Százakat vonzott a Farsangi Fánkparádé és Mulatság

2022.02.18 11:11   

Szombaton délelőtt a piactéren, délután az érsekkerti Platán Rendezvényközpontban lehetett megkóstolni a nálunk pántlikásnak, az ország más településein szalagosnak nevezett jellegzetes farsangi csemegét, a fánkot. Az Érsekkertben az elfogyasztott fánkok számát is tekintve közel ezren voltak kíváncsiak a sütés fortélyaira, majd a végeredményre, kóstolás formájában, de a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület néptáncbemutatójára is ott maradt a verőfényes napsütésben fürdőző közönség.

Itt a télbúcsúztató időszak, a farsang, és ha a járvány miatt zárt helyen igazi farsangi mulatságot tartani talán még nem is volna igazán bölcs dolog, kellően tágas szabad téren már szerencsére össze lehetett gyűlni. Mindehhez az időjárás is kedvezett február 12-én, szombaton, így nem csoda, hogy a szép, napos és enyhe időben több százan kilátogattak az Érsekkertbe, hogy  megkóstolják a farsang jellegzetes finomságát, a szalagos fánkot, amelyet a hagyományőrzők déd - és nagyanyáik receptje szerint, hibátlanul készítettek el, és megtekintsék a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek a fánksütés profizmusa mellett leginkább ennyire színvonalas néptáncos műsorát.

Az
Összefogás a Nemzetért Egyesület, mint főszervező pályázati forrásából, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK), valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület bevonásával február 12-re időzített Farsangi Fánkparádéját és az Asszonyfarsangot.  A program keretében a hagyományos recept szerint készült, Kalocsán és környékén pántlikás – más településeken szalagos - fánknak nevezett farsangi csemegét ingyenesen lehetett megkóstolni, ráadásként pedig a Platán Rendezvényközpont teraszáról a látványos táncbemutatóban gyönyörködhetett a közönség. A farsangi kínálatot finom gulyásleves tette teljessé.

Aki pedig csak úgy, véletlenül, a szokásos kocogás, vagy séta miatt vetődött arra, annak szintén szíves vendégfogadásban és vendéglátásban volt része.

A kedvcsináló fánkkóstoltatás már a szombat délelőtti piacon beváltotta a hozzá fűzött reményeket, már ott sokan megígérték, hogy a délutáni programon is részt vesznek.

A lányok, asszonyok karikázós táncát a legények sem nézhették sokáig tétlenül, ők is bekapcsolódtak a farsangi táncmulatságba:

Ilyen hangulat mellett nem csoda, hogy igen nagy számban voltak kíváncsiak az érdeklődők a programra, amihez persze hozzájárulhatott az is, hogy az utóbbi években a báli szezont teljesen ellehetetlenítette a koronavírus-járvány, így a kalocsaiak is eléggé kiéheztek az ehhez hasonló közösségi rendezvényekre.

A táncbemutató sikerén talán csak a fánkok sikere tett túl: a délután kettőkor kezdődött rendezvényen a folklórműsor három órakor vette kezdetét, de addigra épp el is fogyott az összes fánk, pedig a hagyományőrző asszonyok az eredetileg tervezett 1200-at kétszázzal megfejelve, 1400 darabot sütöttek ki a népszerű farsangi csemegéből, amelyet persze nem csak farsang idején szokás sütni ezen a vidéken.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás