Pajtás géppel kezdődött

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

2017.11.02 12:40    |    -s-n  

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) minősítési rendszert alkotott, amelyen belül különböző fotóművészeti minősítések nyerhetőek el, érdemektől és teljesítménytől függően. A Mafosz Kitüntetési Bizottságának döntése értelmében az idén a szövetség Kiváló Művésze ezüst fokozatú diplomáját adományozta Bedi Gyulának.

bedigyula1_300Uszód polgármestere, a kalocsai Dunatáj Fotókör egyik alapító és máig lelkes tagja közösségi oldalán osztotta meg a Mátyus Károly, kitüntetési bizottsági elnök nevével fémjelzett bejelentést, miszerint az említett diplomát július 22-én, a MAFOSZ Szalon megnyitóján veheti át kitüntetett társaival egyetemben.

– A minősítő rendszer számszerűsít, azaz el kell érni hazai és külföldi díjakat, illetve hazai és nemzetközi kiállításokra is elfogadott katalógussal kell rendelkeznie annak, akinek ezeket a kitüntetéseket odaítélik – vázolta röviden kérdésünkre az őt is minősítő rendszert Bedi Gyula, aki, mint mondta, maga is egy blintre exponáló Pajtás típusú géppel kezdte fotós pályafutását. – A kilencvenes évek közepén kezdtem komolyabban foglalkozni a fotózással. Hobbiszinten már a középiskolai kollégiumban, majd a szüleim lakásában is fotólabort üzemeltettünk és hívtunk elő. Az első gépem egy Pajtás gép volt, amit egy Zenit követett, azután jöttek a digitális fényképezők. Persze mindegyik más és más szempontból jó. A digitális technika nagy előnye, hogy praktikussá és kényelmessé tette a fotózást, hiszen a készíthető képeknek csak a tárolókapacitás szab határt. Ebből fakadóan nagyon sok fotós lett hirtelen, és már egy kompakt géppel is kiváló képeket lehet készíteni. Ennél fogva sokkal nehezebb kitűnni a tömegből, mint volt húsz-harminc évvel ezelőtt – elmélkedik Bedi Gyula.

bedigyulafoto_571
 

– Ma már körülbelül ezer olyan nemzetközi és hazai pályázatot tudhatok magam mögött, amikor elfogadták valamelyik képemet, és ötven-hatvan körülire tehető a díjazott képeim száma – így a ma is aktív, lelkes fotós, hozzátéve, hogy a helyi fotós-mozgalom mintha ideiglenes nyugvópontra került volna. – Most nem vagyunk a csúcsponton, de ez csak annyit jelent, hogy újra el kell kezdenünk építkezni! Ugye a valamikori alapító tagok közül elhunyt Benke Feri bácsi, de így vagy úgy, többen is elhagyták a klubot, mint például Viczay Lajos vagy Regényi Gabi. De jómagam szívesen látnám a soraink között például Patik Istvánt, akit egy rendkívül tehetséges fotósnak tartok, bár úgy látom, hogy ő inkább magának való típus. Abban viszont nincs kétségem, hogy jönni fog egy új generáció, aki szívből remélem, hogy el tud majd érni hasonló sikereket, mint amiket ez a csapat elért – hangzik a végszó Bedi Gyulától, akinek elismeréséhez ezúton, szerkesztőségünk nevében is gratulálunk!


(Fotó: Bedi Gyula – Facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás