Kalocsai határszemle

Elmaradó szójahozam, „vegyes” kukorica

2015.10.08 11:20    |    -vis-  

Szeptember a mezőgazdasági munkálatok szempontjából az év legmozgalmasabb időszaka. Ilyenkor egyszerre folynak a betakarítások és a mélyszántások, valamint ezzel párhuzamosan a földbe kerülnek az őszi vetésű növények.

Hozamokról, friss tapasztalatokról, várható termésátlagokról és a még elvégzendő feladatokról kérdeztük Nagy Attilát, a Kalocsai Falugazdász Iroda vezetőjét.

Kalocsai Néplap

Napraforgót körülbelül 9700 hektáron kell betakarítani. Ez előrehaladott állapotban van, és úgy tűnik, hogy a 2,3 tonna/hektár körüli termésátlagok jobban alakulnak, mint ahogy arra az előzetes becsléseink alapján számítottunk. A szója esetében mindössze néhány próbavágás történt eddig, itt viszont sajnos az a helyzet, hogy az aszály miatt nem lesz olyan jó termés, mint azt a gazdák várták. A szójaterületek nagy részén 2 tonna alatt várható a hozam. Sokan már jelezték is, hogy a fehérjenövények kiegészítő támogatására nyújtottak be igényt, amelynek feltétele volt, hogy legalább hektáronkénti 1 tonna termésátlagot kell produkálniuk szójából, de többüknél még ez a minimum sem fog teljesülni. Számukra nem maradt más, minthogy vis maiorra hivatkozzanak a növény vonatkozásában – vázolta a helyzetet Nagy Attila. Mint kiderül a folytatásból, a kukoricások művelői sem lehetnek felhőtlenül boldogok.

– A kukorica állapota nagyon vegyes képet mutat. Sok helyen látni, hogy az aszály hatására megsárgultak a táblák. Látszik ugyanakkor az is, hogy vannak területek, amelyekre szárazságtűrő fajták magját vetették – folytatta. – A burgonya betakarítása a környékünkön száz százalékos, jelenleg folyik a fűszerpaprika első szedése. Erről még nem tudok eredményekről beszámolni, de beigazolódni látszik a hosszú évek azon tapasztalata, miszerint napjainkban öntözés nélkül öngyilkosság paprikát termelni. Az öntözésmentes területeken ugyanis már most szemmel látható, hogy a nyári szárazság komoly kieséseket okozott, de sok múlik még az elkövetkező hetek időjárásán. Mint emlékezetes, két évvel ezelőtt egy korai fagy elvitte a termés jó részét – tekintett a múltba a kalocsai falugazdász.

Nagy Attila azt is kifejtette, hogy az őszi káposzta és repce vetése befejeződött, nem úgy az őszi árpáé, amely 4700 hektáron folyik. Az őszi búza vetése ellenben még el sem kezdődött az erre becsült 14500 hektáros területen, és a rozs is vetésre vár.

– Itt az ideje annak, hogy a magágy-előkészítés is megtörténjen. Mintegy 25 ezer hektáros területen kerülnek őszi növények a földbe. Ezen munkálatok becsléseink szerint 50 százalékos készültségi fokon állnak. A mutató akkor ugrik meg jelentősen, amikor az őszi búza vetése is befejeződik. Tíz százalékos készültségi foknál is alacsonyabb a tavaszi növények alatt elkészült őszi mélyszántás, amit 37 ezer hektáron kell elvégezniük a gazdáknak – zárta összefoglalóját a szakember.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás