Lakomac – farsang rác módra

2013.03.02 16:03    |    P.I.  

Hetedik alkalommal rendezte a Kalocsai Horvát Önkormányzat hagyományos farsangi mulatságát, a Lakomacot, mely az idén a Duna mentén élő rácok találkozója is volt. A szervezőknek az volt a céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz a dusnoki, a bátyai, a Kalocsán élő és a Duna túlpartjáról, a Fejér megyei Ercsiből érkezett rác-horvátokat, megismertetve egymással dalaikat, táncaikat, szokásaikat – és alkalmat teremtsenek a közös nyelv gyakorlására. A lakomac, ami a farsangi időszakot lezáró torkos csütörtök megünneplése, az idén a rövid farsang miatt korábban került megrendezésre, és a szervezők el akarták kerülni a bátyai és dusnoki prélókkal való egybeesést.

 

lakomac_13_480
 

 

A rendezvény – amelyet évek óta a Katolikus Intézmény aulájában tartanak – 18 órától pálinkás vendégvárással vette kezdetét. Negyed nyolckor a bunyevác himnusz hangjai után Dudás Bertalan, a helyi horvát önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket: az egyházmegye képviseletében megjelent Fülöp Ernő mesterkanonokot, Geszler Péter érseki szertartót, Vass Huba atyát, aki horvát miséinket celebrálja. A Polgármesteri Hivatal képviseletében dr. Tóth Kovács Ádámot, a Járási Hivataltól Hajdú Istvánt, a Magyar Televízió Pécsi Stúdiójának szerkesztőjét, Balatinac Renátát, a garai Krékity Istvánt, aki a rác misék kántora, s a közelmúltban alakult tamburazenekarunk szakmai irányítója, aztán az est vendég-fellépőit: a dusnoki Horvát Hagyományőrző Énekkart, az ercsiből érkezett Zorica Tánccsoport és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület tagjait, és a mulatságba érkezett valamennyi vendéget.

A műsort az Ercsiből érkezett Jorgovani asszonykórus indította, akik településük régi rác-horvát dalait adták elő. Őket követte a közelmúltban Pécsen rangos kitüntetést szerzett dusnoki asszonykórus, akik hazai horvát és dalmát népdalokat énekeltek. Utánuk a Zorica tánccsoport következett, aki koreográfiájukban megidézték Dalmácia hangulatát. A műsort a hazaiak fellépése zárta: a Ruzsice asszonykórus és a Jóbarátok férfikar közös produkciója.

Már a mulatságba érkezőket is tamburazene fogadta, s ez a vacsora alatt csendesebb dallamokkal folytatódott, majd eljött a tánc és a mulatás ideje. A zenét a garai Bácska tamburazenekar szolgáltatta, s a táncban a vendégek és helyiek – Veseli Raci – egyaránt jeleskedtek, de táncra perdült a közönség nagy része is, akár ismerte a dalokat, táncokat, akár ott ismerkedett-barátkozott meg velük, hiszen a kóló az a tánc, amelynek ritmusa magával ragadja az embert, s nem nagyon lehet abbahagyni. Ahogy ezt Zorán Koló című dalában énekli: „amikor a banda ezt a kolót játssza / mosolyog a Jóisten és közénk áll egy táncra”.

A szünetekben, a pihenő időben aztán folytatódott az ismerkedés a helyiek és a vendégek között. Éjfél után a tombolahúzás következett, melynek fődíja egy tíz napos horvátországi, Vir-szigeti nyaralás volt. Ezt Kollányi Sándor ajánlotta fel, s adta át a boldog nyertes fiatalembernek. Itt köszönjük mindazoknak a segítséget, akik a tombola sikerét felajánlásukkal segítették.

A hangulat tovább emelkedett, amikor megérkeztek a Bakod-pusztai fellépésről jövet a bátyai Vodenica tánccsoport tagjai.

A lakomac a hajnali órákban ért véget – és a közel kétszáz vendég igazán jól érezte magát. Együtt mulatott a bátyai, a dusnoki, a kalocsai és az Ercsiből érkezett horvát, de jól szórakozott a közönség azon része is, aki csupán a rácok mulatságára, a kóló hangulatára volt kíváncsi. Az Ercsiből jött vendégek úgy búcsúztak, hogy sikerült hidat építeni a két város, Kalocsa és Ercsi között. Valóban, a híd készen van, most már csak használni kell, járni kell rajta!

 

A támogatók

Akik a Lakomac 2013 című rendezvényünk támogatói voltak: Allianz Biztosító Kalocsa; Autósbolt – Bátyai út; Autó-Gaál Kereskedelmi Kft. – Kalocsa; Balaton Könyvesbolt – Kalocsa; Barabás Gumi Kft. – Kalocsa; Belvárosi Gyógyszertár – Kalocsa; Budapest Bank Nyrt. Kalocsai Fiókja; Cipőszerviz és Táskabolt; Dávid Üzletház – Kalocsa; Edit Fotó – Kalocsa, Ercsi Város Horvát Önkormányzata, Fanti Léggömb és Party dekor – Kalocsa, Fészek áruház – Lógó és Tsa. Kft.; Gáz-víz-központi-fűtés Szaküzlet – Kákonyi L.; Gép-ész üzlet Körös Róbert; Harangozó Márton – Kalocsa; Hortobágyi János – Kalocsa; Hábermayer Kft. – Kalocsa; Használtcikk Kereskedés – Kalocsa; Hunyadi utcai vegyeskereskedés; Jukka Gyógynövény Szaküzlet – Kalocsa; Katus Horgászbolt – Kalocsa; Kalo-csapágy Alkatrészáruház – Kalocsa; Kalo-Kerámia Építőipari és Szolgáltató Kft.; Kalo-Profi Kft. – Kalocsa; Kaméleon Gyorsbüfé – Kalocsa; Kék Kereszt Állatpatika – Kalocsa; Kiskun Autósiskola – Kalocsa; Kol-lányi Sándor – Kalocsa; Korona Ékszer – Kalocsa; Makk-egészség reformszaküzlet – Kalocsa; Margó Sport – Ajándék – Adidas üzlet; Matyi bácsi cipőműhelye – Kalocsa; Méhész és Edénybolt – Kalocsa; MHZ Számítástechnika – Kalocsa; Mini Fészek Áruház – Kalocsa; Mirror Fashion – Kalocsa; MKB Bank Zrt. – Kalocsa; Munkavédelmi Szaküzlet – Kalocsa; Népművészeti és Ajándékbolt; Number One Bt. – Kalocsa; Oázis Büfé – Kalocsa; OMV Benzinkút – Kalocsa; PC-Shop – Nagy Gábor, PC Phone Kft. – Kalocsa; Porcelánfestő Manufaktúra – Kalocsa; Kalocsa, Profi Állateledelek – Kalocsa; Pyramus Kft. – Kalocsa, Rella-Ker Bt. – Kalocsa; Shang Hai Kínai üzlet – Kalocsa; Schön Virágüzlet – Kalocsa, Sefti Autó 2000 Kft. – Kalocsa; Seky Pékség – Kalocsa; Stefanus Virágház – Kalocsa; Svebo-Plusz Kft. Gumiszerviz – Kalocsa, Tuti-Festék Kft. – Kalocsa; Török és Török Kft. – Kalocsa; Treff Bt. Vasbolt – Kalocsa; Trinit Műszaki Szaküzlet – Kalocsa; Vas-műszaki-üvegáru kereskedés, Vicai Optika Látszerész Szaküzlet; Villamossági Szaküzlet – Cselik Zoltánné, Vörös Henrik órás – Kalocsa; Zálogház – Tomori utca; Zorica Tánccsoport és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület.

Köszönjük mindenkinek!

Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás