Országos eperföldi sikerek

Aranyváros hercegei lettek

2013.05.23 22:26   

A Lakiteleki Népfőiskola minden évben nagyszabású történelem versenyt rendez, melyre az egész Kárpát-medencéből jelentkeznek általános és középiskolás csapatok. Az idén a Keresztény Élet Szerkesztőségével karöltve tizennyolcadik alkalommal hirdetettek versenyt Aranyváros hercege címmel. Az 1996-ban elindított vetélkedő néhány éven belül országos méretűvé nőtte ki magát. Mindez köszönhető a színvonalnak, a verseny rendkívül jó lebonyolításának és Olajos István igazgató úr lelkes munkájának.

Az idei évben 106, három főből álló csapat nevezett az ország minden részéből a honfoglalás és az Árpád-kor témakörét feldolgozó írásbeli fordulókra. Nagyon sok feladatot kellett a diákoknak megoldaniuk. A téma felölelte a magyar őstörténet, honfoglalás és az Árpád-házi királyok korát, kiegészítve irodalmi, építészeti, néprajzi és egyéb művészeti ismeretekkel. Színesítve rejtvényekkel, titkosírással és egyéb kreativitást igénylő feladatokkal. A tanulók sok időt töltöttek a könyvtárban és az interneten.

2006 óta kétnapos a verseny, ugyanis a középdöntőre az első 20 csapatot hívják be és ott derül ki, hogy melyik 12 csapat vehet részt másnap a döntőn.

Kalocsáról, az Eperföldi Iskolából két csapat is nevezett és jutott be a 20 legjobb közé.

A középdöntőre április 11-én délután került sor a Lakiteleki Népfőiskolán. A versenyzők egyórás tesztet írtak, amíg a tanárok javították a feladatlapokat, addig a szervezők kis műsorral kedveskedtek a résztvevőknek. Az iskola citerazenekara szórakoztatta a közönséget Vadas László vezetésével. A színvonalas műsor után még táncra is perdült a sereglet a néptáncosokkal.

Az esti eredményhirdetésen kiderült, hogy az eperföldi diákok jól szerepeltek a középdöntőben. Mi, felkészítő tanárok nagyon örültünk, hiszen a versenyzők harmada kalocsai diák volt.

Másnap, 13-án 10 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődött a verseny. A zsűri elnöke dr. Marjanucz László, a SZTE JGYTF Történelem Tanszék vezetője; tagjai: Lezsák Sándorné, a Népfőiskola igazgatója; Péterné Fehér Mária főlevéltáros; Harmatos Áronné volt iskolaigazgató és idén a Templomos Lovagrend képviseletében László, a Keresztény Élet főszerkesztője, Olajosné Kádár Ilona, az Eötvös Iskola tanára.

A több mint háromórás versenyen rendkívül változatos feladatokkal kellett megküzdeniük a résztvevőknek. Bemelegítésül a csapatoknak villámkérdésekre kellett válaszolniuk, majd totót töltöttek ki, titkosírást fejtettek meg, volt vers felismerés, kép-összerakó, igaz-hamis játék, hibás szöveg javítása is, valamint képzőművészeti és zenei ismeretekről is számot kellett adniuk a gyerekeknek. A szellemi munka mellett ügyességi feladatokat is kaptak.

Az eredményhirdetésre délután került sor. Az idei országos versenyen I. helyezést ért el kimagasló pontszámmal az Eperföldi Iskola „Eperfák” nevű csapata (képünkön). Csapattagok: Elamin Flóra, Istella Orsolya és Pecznyik Soma 7. osztályos tanulók. Felkészítő tanár: Gillichné Fejes Zsuzsa. A győzelem fényét emeli, hogy ez a kis csapat már az elmúlt évben is megnyerte ezt a rangos versenyt. A verseny 18 éve alatt egyedülálló a címvédés. A győztesek jutalmul részt vehetnek azon a Lezsák Sándor parlamenti alelnök úr által vezetett zarándoklaton, amelyet 2013 nyarán a költő és hadvezér, Zrínyi Miklós életének magyarországi és horvátországi állomáshelyeire vezet.

Az Eperföldi Iskola nyolcadikosai a 13. helyen végeztek. Csapattagok: Forgács László, Papp Róbert és Vörös Lívia. Felkészítőjük: Ruppáner János.

Gillichné Fejes Zsuzsa, Ruppáner János


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás