A vásznon keresztül a lélekhez

Farkas Ferenc kiállítása a Platánban

2017.08.19 19:00    |    -mond  

A Platán rendezvényközpont tavalyi megnyitása óta számtalan kiállításnak is adott már otthont. Idén, a kamarai fotókiállítás után június 8-án Farkas Ferenc hajósi festőművész tárlata nyílt számos érdeklődő jelenlétében.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte az érdeklődőket és felelevenítette, hogy milyen kiállítások kaptak már helyet itt a tavalyi megnyitás óta. Sorban ez az ötödik kiállítás, s mint mondta, jó helyszín ez, hiszen bár nem kimondottan ki-állítóterem, de szép helyszín, szép környezet, és akik bejönnek egy kávéra, frissítőre, megnézik a kiállítást is, holott lehet egyébként, hogy a kiállító-terembe nem térnének be.

 

farkasferi1_450
 

 

A köszöntő szavak után Tamás Attila, a Liszt Ferenc AMI tanulója egy Debussy-művet adott elő.

farkasferi2_250„Farkas Ferenc hajóson élő festőművész. Művészete mélységekben gyökerező, hamisítatlan magyar festészet. Műveiben felismerhetők a nagybányai festőiskola fényei, színei.

Az elmúlt években művészete hatalmas változáson ment keresztül kortárs festészeti megoldások után kutatva. A képek festészetileg klasszikus témáiban érezzük azt az útkeresést, mely azon művészek sajátja, akik nem elégednek meg a megszokott, beidegződött kivitelezési koncepciókkal, hanem képről képre, mind technikailag, mind emocionálisan, szüntelenül azt az utat keresik, mely a vásznon keresztül a lélekhez vezet.” – A meghívón olvasható ismertető ez a festőről és kicsit bővebben erről beszélt Alföldi Albert hajósi népművelő, aki megnyitotta a kiállítást.

– Rendkívül művelt ember és művész, művészettörténeti tudása segíti abban, hogy olyan megoldásokat keressen stílusban, tónusban a képein belül, amelyek kiszabják azokat az atmoszférákat, amellyel különös értelmeket és az azokat követő hétköznapokat festi meg. Poszt impresszionista technikával megfestett kompozíciói szerelmi vallomások egy csészéhez, egy tájhoz, egy csendélethez. Szeretve van minden szín, mint ahogy szeretve van minden egyes szőlőszem, ami munkája során megszületik. Tiszteletre méltó, ahogy együtt él a föld gyümölcseivel, akkor is, ha sokszor fájdalommal jár, mert téli hidegben metszeni napokig és utána ecsetet fogni nem lehet könnyű” – méltatta baráti szavakkal Farkas Ferenc művészetét és egyéniségét, majd egy imát idézett.

 

farkasferi3_450
 

 

– És az üzenet egy domonkosrendi filozófus tollából, mely ima a Feri képeinek, mentalitásának, az ő életének az üzenete. „ Ó Istenem, küldj közénk bolondokat, akik nem félnek igazi arcokat megmutatni, akik el tudják felejteni önmagukat, akik nem szóval, tettekkel szeretnek, akik a többiek rendelkezésére is állnak. Szűkében vagyunk a bolondoknak, Uram, nincsenek bátrak, szenvedéllyel élők, bolondok, akik bele mernek vágni a bizonytalanba, akik tudnak embereket vezetni, anélkül, hogy sámlinak használnák őket, hogy rájuk álljanak. Hiányoznak nekünk az ilyen bolondok, Uram, bolondok a jelenben, szerelmesek az egyszerű életben, szegények szabadítói, békességet szeretők, megalkuvást nem kötők, bolondok, akik árulás nélkül élnek, akik lemondanak a kényelmükről a saját életükben, ha kell, bolondok, akik minden feladatot elvállalnak, aki elmennek mindenhova engedelmességből, és miközben szabadok, kötelességtudók, szívósak, vidámak, kedvesek és erősek, küldj nekünk ilyen bolondokat, ó Uram.”

Alföldi Bertalan szavai után a művész megköszönte mindazoknak a támogatást, akik hozzájárultak kiállítása létrejöttéhez.

A tárlat június 26-ig látogatható a kávézó nyitvatartási idejében.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás