Épül-szépül a falu, már a nyári programokat is tervezik

Ordason két utca új aszfaltburkolatot kapott

2016.04.27 08:47    |    -mond  

Még csak alig kitavaszodott, de a Duna-mente legkisebb települése elmondhatja, hogy kipipálta valószínűleg az idei év legnagyobb fejlesztését. Tizenöt millió forintból újult meg két utca, új aszfaltburkolatot terítettek rájuk és vízelvezető árkokat is kialakítottak. Ezzel párhuzamosan járdafelújítások kezdődtek, valamint a szokásos nyári programok sem maradnak el: tervezik már a zenés nyári estéket, az alkotótábort és a falunapokat is.

– 2016 legnagyobb fejlesztése az Erdősor és a Május 1. utca felújítása, aszfaltozása fejeződött be a napokban. Közel tíz éve várunk rá, különösen az Erdősor utca volt rossz állapotban, próbára tette az arra közlekedők járműveit – mondta Szabó Zsolt polgármester. – A felújítást egy JETA-s pályázat tette lehetővé, az atomerőmű alapítványától 12 millió forintot nyertünk a két utca felújítási munkálataira, 3 millió forint önrészt kellett hozzátenni, így 15 millió forintból valósult meg a beruházás. Nem voltak ezekben az utcákban vízelvezető árkok sem, először ezek kialakítására került sor, majd a felületkiegyenlítésre és az aszfaltozásra, végül zúzott kővel alakították ki az útpadkát. Falugyűléseken évek óta visszatérő kérés volt ezen utcák felújítása, több vállalkozó is lakik itt, akik komoly adókat (súly- és iparűzési) fizetnek be az önkormányzatnak, és joggal várhatják el, hogy végre ezekben az utcákban is normálisan lehessen közlekedni és az esővíz, a hólé ne álljon meg az úttest gödreiben, kátyúiban, hanem lefolyjon az útmenti árkokba.

Kalocsai Néplap

Az ordasi polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a faluközpontban, ahol a rendezvényeket szokták tartani, nagyobb tér kialakítása miatt lefedték az árkokat, persze előzetesen végig dudákat helyeztek el és tisztítóaknákat alakítottak ki a csapadékvíz biztonságos elvezetésére. Tavaszra befüvesítik ezeket a területeket, és megkezdték a járdafelújításokat is.

– A Start munkaprogramban évek óta szorgalmazzuk a járdafelújításokat. Ezen a téren mintegy tízéves lemaradásunk van. Először a faluközpontban javítottuk ki a járdákat, a Kossuth utcában egészen a főutcán lévő boltig térköves járdák lesznek, majd először ott folytatjuk, ahol már szinte járhatatlanok a járdák. Mindenhol nem futja térkőre, de a kijjebb eső részeken is betonozott járdákat fogunk készíteni. A Start munkaprogramban nyolc főt vehettünk fel erre a feladatra, ez egyéves program, ezek az emberek mindvégig ezt fogják csinálni, de még valószínűleg így sem érünk a végére, legalább hároméves program, hogy az összes járdát rendbe tegyük – vázolta az előttük álló feladatokat a polgármester, azonban azt is elárulta, hogy az elmúlt évek sikerei nyomán folytatják a falu virágosítását is.

– Szeretnénk az idén újra virágokkal felöltöztetni a falut, részt venni a Virágos Magyarország programban, és már tervezzük az idei nyári programokat is, az alkotótábort, a falunapokat, hogy ezzel is vonzóvá tegyük a településünk az idelátogatók számára, de ami még fontosabb a számunkra, hogy az itt élő emberek jól érezzék itt magukat. Sajnos, mint minden kisközség, mi is pénzszűkében vagyunk, de számítunk az itt élők összefogására, s ha ez megvan, akkor sikerülni fog idén újra tartalmas programokat szervezni – mondta bizakodva Szabó Zsolt.

Kalocsai Néplap

– Pályázatokon is szeretnénk indulni, a TOP-os pályázatokon az energia-racionalizálás az egyik kiemelt cél, ha sikerül nyernünk, akkor sor kerülhet az iskolának a szigetelésére és a hivatalban kazáncserét és napkollektorok felszerelését tervezzük. A kis falvaknak az önrész miatt eléggé beszűkül a lehetősége, de ha 100 százalékos pályázat van, arra nyilván az elsők között rámozdulunk.

Végezetül még rákérdeztünk, hogy mi újság azokkal a családokkal, akiket tavaly költöztettek be az önkormányzati lakásokba?

– Tavaly vásároltunk romos házakat, olcsó ingatlanokat és felújítottuk azokat. Öt kisgyerekes család kapott új otthont. Rendszeresen látogatjuk őket, a családgondozó is, a képviselők is és én is. Odafigyelünk rájuk, és elmondhatjuk, nincs probléma sem a bérleti díj, sem a rezsi fizetésével. Olyan feltételekkel kapták meg ezeket a házakat, hogy öt évig lakhatnak bennük. Kérdés, hogy mi lesz öt év múlva velük, de ezt majd az akkori polgármester és testület eldönti. A cél mindenképpen az lenne, hogy rászorítsuk őket a takarékoskodásra és hogy próbáljanak meg ez idő alatt saját otthont teremteni, de elképzelhetőnek tartom, hogy mivel picik a gyerekek, és még öt év múlva is kicsik lesznek, esetleg meghosszabbítja az önkormányzat még néhány évvel, vagy akár egy újabb ötéves ciklussal a bérletet. Mindenesetre hiszem, hogy jobb emberek válhatnak a gyermekekből, ha már pici koruktól normális feltételek között cseperednek, és ez nemcsak nekik és családjuknak jó, hanem az egész faluközösségnek. És ha ebben tudunk nekik segíteni, meg kell tennünk.

Különösen egy ilyen pici faluban, ahol még fokozottabban felelősek vagyunk egymásért.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás