Hogyan éljünk egészségesen száz évig?

2013.10.23 22:39    |    borka  

Nem kevesebbre, mint erre ad választ dr. Eőry Ajándok, akihez köthető (többek között) hazánkban a 3-1-2 meridián torna megismertetése. (Dr. Eőry Ajándok, orvos-természetgyógyász, a biológia tudomány kandidátusa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat háziorvosa idén március 15-én a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át munkássága elismeréséül).

Dr. Eőry Ajándok még 1992-ben járt Pekingben egy természetgyógyászokból álló csoporttal, akiknek a Kínában igen híres Zhu Zong Xiang professzor adta át a meridián gyakorlatokkal kapcsolatos tudást azzal, hogy azt terjesszék hazájukban minél szélesebb körben. A gyakorlatok alapja a meridián-pontok aktiválása. Az ősi kínai orvoslás szerint az emberi testben található tizenkét fő és két középvonali meridián egyfajta csatornaként működik, amelyekben az életenergia áramlik. Ha működésük akadályozott, akkor lépnek fel a betegségek. Az úgynevezett 3-1-2 meridián gyakorlatok elvégzésével saját-kezűleg, akupresszúrás masszírozással tudjuk ezeknek a pályáknak a zavartalan működését elősegíteni, és ezzel egészségünket fenntartani/helyreállítani. (Ez természetesen csak rövid kivonata a lényegnek, és egyszerűsített magyarázatul szolgál a tornához.)

A gyakorlatok könnyen elsajátíthatók, és akár egészen idős korban is elvégezhetőek. Naponta egy, vagy kétszer körülbelül húsz percet vesz igénybe az elvégzésük, segédeszköz alkalmazása nélkül. Azért 3-1-2 a torna neve, mert 3 = 3 akupresszúrás pont masszírozására, 1 = hasi légzés gyakorlására, 2 = lábaink tudatos edzésére szolgál.

A meridián tornát egy DVD is bemutatja – ezzel találkozott először a kalocsai Firák Lászlóné Erzsike, aki ezt követően – egy budapesti tanfolyam elvégzése után – jogosulttá vált annak oktatására. Néhány héttel ezelőtt meg is kezdte egy csoport szervezését, ez a csoport szépen gyarapodik, és lelkesedésük minden alkalom után fokozódik, mert érzik a gyakorlatok jó hatását. A csoportvezető maga a legjobb példa az eredményességre, hiszen bár 64 éves, heti öt alkalommal végez különböző edzéseket, jógázik, úszik, és állítja, hogy a meridián torna által jut az ezekhez szükséges egészséghez és energiához.

A meridián tornát keddenként 17 órakor a Kishalas-soron található játszótár/sportpálya területén végzik a csoport tagjai, de Firák Lászlóné már jelezte, hogy rossz idő esetén a városi könyvtárban kapnak helyet a gyakorlásra. A csoporthoz bárki csatlakozhat, a részvétel teljesen ingyenes.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás