Félidőn túl az EMIKA egészségprogramja

2013.02.28 08:03    |    -mond  

Tavaly augusztusban, amikor az EMIKA Bakod pusztai Családi napjáról beszámoltunk, említettük, hogy egy egészségre nevelő és szemléletformáló programot indít a cég, melyre egy nyertes pályázat teremtette meg a lehetőséget. Szemvizsgálat, állapotfelmérés, előadások, sportprogramok, sporteszközök vásárlása – ez mind-mind a program része. Hogy mi történt eddig, arról András Gabriellával, a projekt felelősével beszélgettünk.

– Az EMIKA Családi és egészségnapja tökéletes alkalom volt arra, hogy elindítsuk ezt a programsorozatot. Nagyon jól sikerült, pozitív visszajelzéseket kaptunk, így nagy lelkesedéssel fogtunk bele a továbbiak szervezésébe – indít a kezdetektől Gabi.

– Azóta sok minden történt. Még tavaly ősszel egy komputeres szemvizsgálattal kezdődött a sorozat, aztán egy hőkamerás állapotfelmérésen vettek részt a dolgozók. Itt lehetőség volt a vizsgálatot végző doktornővel négyszemközti konzultációra is. A cég felé a doktornő egy összefoglalót készített, hogy láthassuk, milyen irányba induljunk el, milyen programokat szervezzünk, mire helyezzük a hangsúlyt. Az összefoglalót látva most már szakember is szembesített bennünket azzal, hogy van mit tenni, van mire felhasználni a pályázat nyújtotta lehetőségeket. És itt rögtön előrebocsátom, hogy nem akármire használhatjuk fel a megnyert közel 10 milliót, hanem a benyújtott terv szerint, úgynevezett kötelező pályázati elemekre. Valamint ez a pályázat utófinanszírozású, tehát a vizsgálatok, az előadások költségét először ki kell fizetni, dokumentálni, és ezután utalják a részünkre az azokra eső összeget – magyarázza a szigorú szabályokat András Gabriella.

– A magas vérnyomás volt a leggyakoribb probléma, a stresszes életmódról árulkodott a test hő-kamerás térképe legtöbb embernél. Így a program következő állomása egy stresszoldó jóga volt, ahol megtanulhattunk olyan technikákat, hogyan kezeljük mi magunk ezeket a problémás élethelyzeteket. Hát, erre már nem volt annyi jelentkező, és ebből azt szűrtük le, hogy kicsit több figyelemfelhívással nagyobb kedvet kell csinálni a dolgozóknak ahhoz, hogy részt vegyenek az ilyen programokon. Aztán volt életmódváltásról és egészséges táplálkozásról szóló interaktív előadás, ahol közben is lehetett kérdéseket feltenni. Szóba került, hogy mire figyeljünk vásárlásaink során, valamint, hogy a testünk jelzéseit se hagyjuk figyelmen kívül – mesélt a hallottakról a projektfelelős.

– A családi napon lehetett nyerni aquafittnessz bérleteket, és mivel sportolni együtt jobb, mert egymást tudjuk motiválni, szerveztünk közös időpontokat az uszodába, így már nagyobb kedvvel jöttek nem csak az irodában, hanem az üzemben a gépsorok mellett dolgozók is. Sporteszközöket is vásároltunk, egyensúlyozó eszközöket, gumiszalagokat, fitnesz-köteleket, kézi súlyzókat, kültéri pingpongasztalt, kosárlabda palánkot – ezekre volt lehetőség a pályázat keretein belül. De ezenkívül szeretnénk még lépcsőzőgépet, esetleg egy futópadot is vásárolni.

Mivel a vállalatvezetés is elkötelezett az iránt, hogy egészségesebb életmód felé irányítsuk a dolgozóinkat, kialakítunk majd egy sportszobát, ami már nem a program része. Ezzel szeretnénk megteremteni annak az alapjait, hogy ha véget ér a program hat hónapja, utána is legyen lehetőség a mozgásra, sportolásra. Terveink között szerepel még egy pihenő övezet létrehozása is, szabadtéren, fákkal, padokkal, esetleg itt állítjuk fel majd a pingpongasztalt is.

Mivel folytatódik most, év elején a program?

Elsősegély tanfolyammal kezdünk, aztán sor kerül dohányzásról leszoktató tréningre, tartásjavító tornára, egészséges életmóddal foglalkozó előadásokra, és ha gyorsan tavaszodik, még biciklitúrákat is szervezünk, és szeretnénk a végén egy minden dolgozóhoz eljuttatandó kiadványban összefoglalni mindazt, ami itt történt a program során.

Március 31-én zárul a pályázat, de az igazi cél ennek a folytatása, és egy olyan vállalati kultúra alapjainak megteremtése, amelyben természetes, hogy cégünk elkötelezetten támogatja ezt a törekvést, a dolgozók pedig meg tudják őrizni, szinten tudják tartani jelenlegi egészségi állapotukat, és tenni is akarnak egészségük érdekében. Úgy gondolom, hat hónap alatt nem lehet gyökeres változást elérni, de ez egy nagyon jó ugródeszka ahhoz, hogy elinduljon egy folyamat, melyben dolgozóink egészségesebb élete a cél, és ehhez mindannyiunk tevékeny részvételére, szemléletformálásra van szükség – mondta befejezésül András Gabriella.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás