Falunap a „mi Dunakanyarunkban”

Dunaszentbenedek ünnepe jókedvvel, díjesővel

2017.11.30 13:06    |    S.T.  

Szeptember első napján néprajzi képkiállítás-megnyitóval indult a XIX. Dunaszentbenedeki Falunapok a faluházban. Dr. Molnár István, a székely-keresztúri múzeum alapítója által, az 1950-es és 1960-as években Udvarhelyszék falvaiban készített néprajzi felvételek a hagyományos paraszti mesterségeket, életet és építkezést mutatják be. A kiállítási anyag megszerzése és bemutatása Vargyas Mihály polgármester, Romsics Imre kalocsai múzeumigazgató, valamint Posztobányi-Paulin Zsuzsanna faluház vezető munkájának köszönhető. A kiállítást Schill Tamás néprajzkutató, a Pataji Múzeum muzeológusa ajánlotta a közönség figyelmébe.

A szombat már a főzőverseny és a hamisítatlan, könnyed falunapi mulatozás ideje volt: kakas-pörköltek és egyéb finomságok rotyogtak a bográcsokban, a zsűri pedig nekilátott a IV. Dunaszentbenedeki Pálinka és Párlat Mustrának, azaz a beadott pálinkaminták értékelésének. Az esővel érkező időjárás az esti koncerteknek már nem kegyelmezett meg, de a falunapok jó részét még a szokásos nyárvégi időben, néha kicsit el-eleredő esőben élvezhették végig a résztvevők.

A falunapok ünnepélyes megnyitóján Vargyas Mihály köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. A polgármester kiemelte, hogy a falunapok megrendezése fontos a település életében, mivel folyamatos, szinte egy teljes éves munka van mögötte. Tamási Áron szavait idézte fel a falunapok célját tekintve: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Az otthont pedig a közösség jelenti, a közösséget pedig a közös ünneplés jellemzi.

Vargyas Mihály megköszönte a lakosság részvételét a falunapon, a támogatóknak pedig a rendezvény létrejöttének lehetőségét. Köszönetet mondott különösen a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak, amely egy pályázat támogatásával segítette a benedeki falunapokat, továbbá a Qualitrans-Cargo Kft. és a számos helybeli vállalkozó támogatásának.

A polgármester után Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a falunapot és az egybegyűlteket és elismeréssel szólt a helybeliek fölkészültségéről és törekvéseiről. Beszédében kiemelte azokat a pályázatokat, amelyek a helyben élők lehetőségeit és életminőségét javítják, ezek között különösen a közösségi szálláshely tervezését. A képviselő szólt a benedekiek és a környéken lakók életét a közeljövőben befolyásoló nagy beruházásokról: a Paks II-ről és az új Duna-híd megépítéséről. Ehhez kapcsolódóan kiemelte a két nagy építkezéshez időszakosan ide áramló jelentős munkaerő számára biztosítandó falusi szálláshelyek megépítését, amelynek gondolatát Vargyas Mihály polgármester indította el.

 

benedek1_450
 

 

A köszöntő szavak után a képviselő-testület és a polgármester által odaítélt kitüntető díjakat adták át. A polgármester Dunaszentbenedek község hagyományainak ápolásáért címet adományozott a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport részére a községben kifejtett példamutató tevékenységükért.

A kitüntető díjat Font Sándor országgyűlési képviselő és Vargyas Mihály polgármester közösen adta át Forgó Istvánnénak az asszonykórus, valamint Martonyi-Szabó Gabriellának a tánccsoport vezetőjének. A csoport tagjai egyenként is emléklapot és plakettet vehettek át a sokéves, a benedeki hagyományos népi kultúrát őrző és bemutató színvonalas tevékenységük elismeréseként.

Dunaszentbenedek község közösségi munkájáért díjat adományoztak Esztergomi Sándorné Lengyel Anikónak példamutató tevékenységéért, különösen az asszonykórus és néptánccsoport részére végzett munkájáért. Dunaszentbenedek község közszolgálatáért díjat vehetett át Sipos Gábor, a községben kifejtett példamutató tevékenységéért, különösen az igazgatásban, közszolgáltatásban végzett feladatok lelkiismeretes és minőségi munkavégzéséért.

 

benedek2_450

 

 

Virágos Benedekért” díjat adományoztak Tóth Istvánné Vidók Eszternek környezetének kimagasló szintű rendben tartásáért, szépítéséért. Ugyancsak ezt a díjat vehette át Vidók Istvánné Samu Zsuzsanna a községben kifejtett példamutató környezetszépítő, kertészeti tevékenységéért.

A képviselő testület döntése alapján idén is kiosztásra került a „Rendezett Környezet” elismerés, amellyel az önkormányzat azokat értékeli, akik környezetük rendben tartásával, ingatlanjaik virágosításával hozzájárulnak a falukép szebbé tételéhez. Ez évben a képviselő testület Sinai Norbertéknek adományozta e díjat.

A kakaspörkölt-főző-verseny eredményeit Kovács Mihály, a zsűri elnöke ismertette a közönséggel. Az ételek zsűrizésében Vargyas Mihályné, valamint Szabó Zsolt ordasi polgármester segítettek az elnöknek, a díjakat pedig Font Sándor országgyűlési képviselő adta át a csapatoknak és a főzőknek.

Kovács Mihály önkormányzati képviselő, a falunapok műsorvezetője és a főzőverseny elnöke lapunknak elmondta, hogy a főzőversenyt 19 évvel ezelőtt Pár Gyula budapesti származású, Dunaszentbenedeken letelepedett Venesz-díjas mesterszakács kezdte el és indította útjára. Tőle vette át Kovács Mihály öt éve a zsűrielnöki és szervezési teendőket. Idén a hagyományos főzőverseny kevesebb versenyzőt ihletett meg, azonban a négy éve útjára indított pálinka mustrára jelentékeny számban, 32 mintával történt nevezés.

A kakaspörkölfőző-verseny eredménye a következő lett: 1. Jankovics László – Febagro, 2. Gyenisné Vargyas Anett, 3. Tóth László és barátai, 4. a Rokonok csapata.

A rétessütő-versenyen két első díjat adományozott a zsűri: Tóth Lajosné Eszti néni és Romsics Antal Imréné rétesei voltak a legjobbak. Az egyéb kategóriában megosztott első helyet kapott a Horgászbüfé csapata és Baka Róbert csapata. A legszebben tálalt és díszített ételt Tóth László és csapata tette le a zsűri asztalára, a legszebben díszített sátor címet pedig Jankovics László és csapata érdemelte ki.

A IV. Dunaszentbenedeki Pálinka és Párlat Mustra eredményét a zsűri elnökasszonya, Dubai Éva ismertette a közönséggel. A bíráló bizottság tagjai voltak Szabó Csillag és Bukros Miklós. A nagyon sok szép eredményt felsorolni is nehéz lenne, ezért itt csupán a három arany fokozatot elért pálinkát említjük meg: Baka Dávid míves-ágyas meggypálinkája és meggypálinkája, valamint Hreskó József 2017-es sárgabarack pálinkája, amelyek egyúttal a dobogós helyezéseket is jelentették.

Az eredményhirdetés után hagyományőrző együttesek műsorát láthatta, hallhatta a közönség az egyre jobban szaporodó esőben. E blokkban fellépett a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és a Néptánccsoport, a Foktői Hagyományőrző Néptánccsoport, a Géderlaki Kulturális és Népművészeti Egyesület, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület. A sok szép, igényes énekes és táncos műsor között kitűnt a géderlakiak új, érdekes koreográfiája, amelyben a fiatalok új hullámos táncok között a hagyományos erdélyi néptáncokat is felvillantották.

Az eső az esti programokban némi változást hozott, azonban a közönségnek ez sem szegte kedvét és jó kedvvel maradtak még szép számmal a sátrakban. A falunapok könnyűzenei részét a Fourtissimo gyermekműsor és koncert, a Ritmo de Conga show, valamint késő este az Irigy Hónaljmirigy és a 3+2 zenekar koncertje adta.

Vasárnap ökumenikus istentisztelettel zárták a falunapot, amit a dunavecsei Danubia Vox vegyes-kar előadása színesített.

Képünkön a kitüntetett Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és Néptánccsoport csoportképe látható, valamint Font Sándor képviselő adja át Tóth Lajosné Eszti néninek a legjobb rétes díjazást.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás