Két nap alatt száz káreset a környékről

Vízóraaknát szigetelni? Majd ha fagy!

2017.02.09 12:12    |    -vis-  

Vizes ügyek szempontjából a 2017-es év ugyanolyan „sötéten” kezdődött, ahogyan a 2016-os búcsúzott, amikor is Kalocsa „legalattomosabb csőtörésével” küzdött hetekig a Kiskunsági Víziköz-mű-Szolgáltató Kft. csapata. Január első hétvégéjén azért égtek a vonalak, mert a kemény mínuszokban egyik háztartás után a másiknál adták meg magukat a vízórák az aknákban. A jelenség kapcsán a röviden Kiskunvízként emlegetett cég műszaki vezetőjét kerestük fel.

A napokban tapasztalt rendkívüli hidegek idején nem ismeretlen jelenség, hogy a nem tökéletesen lezárt, esetleg nem elég mélységgel kialakított, vagy más hiányossággal elkészült vízóraaknák nem nyújtanak megfelelő védelmet a benne lévő mérőműszernek, amelyet nemes egyszerűséggel elpusztít a fagy. Ez történt tömegével a kalocsai járásban, de a Kiskunvíz fennhatósága alá tartozó kiskőrösi és kiskunhalasi térségnek is rendesen kijutott a „jóból”, az említett napokon ugyanis egymást érték a vízórák „szétfagyásáról” szóló telefonos bejelentések, ami példátlan mértékű, nyilatkozta kérdésünkre Szigeti Attila műszaki igazgató, beleértve a valamikori Kalocsavíz Kft. élén töltött éveit is.

 

elfagyott_vizora_450
 

 

– Nem csak az akna rossz kialakítása végett, hanem az olyan lakások esetében is, amelyet esetleg huzamosabb ideig nem laknak, előfordulhat, hogy ilyen időben elfagy a vízóra – mutatott rá a jelenség hátterére a szakember. Kéri a hasonló cipőben még nem járó olvasóinkat, hogy ha ismét extrém hidegre fordulna az időjárás, akár egy kidobásra ítélt nagykabáttal, akár egy hungarocell-táblával, de gondoskodjanak arról, hogy az aknák minél védettebbek legyenek!

– Szombaton és vasárnap 93 fagyott vízmérőhöz kellett vonulnia a „készenlétis” kollégáimnak csak Kalocsán és környékén. Az egész cég területén ez a szám 253-ra emelkedett, és ha jól sejtem, még mindig nem futott be minden hibajelzés hozzánk. Arról nem beszélve, hogy a Szelidi-tó környékén és más üdülőterületeken szintén csak ezután derül majd ki, hogy mekkora a baj, amikor enyhülni kezd az időjárás, és azt látjuk majd, hogy folyik a víz az utcán az aknákból – folytatja a nem túl biztató okfejtést Szigeti. – Ezért is kérném nyomatékosan, hogy aki teheti, ellenőrizze az aknáját, illetve a mérőórájának az állapotát és gondoskodjon annak a védelméről, ha ugyanis az óra ilyen meghibásodásból fakadóan tönkremegy, 16.500 forintba kerül a fagyott eszköz cseréje a tulajdonos számára – int a szolgáltató cég részlegvezetője, rávilágítva, hogy a kapcsolódó kormányrendelet kimondja, hogy az ilyen esetekben kizárólag a fogyasztót terheli a fagy miatt okozott károsodás helyreállítása.

– Ilyen tömeges elfagyásunk még nem volt ennyire rövid idő alatt. Lehet, hogy több ház áll üresen, nincs rendszeres vízfogyasztás, mindenesetre magam is meglepődtem, amikor vasárnap kiderült, hogy új készenlétes embereket kell behívnom, mert a nagy hidegben és a folyamatos munkában a bent lévő állomány teljesen kimerült – zárta mondandóját a vezető.

Emlékeztet, hogy a január kellős közepén járunk, előttünk van még a február és nem elképzelhetetlen, hogy lesznek még hasonló kemény mínuszok, érdemes megszívlelni az elmondottakat!A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás