Harminc éve vártak erre

Erős nyomás, ritkább vízhiány Dunapatajon

2015.11.30 11:42    |    V. I.  

A térségi ivóvízminőség-javító program részeként befejeződött a barákai vízbázisról Dunapatajra vezető távvezeték kiépítése. Ezt a közelmúltban üzemelték be, amelynek számos pozitív vetületét is tapasztalhatják majd a patajiak.

Szigeti Attila, a térségi vízellátásért felelős Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. műszaki igazgatója jelentette be a jó hírt a napokban. Mint elmondta, az említett fejlesztés egyet jelent azzal, hogy a Dunapatajon élők immáron nem Kalocsa-Szakmár-Újtelek-Szelid vonal végén kapnak vizet, hanem közvetlenül Bará-káról. Ennek eredményeképpen az eddigi kettő-kettő és fél bar nyomás mostantól a duplájára, azaz 4 barra emelkedik, ami már „kiüti a kezéből a poharat, ha a csap alá tartja”, szemléltette a nyomásváltozás hozadékát a vezető.

– Nagyon hosszú úton kapott korábban vizet Dunapataj. Az új távvezetékről közvetlenül jut vízhez a település. Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek már lecsatlakozott a távvezetékről. Ezt kötöttük össze azzal az ággal, amelyben korábban biztosítottuk a vizet. Az északi ág be lesz zárva, ami azt jelenti, hogy a távvezetéken bárhol történik majd csőtörés, nem lesz vízhiány Dunapatajon, mert a másik oldalról meg tudjuk támogatni a fogyasztókat ivóvízzel, vagyis megoldódik egy harmincéves probléma, amelyet eddig nem tudtunk orvosolni – ismertette a részleteket Szigeti Attila.

A műszaki igazgató megjegyezte, hogy a Miske-Dusnok vonalon ugyanezen fejlesztést még nem tudták elvégezni, errefelé ugyanis nem mértek olyan ammónia-szintet, amely megközelítette, vagy átlépte volna a határértéket, így ezen szakaszt nem lehetett beilleszteni a programba.

– Most Dunapatajig adjuk rá a nyomást, két héten belül Hartán fog ugyanez történni, végezetül pedig, ha minden rendben lesz, akkor Dunatetétlenre kerül a sor – mondta Szigeti Attila.

Joggal merülhet fel a kérdés Önben is, hogy ha a jelenlegi víznyomás egyik napról a másikra a duplájára erősödik, van-e bármiféle tennivaló, amellyel fel kéne készülnie a változásra a háztartásában. A szolgáltató szakembere erre is válaszolt.

– Nincs semmilyen teendő, mert ekkora nyomás van Kalocsán is. Ez nem árt a szelepeknek és a nyomáscsökkentőknek sem. A dunapatajiak ugyanakkor jól tudják, hogy főképp a nyári időszakban a másfél bart is nehezen tudtuk elérni. Próbálkoztunk saját kutak üzemeltetésével is, de nem sok sikerrel jártunk. Hidraulikailag ugyanis annyira messze voltak a vízbázistól és a kalocsai víztoronytól, hogy ott a gyenge víznyomás a nyári melegben, a megnövekedett fogyasztás idején mindennapos jelenség volt. Ez mostantól remélhetőleg a múlt – tekintett a jövőbe Szigeti Attila.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás