Amit az elsősegélyről a szülőknek tudni kell

Ne pánikolj, cselekedj!

2013.11.17 23:06    |    -szia-  

Ha valami történne a gyerekemmel, fogalmam sincs, mit kellene tennem! – hangozhat el a kijelentés kisgyermekes szülők között a játszóterek melletti padon ülve, vagy épp az óvodák folyosóin. Az ilyen beszélgetések során felmerülő „Mit csináljak, ha…” kezdetű kérdésekre adtak választ október 25-én, pénteken a Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezetének irodájában tartott továbbképzésen.

Bálint Sándorné ifjúsági védőnő, aki egyben a Vöröskereszt kalocsai elnöke, valamint Varga-Urbán Erika mentőtiszt kifejezetten kisgyermekes szülők részére összeállított elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttek egy csokorba. A hasznos tudásanyagot és a praktikus tanácsokat pedig egy erre a célra szervezett tanfolyamon adták át a megjelent érdeklődőknek.

A szervezet elnökétől megtudtuk, hogy immáron három éve tartanak ilyen jellegű kurzusokat a városban és a régióban egyaránt. Az ötletgazda maga Bálint Sándorné volt, aki azt is megosztotta szerkesztőségünkkel, hogy a múlt heti délutáni foglalkozáson nem csak elméleti, hanem gyakorlati oktatásban is részesültek a szülők.

A gyorstalpalón elméletileg minden rémség megtörtént, ami egy gyermekkel megeshet: égési sérülésből, horzsolásból és orrvérzésből sem volt hiány! A szülők egymáson, vagy játék-babákon is kipróbálhatták a különböző kötéseket, illetve elsősegély-nyújtási technikákat. Így szakértő kíséretében elsajátíthatták, hogy mi a helyes lépés – a jellemzően eluralkodó pánik helyett – egy-egy apró baleset alkalmával.

A helyi szervezet első embere azt is kiemelte, nemcsak a szülőket, hanem a nagyszülőket is szívesen látják az ilyen alkalmakkor, hiszen a baj bármikor megtörténhet; akkor is, amikor a nagymama vigyáz a gyerkőcre. A kiscsoportos (10-12 fős) programok előnyeként említhető, hogy bárki bátran kérdezhet, hiszen a szakemberek felkészülten és kimerítően tudnak megválaszolni minden felmerülő kérdést.

elso_segely_szulok_340Varga-Urbán Erika mentőtiszt nem csak a tudnivalók és tanácsok összegyűjtésében segédkezett Bálint Sándornénak, hanem a gyakorlatok bemutatásában is. A szakemberhez nem pusztán hivatásából adódóan álltak közel a bemutatott jelenségek, hanem egy öthónapos gyermek édesanyjaként is. A szülők tehát biztosak lehettek abban, hogy „hiteles forrásokból” kapnak elméleti és gyakorlati tudást.

Az, hogy a kurzuson szakemberek mondták el, illetve mutatták be, mi a teendő az első ijedtség után, bizony megnyugtató a fiatal anyukák és apukák számára, merthogy apuka is érkezett a továbbképzésre, Nánai Zoltán személyében! Az erősebbik nem egy szem képviselője, s leendő kispapa kiemelte, hogy felelős szülőként kötelességének érezte, hogy elkísérje várandós feleségét a foglalkozásra. Így együtt tanulhatták meg és gyakorolhatták, hogy mi a teendő egy-egy lehetséges vészhelyzet esetén.

A Magyar Vöröskereszt Kalocsa Városi Szervezetének szakemberei azt is elmondták, hogy ha a térségben élő szülők igénylik, bármikor van lehetőség újabb délutáni kurzust szervezni. Az igényeket mindössze jelezniük kell a védőnőknél vagy a Vöröskeresztnél Kalocsán, a Szent István király út 19. szám alatt.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás