Meglepetéssiker Fanti bohócnak

„Magyarok vagyunk, hozzunk el valamit!”

2013.11.16 16:05    |    -jg  

Maga sem sejtette, hogy a világ egyik legrangosabb léggömbös szakmai találkozóján dobogóra állhat, hiszen nem a versenyszellem miatt utazott az ún. Slovenia Event 2013-ra Tóth Imre, a kalocsai lufi-hajtogató és dekoratőr. Az itthon Fanti bohócként ugyancsak ismert üzletvezető a talán legjobb léggömböket gyártó cég ötletbörzéje miatt utazott délnyugati szomszédunkhoz, és egy többszörös világbajnok unszolására nevezett be az esti buli keretében megtartott „ki-ki” meccsre, ahol sok, európai országokból érkezett lufi-hajtogató művész indult a trófeákért. A nevezés felkészületlenül érte Fantit; mégis derekasan helytállt: a dobogó harmadik fokára állhatott, pedig rögtönzött – egy merész South Park-karaktert, persze lufiból.

toth_imre_fanti_263
Tóth Imre – Fanti, a dobogót érő alkotással

 

– Ez egy léggömbös találkozó, amelyet a legjobb minőségű léggömböket gyártó, amerikai anyacég szervez, minden évben. Ide a világ minden részéről érkeznek léggömbösök: lufi- tekerő művészek és dekoratőrök is – foglalta össze a lufis mustra legfontosabb jellemzőit Tóth Imre, a Korona Fm100 Reggeli Gyors című műsorában. – Két-háromnapos rendezvény ez, amelyen több teremben is zajlanak oktatások; aztán este bulik vannak, és egy ilyen buli keretében zajlott maga a verseny is, kb. 150 fős közönség előtt, de kitűnő, baráti hangulatban. Végül is már ismerősek az arcok – idézte fel mosolyogva a rendezvényt Fanti.

A lufi-hajtogató verseny a rendezvény hagyományainak megfelelően 12 percig tartott – ennyi idő alatt kellett az egyébként végül kilenc személyes finálé tagjaként, a kalocsai Tóth Imrének is valamilyen igazán emlékezeteset alkotni. Az alapanyagokon kívül egyébként más kitétel az ilyen megmérettetéseken nincs – mindenki a maga fantáziája és tehetsége szerint készíti el a léggömbfigurát, amelyből azért ezen a szinten rendesen felkészülhetnek a világ minden tájáról érkezett lufi-hajtogatók. Nem úgy Tóth Imre – őt a helyszínen vette rá egy régi kedves ismerős, hogy mindenképpen nevezzen.

– Úgy mentünk, mint látogatók az iskolába, és ott helyben derült ki, hogy kellenének még versenyzők. Erre a magyar bajnok, többszörös világbajnok Dömötör Zsolt, aki ezúttal tanárként volt ott, tehát nem indulhatott, nekem szólt, hogy versenyezzek, mert úgy gondolta, meg tudom csinálni. Azt mondta: „magyarok vagyunk, hozzunk el valamit”. Egyáltalán nem bíztam a sikerben, de beleegyeztem – árulta el nevezésének előzményeiről Fanti. – Gyorsan elkezdtem nézni a képeimet, és kiválasztottam azt, amit egyszer a boltomban már megrendeltek: a South Parkból készítettem el az egyik figurát – mondta.

A szigorúan 18+-os rajzfilmsorozat Cartman nevű, ezúttal lufiból készült karakterét végül nagyon eredetinek ítélte a zsűri: a dobogó alsó fokával jutalmazták az így már biztosan a rögtönzés bohóckirályának kikiáltható kalocsai Fantit, aki egyébként a nemzetközi mezőnyben két belga léggömb-hajtogató művész mögött végzett a harmadik helyen. Gratulálunk!

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás