Akik sokat tettek a faluért

Díszpolgári és kitüntető elismerések Fajszon

2017.11.02 14:23    |    -vis-  

Július 29-én huszonkettedszer rendezték meg Fajszon a Jakab-napi falunapot, amit minden évben a halászok védőszentjének, Szent Jakabnak az ünnepéhez legközelebb eső hétvégére időzítenek. Színes sport, szórakoztató, kulturális és könnyűzenei kínálatból az idén sem volt hiány, annál inkább, hiszen egymillió forint plusztámogatást sikerült nyernie a program színvonalas lebonyolítására az önkormányzatnak. Bár a tűzgyújtási tilalom miatt elmaradt a hivatalos főzőverseny, a folyamatos pörgés, a Hősök és Mohamed Fatima koncertje, valamint az ilyenkor hagyományos helyi kitüntetések adományozása jócskán gondoskodott arról, hogy a kilátogatók ne unatkozzanak.

Berta Zsolt polgármester felkeresésünkre elégedetten konstatálta, hogy programjuk az idén is sokakat vonzott a fajszi Duna-partra és büszkén emelte ki, hogy az esemény egyik fénypontjának számító mozzanatban, amikor a Fajszért sokat tett lokálpatrióták vehetnek át képviselő-testületi döntés nyomán elismeréseket, Zsigó Róbert államtitkár-országgyűlési képviselő személyesen közreműködött a színpadon.

fajszi_kitunt1_450
 

Fajsz Község Díszpolgára: Domine Lajos

Berta Zsolt úgy summázta elismerését, hogy a településért az elmúlt években végzett, folyamatosan önzetlenül tett tevékenységért vehette át a rangos címet. Méltató-beszédéből kiderült, hogy bár a Győr-Moson-Sopron megyei Börcsben született, 1988-ban családjával Fajszon telepedett le, és a Kalocsai Tejüzem műszaki vezetőjeként dolgozott rokkantosításáig.

fajszikitunt2_450
 

A falu közösségi- és társadalmi életének máig aktív tagja, hiszen 2006 óta önkormányzati képviselőként tevékenykedik, saját zsebéből támogatva több helyi beruházást, valamint aktív közreműködője volt egy, a végzős helyi diákokat segítő rendszer kidolgozásának. Anyagi és szellemi tőkéjével is állandó támogatója a település kulturális, sport, művészeti és oktatási téren való fejlődésének.

Fajsz Községért díj a legidősebb fajszinak

Farkas Ernő, bár egészségügyi állapotára és korára való tekintettel jelenleg Budapesten él, ebben a pillanatban 97 életévével a legidősebb fajszi polgár, akinek életútja előtt érdemrenddel tiszteleg a képviselő-testület. Laudációjából kiderült, hogy a kormányzó testőrségénél szolgált, majd a háború után a frontra vezényelték, később fogságba esett, de végül sikerült hazatérnie és a kalocsai paprikavállalatnál helyezkedett el, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Lakóhelyén, Fajszon a közösségi és szövetkezeti élet aktív tagja volt, folytatódik a méltatás, nagy empátiával állva ki a helyiek és a dolgozók érdekeiért.

A Pata Művek kereskedelmi igazgatójának is köszönik

Ugyancsak Fajsz Községéért elismerést vehetett (volna) át dr. Pata Ildikó, a Pata Művek kereskedelmi vezetője, azonban távolléte miatt a díj átadására szeptemberi ünnepi alkalom keretében teremtenek lehetőséget. A kitüntetés kapcsán elhangzott beszédből kiderül, hogy az igazgató fajszi és kalocsai iskolás éveit követően Szegeden szerzett summa cum laude minősítésű jogi diplomát, pályája pedig a Legfelsőbb Bíróságon fogalmazóként indult, majd bírói kinevezést kapott. Ezalatt komoly fejlődésen esett át szülei autóipari beszállító vállalkozása Fajszon, amelyben „rész-munkaidőben” tevékenykedett, ám a cég előre-menetele 2008-tól részéről is teljes embert kívánt, így a bírói talárt szögre akasztotta, és a vállalat kereskedelmi igazgatója lett, amelyet jelenleg is közösen vezet édesapjával, a cég névadójával, Pata Józseffel. Tevékenységük, amely nemzetközi színvonalú munkájával a település jó hírét kelti, ma is rendkívül sikeres. Közhasznú alapítványuk, amelynek alapító tagja, hét éve segíti a fajszi diákokat, de a település kulturális életének is aktív, segítő támogatói.

A települési rendezvények egyik ütőere

Hodován Istvánnak ugyancsak Fajsz Községért címet adományozott a képviselő-testület, aki, bár Kalocsán született, igazi fajszi lokálpatriótaként tevékenykedik a falu és főképp a gyerekek érdekében. Rendszeresen szervez programokat számukra, többek között ezért is monda ily’ módon köszönetet neki a településvezetés, egészítette ki a jutalmazott laudációját a polgármester. A méltatásból kiderült, hogy a kitüntetett egykor a Gyöngyvirág Csárda, később lovas iskola üzemeltetésével került kiemelt helyre a falu vendéglátási palettáján. A gyerekek számára lovas nyári táborokat szervez családi vállalkozásukkal, baráti közösségek ünnepélyes alkalmainak, különböző programoknak és eseményeknek, köztük lakodalmaknak vagy épp osztálytalálkozóknak biztosítanak helyszínt, munkájukkal Fajsz jó hírét erősíti a környékben – zárul a laudáció.

Egészségügyért díj: akire mindig lehet számítani

Fajsz Község Egészségügyéért díját a falunapon Hassné Dr. Szamolai Marianna gyógyszertáros vehette át, aki nem csak a pult mögül tesz sokat a helyiek egészségügyi állapotáért! Rendszeresen szervez számukra megelőző jellegű szűréseket, amiért igazán hálás a településvezetés (is). Őt Kalocsáról és Bátyáról, a gyógyszertárak privatizációját követően sodorta Fajszra az élet, ahol immáron huszonegy éve szolgálja legjobb tudása szerint, kedvességgel, odaadással a falu lakosságát – elérkezett a nagy, össznépi „köszönöm” ideje számára.

Kitüntetett polgárőrnek a közbiztonsági kitüntetés

Illés Péter léphetett a színpadra és vehette át a Fajsz Község Közbiztonságáért kiállított elismerést. Mint elhangzott, sokáig vezette a helyi polgárőrséget, de a járőrszolgálat-szervezésben is kiemelt részt vállalt. A helyi polgárőr egyesületnél 2002-ben kezdte tevékenységét, amelynek 2010-től 2016-ig szorgalma és elkötelezettsége eredményeként az elnökévé is választották. Munkásságát a szakma többször is elismerte, az idei Megyei Polgárőr Napon is kitüntetésben részesült – derült ki laudációjából.

A helyi sportélet meghatározó alakját is díjazták

A Fajsz Község Sportjáért díjra Máté Bélát tartotta érdemesnek a képviselő-testület, akit a helyi sportélet meghatározó alakjaként aposztrofált Berta Zsolt. A jutalmazott a Fajszi SE mindennapjaiból és a Bozsik-program edzőjeként az utánpótlás-nevelésből egyaránt kiveszi a részét – szólt a méltatás. Jelenleg a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. minőségirányítási vezetője. Harminc éve aktívan futballozik, eredményes focista. Jelenleg a Fajszi SE jó hírét személyes játékával is igyekszik erősíteni, emellett 2014. és 2017. között a Bozsik program U7, U9 és U11 utánpótlásedzője volt, tavaly óta pedig a felnőtt csapatot edzi.


(Képek forrása: Zsigó Róbert – Facebook)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás