Kalocsai Sárköz?- Kalocsai mocsár?

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

2019.09.13 10:26   

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan emberek is, akik számára az ízléstelenség nemtetszést vált ki, akik értetlenséggel vesznek tudomást az olyan, szinte mindennapos emberi megnyilvánulásokról, mint az egymás iránt tanúsított rosszhiszeműség, a törvény mögé bújtatott aljasság, a szellemi és lelki tehetetlenség és az ezzel járó értelmi és érzelmi sivárság. Mivelhogy ezek az emberek olyan jövőképet képzelnek el maguknak és családjuknak, ami az említett „értékeket” nem tartalmazza. Éppen ezért egy olyan elvi társadalmi berendezkedésben ahol a szellemi és lelki építkezés és nem a rombolás az irányadó mérce ennek a napról napra megfogyatkozó emberrétegnek a megmaradása kulcsfontosságú lenne.

Az állami és a vállalkozói világ leginkább abban tér el egymástól, hogy adott gondolkodási és viselkedési formák és elvek, amelyek az állami hivatalok működésében szinte mindennaposak, a vállalkozók világában a csőddel érnének fel, mivel ezekkel az üzlettársakat és ezáltal a bevételi forrásokat a cégtulajdonosok és vállalkozók elveszítenék- kivételek természetesen itt is a politikai hátterű érdek-összefonódások mellett virágzó cégek. Ami miatt ezek mellett mégsem következik be a csőd az állami fenntartású intézményekben, az az adófizetők jámborságának tudható be. No meg a déd- és ükunokáink jövőjét, életminőségét megpecsételő hiteleknek.

 

Egy közpénzekből eltartott állami intézmény keretén belül működő, magát függetlennek és minden mentesnek nevezett hivatal vagy bizottság részéről elvárható lenne, hogy alkalomadtán segítőkészséget tanúsítson a feladatok megoldásában és ne a szerepköréhez tartozó értelmi korlátokat feszegesse. Valószínűleg az ilyen hivatali helyek betöltéséhez szükséges jól képzettség –értsd szellemi és lelki idomítás- miatt, itt, az érzelmi intelligencia mellett, a segítőszándék is gyors hanyatlásnak indult. Ami nem csak az emberi leépülés miatt elgondolkodtató hanem azért is, mert a kölcsönösség elve éppen egy kis településen érvényesül a leginkább. Ez persze annak aki magasról nézi a világot, miközben elevickél az egyéni felelősség nélküli hivatali világban, nem igazán tűnik fel.


Kivételek természetesen itt is vannak, ezek erősítik a szabályt. Bár tudjuk hogy a mai művilág nem a magyar népmesék jótett helyébe jót várj, vagy elnyerte méltó büntetését értékrendjén alapszik, azért egy minimális jó szándék az adófizetők pénzén eltartott állami hivatalokban is, szerepkörtől függetlenül mindenkor, de legalább esetenként elvárható lenne. Próbálkozások már vannak az emberi gondolkodás és együttérzés serkentésére és a felmerülő kérdések mielőbbi megoldására állami szervek szintjén is- pl. perbeszéd helyett párbeszéd-, de ezek is valószínűleg csak addig a szintig működnek, amíg nagyobb érdekeket nem sértenek.

 

Amíg a közpénzekből fenntartott állami szervek a működésük, ügyintézési folyamatuk során közömbösséget mutatnak a józan paraszti észnek természetes emberi magatartás iránt, addig nincs mit csodálkozni azon, hogy egy városvezetésnek nincs szándéka társként kezelni a területén működő és adózó cégeket és esetenként érdekükben cselekedni, amikor azok védelmi pénzeket kényszerülnek fizetni a fennmaradásukért. És ez a közöny tovább lefelé gördülve a családok mindennapi életébe is befurakodik, ahol sok esetben a rokkantságot okozó, daganatos, alkalomadtán halálos megbetegedések előfordulását statisztikai módszerrel magyarázzák, függetlenül attól, hogy gyerekről vagy idősebb személyről van szó. Ahelyett, hogy átgondolnánk, miért hallgatnak arról, hogy milyen nagy a környezetünkben is a levegő és a vizek szennyezettsége, miért silány az élelmiszerek minősége, mi és kik okozzák ezt és mit lehetne tenni ez ellen, ahhoz, hogy az újabb megbetegedések számát valamennyire csökkenteni tudjuk? Mert egy ilyen esetben az utolsó alkoholista és a dúsgazdag is ugyanazt az utat járja be nagyjából, és a pályázati pénzeket senki nem tudja egy súlyos betegség esetén gyógyszer helyett használni.

 

Az állat és az ember között állítólag a legalapvetőbb különbség a jövőkép hiánya, de ma már nem tudni, kinek a javára. Ezek a magatartás és gondolkodásminták melyeket idomításunk során felöltünk sokszor éppen az emberi lényegünket semlegesítik meg. E nélkül és a kölcsönös törődés és segítség nélkül jövője egyik településnek vagy emberi közösségnek sem lehet. Ezt a lelki és szellemi mocsarat először ki kéne szárítani, ahhoz, hogy elkezdhessünk bármiféle építkezést. És ez nem pénz kérdése, ez egy belső folyamat eredménye kell legyen amihez gondolkodásunkat és az érzelmeinket kéne fejlesztenünk, nem pedig az igényeinket anyagi szintre süllyesztenünk.

 

Dr. Fekete Zsombor

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás