Megnyílt Kalocsa és a járás képzőművészeinek újabb tárlata

Kalocsa-Art tizenharmadszor

2016.04.25 15:16    |    Gábor Erika  

Április 15-én nyitotta meg Kiss István rajztanár-festő a Városi Galériában a XIII. Kalocsa-Art című kiállítást, amely a címben jelzett alkotók szokásos évi seregszemléje. Ezúttal huszonöt képzőművész képeiből áll össze a szűkebb-tágabb környezetünket, életünket megörökítő tárlat.

A megnyitón Tamás Eszter művészettörténész köszöntötte az érdeklődőket és a megjelent alkotókat, kiemelten az idén először szereplő képzőművészeket: Kerekes Jenőnét, Krisztián Nórát és Pesztalics Mártát. Elmondta, hogy az idei évben is át fognak átadni egy közönségdíjat, amelyre a tárlat nyitvatartási ideje alatt, tehát június 5-éig szavazhatnak a látogatók a Városi Galériában elérhető szavazólapon a nekik legjobban tetsző művészre és alkotására. A közönségdíjat június 25-én, a Múzeumok Éjszakája című rendezvényen fogják átadni. A tavalyi évben Kőrösi Tamás nyerte el a legtöbb látogató tetszését.

Kalocsai Néplap

– József Attila így szabta meg a művészi alkotással foglalkozók feladatát: „az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, mert egymás nélkül sötétben vagyunk” – kezdte mondandóját Kiss István, aki maga is jelen van műveivel a tárlaton. – Ez ösztönzött bennünket, a Kalocsa-Art alkotóit, hogy megrajzoljuk, megfessük, szoborba faragjuk a mi világunkat. Mi a közös és mi a különböző mibennünk? Közös az együtt gondolkodás a tájról, a természetről, az emberről, mindennapi életünkről. A különbség az, hogy ugyanarról egyéniségünkön átszűrve a szabadság igaz értelmezésével másképp vallunk a művészet törvényei szerint. Mindannyian alkotók vagyunk, akik a helyünket keressük ebben az omladozó világban.

Ezt követően néhány mondattal minden képet a nézők figyelmébe ajánlott, felvillantva azok egy-egy jellegzetes részletét. A lendületes beszéd után a tárlatot megtekintő, a látottakat megbeszélő közönség még jó ideig együtt maradt, amihez a művészek vendéglátása is hozzájárult, és több festőről is kiderült, nemcsak képeivel, de a saját borával is el tudja bűvölni az embereket.

Képek, beszélgetés, egy korty jó bor – emlék lesz ez is, amint az ember kilép az ajtón. Emlék, mint a képek, amelyek összekötnek minket azzal, hogy rólunk, nekünk szólnak. A kiállítás megnyitón közreműködött Filus Mónika tanárnő (zongora) és Balatoni Marcell (fuvola).

A tárlaton kiállító művészek: Baranyai-Tóth Éva, Dulinafka Gábor, Horváth Róbert, Hubert László, Kákonyi Ildikó, Kerekes Jenőné, Kiss Ernő, Kiss István, Kovács Norbert, Kőrösi Tamás, Krisztián Nóra, Lakatos Ervin, Látó Endre, Me-gyesné Bajor Magdolna, Nagy-Balogh Györgyi, Németh Mária, Novák Tibor, Pesztalics Márta, Pintér Péter, Ranga Tibor, Szörényi Tamás, Tóth Árpád Imre, Török Ferenc, Umenhoffer Pál, Viczay Lajos.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás