EMMInens tájékoztató segíti a diákokat

Új tanév, új szabályok

2013.10.02 23:33    |    jg  

A 2013/14-es tanév jó esetben egy 20 oldalas kötelező olvasmánnyal kezdődik, amelyet viszont jobb, ha a szülők is kezükbe vesznek! A tömör és konkrét összefoglaló a beszédes, „Tanévkezdő EMMInens” nevet kapta (a beépített mozaikszó magára a kibocsátó intézményre, az Emberi Erőforrások Minisztériumára utal), és a neten, vagy az intézményeknél épp’ csak keresztül nem esünk rajta, annyira egyszerű elérni, tehát aligha lehet azzal a kifogással élni, hogy valaki nem fért hozzá. A dokumentum nem mond sok újat ahhoz a hírfolyamhoz képest, amely az elmúlt hónapokban „jól megágyazott” az új tanévnek, de mindenesetre remekül összefoglalja azt – kétséget sem hagyva az igazolatlan órák számát, a közösségi szolgálat szabályait, a diákigazolvány-igénylést, a 16 óráig tartó foglalkozásokat, vagy a kötelező hit- és erkölcstanoktatást érintő kérdésekben. A benne lévő legterjedelmesebb szakasz viszont a Nemzeti alaptantervről és a kerettantervről szóló fejezet – ez szemelvényesen, címszavakban tájékoztat, aztán szétterel az internetre a részletek ügyében.

A sok új elemet felvonultató és bevezető, idei tanév talán legsarkosabb változásai, amelyek azonnal érezhetők: a héten már átvett tankönyvcsomagok kiosztásának rendje, a tankerületi rendszerben helyenként szakpedagógus megosztásával összeállított órarend (egy tanár több intézményben is oktathat majd – részletek lejjebb), valamint az ettől az évtől kötelezően beépített hit- és erkölcstanoktatás. A főbb, államilag meghatározott csapásvonalak mellett persze az intézmények és vezetőik több mindenről dönthetnek saját hatáskörben – ezeken a pontokon az adott iskola házirendjére hivatkozik az „EMMInens”.

– Új dolog még az iskolák nyitvatartási rendje: 16 vagy 17 óráig tartózkodnak bent a gyermekek, és kötelességük, hogy ezeken a foglalkozásokon részt vegyenek – magyarázta az általános iskolásokra vonatkozó új szabályozást a Korona Fm100-nak adott interjújában Korsós Lajosné. A 22 települést és 19 oktatási intézményt összefogó Kalocsai Tankerület igazgatója arra is kitért, hogy ez az előírás nem feltétlenül kőbe vésett szabály. – A törvény lehetőséget ad arra, hogy a szülő kérésére az igazgató felmentést adhasson – nyugtatta meg azokat a szülőket, akiknek a munkaidejükből adódóan már a kora délutáni órákat módjukban áll a gyermekükkel tölteni. Ez a szabályozás persze minden általános iskola, összes évfolyamára vonatkozik.

Érdekes pont lehetett volna még a mindennapos testnevelés kérdésköre, de a tájékoztató nem bonyolította agyon az erre vonatkozó magyarázkodást: csak azt jelöli meg, hogy mely évfolyamok esetében érvényes, és kiváltható-e más mozgásformára (egyébként igen). Nem úgy a Köznevelési Hídprogramot érintő fejezet. A középfokú nevelés-oktatáshoz, valamint a szakképzéshez csatlakozást elősegíteni szándékozó hídprogramról szóló szakasz azok számára lehet tanulságos, akik lemaradtak a koruknak megfelelő iskolai előmenetelről. A számukra biztosított lehetőségek és az egyes (a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kijelölt) intézmények nekik írt tanterveit szintén „linkelték” a Tanévkezdő EMMInensben. Az ennél kevésbé fajsúlyosabb kérdéskörök részletezése (pl.: az osztálypénzre, kötelező iskolaköpeny-viselésre vonatkozó passzusok) mellett azonban nem sok derül ki a szaktantárgyak oktatásáról – ugyanis egy-egy kisebb iskolának nem feltétlenül áll rendelkezésére megfelelő szaktanár, helyben. Nem úgy a tankerületen belül.

– A szakos ellátottság élvezi a prioritást, tehát hogyha akár csak egyetlen intézményben nem valósítható meg egy szakóra megtartása, akkor a gesztor intézmény gondoskodik arról, hogy a társintézményeken, illetve tankerületen belül legyen rá pedagógus, aki így nem feltétlenül csak egy helyen tölti majd a munkaidejét, hanem áttaníthat más iskolákba is – magyarázta Korsósné a rádióban. – Tényleg ajánlom az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Tanévkezdő EMMInens” című tájékoztatóját, ami a minisztérium honlapján megtekinthető. A tankerület emellett azért kiküldte minden intézménybe, és kértük az igazgatókat, hogy az iskolák honlapjaira tegyék fel (az e-napló elvileg már ezzel kezdődik – a szerző), és ha a szülők e-mail címével rendelkeznek, akkor nekik szintén küldjék el, sőt, papírformátumban is tegyék elérhetővé az iskolai könyvtárakban, hogy mindenki tudjon tájékozódni – sorolta a kiadvány elérhetőségeit a tankerületi igazgató, akihez személyes kérésekkel, személyesen is lehet fordulni. A vezető hivatali időben érhető el szülők, vagy pedagóguskollégái számára is. Előzetes egyeztetés a lajosne.korsos@klik.gov.hu címen lehetséges, a következő időintervallumokban: hétfőn és csütörtökön 8-16:30-ig, pénteken pedig 8-14-ig.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás