Nagy mulatozás a bátyai szüreti felvonuláson

2013.11.16 12:27    |    Fegyvári Vanda  

Október ötödik napján, szombat délután jókedvtől volt hangos Bátya főutcája, a Vinográd Presszó előtt sorakoztak a díszített fogatok és hintók. Hosszú évek kihagyása után szervezte meg a Vodenica Horvát Nemzetiségi- Kulturális Egyesület a bátyai szüreti rendezvényt. A gyönyörű őszi napsütésben, délután három órakor indult útjára a szüreti felvonulás, a vidám menet bejárta az egész települést keresztül-kasul. A rég nem látott eseményre több százan voltak kíváncsiak a helyiek, illetve a környező települések lakói közül.

A felvonulás megrendezése nagyméretű összefogás eredménye, hiszen hosszú évek óta nem került sor erre a szép hagyományra. Az egyik hintóra felpattanva Markó Gáborral, a Vodenica Horvát Nemzetiségi- Kulturális Egyesület elnökével csöppentem bele a felvonulás közepébe. Mellettünk elvágtatva a csikósok indították a menetet, utánuk az alkalomra választott bíró, Anisity Soma és a bíróné, Matos Rita foglalták el méltó helyüket. Megragadtam az alkalmat a hintón ülve és Gábort kérdeztem, az újra „élesztett” szüreti felvonulásról.

– Sajnos az elmúlt négy évben kimaradt a falu életéből a szüreti felvonulás és bál. Meglepetésemre várakozáson felüli létszámmal zajlik Bátyán a szüreti felvonulás, 70 fő ül – közülük 54 beöltözött táncos – a tíz járművön: fogaton, lovas kocsin és hintón. Nagyon örülök, hogy sikerült különböző egyesületek táncosait és civil szervezeteket bevonni a rég nem látott eseményre. A felvonuláson részt vesz a Bátyai Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalköre, a Kaláka Nagycsaládosok Egyesülete és a Miske-Drágszél Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A lovas kocsik, fogatok és hintók Fajszról, Homokmégyről, Kalocsáról, Szakmárról és Bátyáról érkeztek, beszervezésükben ifj. Kapitány László segédkezett. Az esti szüreti mulatságon csatlakozik hozzánk a Bátyai Sportegyesület is, akik az uszódi meccsük után vezethetik le a feszültséget – mondta a Vodenica tánccsoport elnöke.

 

batya_szuret_500

 

Elérkeztünk Negyvenre (a falu vége), ahol megfordult a menet és az első megállóhely felé vettük az irányt, mely a Negyveni kocsma volt. A kisbíró, Decsák Gábor kikiabálta:
„Közhírré tétetik, a faluban szüreti felvonulás tartatik…”. A felvonulást 40-50 fő várta, meleg pogácsával és mézédes szüreti nedűvel – majd az evést, ivást tánc követte. A további megállóhelyeken – piactér, Chili Trade Kft., Dobosi rész, Wesselényi utca, Dobosi kocsma, Kiss Ernő utca, Faluház – szintén a jókedvé, éneklésé és a táncé volt a főszerep. A Chili Trade Kft. telephelyén, meglepetésünkre több száz német turista tapsolta végig a menet produkcióját.

A bátyai szüreti felvonulás megkoronázásaként a Vinográd Presszóban este hét órakor kezdődött a szüreti bál ízletes vacsorával – Szabó Attila közreműködésével – és hajnalig tartó mulatozással ért véget. Az este hangulatfelelőse az A la Carte formáció volt, ők húzták a talpalávalót a szüreti felvonuláson is. Markó Gábor azt is megosztotta lapunkkal, hogy jövőre ugyanígy, nagy lendülettel, összefogással, mulatással, ünnepléssel, ismét hagyomány lesz Bátya életében a szüreti felvonulás és bál. Ezúton szeretné megköszönni mindenkinek, aki részt vett és segített újra „feléleszteni” ezt a szép őszi hagyományt.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás