Felújítás közben került elő a 183 éves faragott mestergerenda lelet

Újabb részlet a dunapataji városháza építéstörténetéből

2017.03.14 14:35    |    Schill Tamás  

A Kalocsai Néplap 2010-ben arról számolt be, hogy a dunapataji polgármesteri hivatal felújításánál egy 1746-os keltezésű, nevekkel, hivatalos címekkel (fő bíró, kis bíró, nótárius) ellátott fagerenda bukkant elő. E mestergerenda szép faragása és a rajta szereplő nevek valószínűsítették, hogy a 18. század közepén épült pataji városháza egyik eleme volt ez a kiváló állapotban megmaradt fagerenda, amit később egy kisebb hivatali épületbe építettek be szarufaként. Ezt a kisebb épületet az idősebb korosztály csak Wekerlének nevezte, ugyanis Wekerle Sándor pénzügyminisztersége alatt épült adóhivatalnak, valószínűleg 1891-ben. Az épület ma a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportjának ad helyet.

Már a 2010-es felújításnál felbukkant egy másik mestergerenda is ugyanennek az épületnek a padlásán. Ezen a tekintélyes méretű gerendán ugyancsak felirat hirdette, hogy korábban jelentősebb épület alkotóeleme lehetett, mivel a rá vésett szöveg így szól: „... kis bíró idejekben építtetett”. Sajnos a teljes felirat a darabolás miatt nem volt olvasható. Már-már úgy tűnt, hogy e mestergerenda titkát sosem sikerül megfejteni. Tavaly nyáron azonban a polgármesteri hivatalban történő felújításoknak köszönhetően e gerendának napvilágra került egy további részlete is az épület teljesen más részén. A gerenda évszámot és az építtető bíró nevét is tartalmazó darabja az egyik ablak áthidaló gerendájának lett beépítve több mint száz éve, s a munkások csak most verték le a vakolatot róla. A stukatúrnád alatt tökéletes épségben megmaradt gerendarészlet rövid, ámde fontos felirata: „1834 DÁVID JÁNOS FŐ BÍRÓ...”. A padláson talált gerendarészlet és e darab összevetéséből hamar kiderült, hogy a két gerenda valamikor összetartozott. Eddig megismert felirata a következő: „1834 DÁVID JÁNOS FŐ BÍRÓ......KIS BÍRÓ IDEJEKBEN ÉPÍTTETETT”. A kor szokásának megfelelően az ezrest jelentő egyes számot szinte a felismerhetetlenségig díszítették.

 

pataji_hiv1_450
 

 

A gerendadarabokat kiszedni nem lehetett, mivel fontos tartozékai az épületnek. Pontos dokumentálásuk megtörtént. Sajnos hiába került már elő két, évszámmal is ellátott gerendadarab a polgármesteri hivatalból, az épületegyüttes pontos építésének körülményei még így is tisztázatlanok maradtak. Megfejtést levéltári kutatások, írásos dokumentumok adhatnak.

A feliratban szereplő Dávid János fő bíró munkásságáról egyelőre nem sokat tudunk. Levéltári adatokból annyi már kiderült, hogy 1840-ben még közéleti ember volt: Monda Jánossal együtt jelen volt öreg Tardi István végrendeletének felvételénél. A kor szokása szerint ugyanis végrendeletet „Tanácsbeli Urak”, vagyis esküdtek előtt vették fel, ekkor volt hivatalosnak tekinthető.

 

pataji_hiv2_450
 

 

A dunapataji polgármesteri hivatal épülete, a hozzá tartozó kisebb épületekkel együtt, azóta teljes mértékben megújult. A felújítást a Belügyminisztérium döntése tette lehetővé, amelynek során Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 3. melléklet II. 10. pontja szerinti az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására irányuló pályázat egyszeri jellegű, vissza nem térítendő központi költségvetési támogatásában részesült Dunapataj nagyközség. A közel 40 millió forintos beruházásból jelentősen megújították és modernizálták Bács-Kiskun megye egyik legrégebbi közigazgatási épületét, városházáját. A főépületben a padlás hőszigetelése, a házasságkötő és tanácsterem teljes megújítása, az egész épületben a teljes villamos hálózat felújítása, festés, mázolás, belső ajtók, ablakok festése, burkolás történt meg. Az épület környezetében a járdát, a parkolókat és az épület előkertjét is nagyon szépen rendezték. Történetünkben szereplő, kisebb pénzügyi épületen a tető hőszigetelése, a falak vízszigetelése és javítása kerül elvégzésre, valamint új nyílászárók, burkolás, külső és belső vakolás, festés, külső homlokzati hőszigetelés, vízvető kerül kialakításra. Megújították az egykor fogdaként szolgáló legkisebb épületet is – tudtuk meg a polgármesteri hivatal illetékes szakemberétől. A felújítás során külön figyelmet fordítottak az épületegyüttes által közrefogott udvar és a külső területek igényes és modern kialakítására.

Érdekességként elmondható, hogy a felújítási munkálatok alatt a Dunapataji Polgármesteri Hivatal tevékenysége egy percre sem szünetelt: a község egy másik gyönyörűen felújított épületében várták az ügyfeleket. A felújítási munkálatok befejeztével tavaly októbertől immár nemcsak a megye egyik legrégebbi, de alighanem a legszebb és legmodernebb hivatalává újult meg az egykori dunapataji városháza.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás