Uniós pályázati támogatás a mentőállomásoknak

2013.06.01 13:40    |    Gábor Erika  

A „TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) 2.2.1: Sürgősségi ellátás fejlesztése, mentés” című európai uniós pályázati támogatásnak köszönhetően több olyan fejlesztés valósul meg az Országos Mentőszolgálat állomásain, amelyek szervezettebbé, hatékonyabbá teszik a munkát, és végre megfelelő munkahelyi körülményeket teremtenek az ott dolgozók számára.

mentok_unios_260A kalocsai mentőállomáson április 24-én sajtótájékoztató keretében számolt be a régóta várt fejlesztésekről az Országos Mentőszolgálat három munkatársa: dr. Zentay Attila, a Dél-Alföldi Régió orvos-igazgatója, Kisanyik Tímea, a kommunikációs munkacsoport vezetője, és Hajnal Norbert, aki a munkálatok műszaki feladatainak végrehajtásáért felelős.

 

– A fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretein belül, a TIOP 2.2.1, pályázati forrás segítségével valósul meg – mondta dr. Zentay Attila –, és a sürgősségi ellátást és a mentést hivatott a társadalmi elvárásoknak megfelelő szintre emelni. Bács-Kiskun megyében több mentőállomást is érint ez a fejlesztés és dinamizálás, és egy új mentőállomás is létesül Jánoshalmán. A projekt megvalósulásának végleges időpontja 2014. augusztus 31. Az ország 60, korszerűsítendő mentőállomásának egyike a kalocsai, amely messze nem alkalmas sem funkcionálisan, sem építészetileg a feladat ellátására.

Az orvos-igazgató kifejtette, hogy a pályázat megvalósulásától azt várják: biztosítsa a kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét az ország egész területén, és jelentős mértékben javítsa a helyszínre való érkezés időtartamát a mentőellátás szempontjából hátrányos helyzetű régiókban, kistérségekben. A nemzetközileg használt időkorlát 15 perc a segélyhívástól a helyszínre érkezésig – ennek statisztikáját javítandó az ország 18 megyéjében mintegy 11 milliárd forintból 22 új mentőállomás létesül, kétszáz gépjármű fejlesztése és két új gépkocsi vásárlása várható, és a mentéstechnikai felszereltség is jelentősen megjavul. A kétszáz felújított mentőkocsi közül 22-ben mentőorvosok teljesítenek majd szolgálatot – ezek nem szállítanak beteget, hanem a helyszínen látják el őket, illetve besegítenek a betegszállító mentőkocsin dolgozó kollégáiknak. Ilyen egységek az ország 18 pontján lesznek felállítva.

– Másik fontos területe a fejlesztésnek az oktatás – folytatta dr. Zentay Attila. – Az országban négy állandó (Debrecen, Pécs, Szeged, Székesfehérvár) és egy mobil szimulációs oktatóközpont jön létre. A 150 milliós beruházásnak köszönhetően korszerű, az életszerű ellátást modellező „fantomok” segítségével gondoskodhatunk arról, hogy a szakmai továbbképzés minél eredményesebb legyen, és minden egységünk részesülhessen a betegellátást javító felkészítésből.

Kisanyik Tímea kommunikációs vezető elmondta, hogy a munkálatok megkezdése előtt le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárást, ezt követően lehet megpályáztatni a kivitelezést. Terveik szerint a kalocsai mentőállomás felújítása 2013 november-2014 április között fog megvalósulni.

Hajnal Norbert mindezeket azzal egészítette ki, hogy elmondta, milyen változások várhatóak a kalocsai mentőállomás életében: az épületet bővítik napközbeni tartózkodásra szolgáló helyiséggel, gépkocsi mosó és -fertőtlenítővel, fekete-fehér öltözővel. Felújítják a víz- és csatornarendszert, hőszigeteléssel látják el az épületet és a nyílászárókat, és természetesen festés, burkolás zárja a munkálatokat. Automatizálják a garázskapukat és a bejárati főkaput a gyorsabb kivonulás érdekében, és a gazdaságosabb működést elősegítendő napkollektorokkal segítik a fűtést és a meleg víz előállítását.

A munkálatok elvégzésének idejére a mentőállomás működéséhez másik helyszínt kell biztosítani a városban, az erről folyó tárgyalások, egyeztetések folyamatban vannak – egészítette ki a tájékoztatást dr. Zentay Attila.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás