Felemásnak ígérkezik a termés

Túl korán ünnepeltük a paprikát?

2016.10.13 10:01    |    STVN  

Az augusztusi eső nem ér aranyat, idéztük korábbi számunkban megjelent írásunkban Kovács Róbert hajósi borászt. Nem így a frissen vetett őszi káposzta-repce esetében, amelynek folynak a vetési munkálatai, míg a napraforgó és a paprika betakarítása épphogy elkezdődött.

– A nyári betakarítási munkálatok befejeződtek, a szalmabálák lehordása viszont még helyütt folyamatban van. Ezt korábban a csapadékos időjárás hátráltatta – kezdi a határban látottak összefoglalását Nagy Attila kalocsai falugazdász. – Az őszi káposztával és a repcével megkezdődtek a szezonális vetések is, amelyekből a tervezett szerint közel 5200 hektáron kerülnek magok a földbe. Ebből eddig nagyjából 3700 hektárt vetettek el a gazdák. Elmondhatom azt is, hogy sokan már augusztus végén elkezdték ezen munkálatokat, amelyeknek kedvezett a hó végi esős időjárás. Bízzunk benne, hogy lesz még ilyen, ugyanis sajnos nem ismeretlen az a jelenség, hogy a vetés után jön egy hosszabb aszályos időszak, amikor elszáradtak a csírák – folytatja a szakember.

paprika2_450 

 

Azt is megtudtuk, hogy őszi árpából 4800 hektár a vetési szándék a Kalocsai Falugazdász Iroda körzetében, míg őszi búzából mintegy 15 ezer – ezzel folytatódnak a hetekben a munkálatok. Az utóbb említett mennyiség magába foglalja a durumbúzát, a hagyományos kenyérgabonát, valamint a tönkölybúzát egyaránt.

 

– A napraforgó betakarításának a dömpingidőszaka is hátravan még, bár már nekiláttak a termelők. A várható termésátlag 3 tonna/hektár körül alakul. Szójából 500, míg kukoricából 14 ezer, burgonyából pedig 270 hektár a betakarítási terület, a burgonyáé mostanra be is fejeződött – jelentette Nagy Attila.

 

Lássuk a várható hozamokat! – A napraforgóé kifejezetten jónak minősíthető, ami országos viszonylatban is jellemző. Ez annál fontosabb, hiszen a felvásárlási árak egyelőre nagyon alacsonyak és rohamosan csökkennek, magyarán, a többlet termésátlagnak kellene kompenzálnia az árba történt kiesést, ha ez sikerül, de nem biztos… Hasonlóképpen jó termést ígér a kukorica, viszont itt is az alacsony felvásárlási árakkal kényszerülnek majd szembenézni a termelők – tért át kevésbé derűs adatokra a falugazdász.

 

Szó esett a fűszerpaprikáról is, amelyet bár hatalmas fesztivállal ünnepeltünk a hét végén, Kalocsa piros aranyának várható hozamai közel sem ilyen örömtelik – persze korán van még messzemenő következtetéseket levonni.

 

– A fűszerpaprika betakarítása még kezdeti stádiumban van. Bár a múlt héten már lehetett látni Bátya környékén szütyőzött paprikát. Az eddigi hírek felemásak. A termelők elmondása szerint a hozamok várhatóan gyengék lesznek, ami főképp annak tudható be, hogy kicsik a csövek. Természetesen erről azután rajzolódik ki tisztább kép, hogy beindul a tömeges szüretelés, illetve túl leszünk a paprika második szedésén – zárta mondandóját az irodavezető.

 A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás