéve, hogy a jelen lévő felnőttek eléggé összezavarták: volt, aki azt mondta, tegye le azonnal, más meg azt, hogy vigye a közeléből valahová, ahol nincsenek emberek! Az elvileg tudatos, tapasztalt idősebbek tehát kevésbé voltak urai a helyzetnek, mint a kiskamasz. A helyszínre végül rendőrt hívó Polyák Attila úgy látta, meglepő módon „nagyfokú érdektelenség fogadta a fiút”, bárkihez is fordult; bevitte például a közeli büfébe, ahonnan „kihajtották, és mások sem segítettek neki”.

Arra a kérdésre, hogy ilyen helyzetben megfogalmazódik-e az emberben, hogy életveszélyben van, a bejelentő azt válaszolta, igen, de igazán csak akkor izzadt meg a tenyere, amikor a tűzszerészek elmondták neki: éles bombát találtak, sérült a gyutacs, és ilyen állapotban könnyen működésbe léphet. A szakértők ráadásul megjegyezték: ekkora gránát 50 méteres körben ölt volna. Ennek tudatában különösen hátborzongató a tudat, hogy Tamás kézben ki akarta vinni a szelidi üdülőterületről, csak hogy ne sérüljön meg senki. Az ügyben nyilatkozó rendőrségi szóvivő maga is furcsállta az eset körülményeit – szerinte „fel sem merült a megtalálókban, hogy milyen komoly dologgal álltak szemben”.

– Szombaton délután 15 óra 20 perckor érkezett a kapitányság ügyeletére a bejelentés, hogy a gyerekek egy feltehetően II. világháborús lövedéket találtak. A rendőrségnek ilyen esetben az a feladata, és ezúttal is így történt, hogy a helyszínt biztosítsa, annak érdekében, hogy senki ne mehessen a közelébe, ha esetleg idő előtt felrobbanna – számolt be az esetről a rádióműsorban Répási Tamásné. – Mivel nem vagyunk szakértők, nem is nyúlhatunk hozzá, ezért ilyenkor kötelességünk értesíteni a honvédség tűzszerészeit. Ők a lövedéket el is szállították, még aznap, 18 óra 40 perckor – ismertette a részleteket a sajtóreferens, kiemelve, hogy a szelidi eset valóban csak a szerencsének köszönhetően ért jó véget. Amennyiben hasonló tárggyal találkoznánk valahol, azt javasolta, „mindenféleképpen tartsuk távol magunkat tőle, és semmiképpen ne nyúljunk hozzá, ne mozdítsuk meg, mert nem lehet tudni, hogy mikor robban”.

– Ilyen esetben mindig telefonáljunk a rendőrségre, a helyszínt mi biztosítjuk, a további szükséges intézkedéseket is megtesszük, és amint a szakemberek elszállítják a helyszínről, fel tudjuk szabadítani azt – magyarázta Répásiné. A Szelidi-tóban talált aknagránátot egyébként a honvédségi tűzszerészek egy közeli homokbányába szállították, megsemmisítésre.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás