Farkas Ferenc kiállítás a Hajósi Barokk Kastélyban

2017.01.04 12:50    |    Gábor Erika  

December 2-án, pénteken délután nyílt meg Farkas Ferenc hajósi festő tárlata a Barokk Kastélyban. Barátok, érdeklődők gyűltek össze az eseményre, amelyen Alföldi Albert ajánlotta a látogatók figyelmébe a képeket és méltatta az alkotót.

– Farkas Ferenc egy rendkívül művelt ember és művész – szögezte le beszéde elején Alföldi Albert. – Művészettörténeti tudása segíti abban, hogy olyan megoldásokat keressen stílusban, tónusban, amellyel egy olyan atmoszférát teremt, ami különös értelmet ad az őt körülvevő, hétköznapi világnak. Óriási fejlődésen ment keresztül az évek során, érintett több festészeti irányzatot, míg rátalált arra, amivel értéket tud létrehozni. Posztimpresszionista technikával megfestett kompozíciói szerelmi vallomások egy csészéhez, egy tájhoz, egy csendélethez. Szeretve van minden szín, mint ahogy szeretve van minden egyes szőlőszem, ami a munkája során megszületik. Tiszteletreméltó, ahogyan ő – akárcsak nagy elődje, Tóth Menyhért – együtt él a föld gyümölcseivel akkor is, ha ez sokszor fájdalommal jár. Az ő festészete mélyen emberi és becsületes. Olyan, mint ő.

 

farkasferi1_450
 

 

Meleg színek, csöndes szépség, letisztult formák, béke, szeretet – ezek a szavak jutottak az eszembe, ahogyan végignéztem a képeket. Táj, virágok, csendélet, vagy „csak” egy szék: megnéztem és közöm lett hozzájuk. Mintha az én életem részei is lennének, mint ahogyan azok is, hiszen a „most”-ból és az „itt”-ből fakadnak.

 

farkasferi2_450
 

 

A megnyitó után egy baráti összejövetellé alakult a rendezvény. Bor ragyogott mélyvörösen a poharakban, és jólesett megosztani a gondolatokat, amelyek a festmények láttán születtek, és jólesett megosztani Farkas Ferenccel az örömet, amellyel a kiállítása megajándékozta őt. Szívesen beszélt arról, mennyire szeret itt élni, milyen fontos számára az otthona, a maga teremtette kert, a maga művelte szőlő. Érdekli minden, ami körülveszi, és pár mondattal, hitvallásnak is felfogható módon összegezte egy hosszú beszélgetés lényegét:

farkasferi3_300– Minden embernek feladata van, amelynek az a célja, hogy valamiképpen jobbá tegye a világot. Fontos, hogy azt úgy végezze, minden egyes napon, mintha nem lenne tovább. Ha az a nap az utolsó, akkor teljes és egész legyen. Szeretet, felelősség és alázat nélkül nem megy. Lehet, hogy folytonos keresés, lehet, hogy falakba ütközöl. Akkor is, tudd magadról, hogy amit csinálsz, az tiszta, szeretettel és szépséggel teli. Mert másként hogyan néznél a tükörbe?

A Hajósi Barokk Kastély maga is egy gyöngyszem. Meseszép kertje, a természetet, vadászatot, a szőlészet-borászat helyi történetét, a hajósi búcsút, népszokásokat és -viseletet bemutató termei, az emeleten a régi kalocsai érsekek lakosztálya, a több száz éves, történelmi festmények megtekintése valóban szép élmény.

Kedves Olvasó, ha nem járt még ott (ha igen akkor azért), miért ne menne éppen most, amikor még egy meghitt, szép kiállítást is láthat ráadásul?A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás