Környezetvédelmi előadássorozat a Bringa Panzióban

Van-e fenntartható fejlődés?

2013.04.25 12:19    |    elena  

Március 14-én este autóval jutottam ki az igencsak minden naptárt meghazudtoló orkán erejű szélben és szakadó hóesésben Dunapatajra. Az előadássorozat soron következő témájának aktualitását semmi sem szemléltette jobban, mint az igencsak nem megszokott időjárás így március idusán.

bringa_leitert_240Az egymásra épülő előadások első részében Leitert András (diplomás környezetvédelmi szakember) éppen a klímaváltozás hatásairól és a körülöttünk lévő változó világról beszélt. Ezen az estén pedig már a klímaváltozás eredményeként is felfogható fejlődésről volt szó, vagyis arról a fenntartható fejlődésről, mely nem minden esetben mutat lineárisan előre felé. Sőt, nem is minden esetben fenntartható.

Életünk során mindenki megtapasztalhatja azt a szakemberek által fenntartható fejlődésnek titulált eseménysorozatot, amely – mint minden – nézőpont kérdése, hogy ki, hogyan értékeli, hogyan éli meg. Míg a gazdaságilag fejlett társadalmak a technikai vívmányok fejlődését életszínvonaluk emelkedésével mérik, addig az elmaradott országok egészen más mértékben, tempóban fejlődnek. Az emberi társadalmak a fogyasztási őrületbe vannak belefeledkezve, akár fejlett, akár fejletlen országról is legyen szó. Vég nélkül használják ki a Föld által nyújtott kincseket, amivel visszafordíthatatlan folyamatnak lettünk szemtanúi. Ha nem teszünk ellene semmit, nagyon rövid idő alatt eltűnhet az emberi élet erről a gyönyörű, kék bolygóról.

Szó esett az est során az atomiparról, az erdők féktelen kiirtásáról, mely maga után hozta a globális felmelegedést, mely, ha nem tesz ellene semmit a felelős emberiség, pillanatok alatt eltünteti az életet a Földről. De szó volt az egész bolygónkra kiterjedő környezetszennyezésről is, mellyel még gyorsabbá tesszük a folyamatot. Az előadó az egyetlen lehetséges kitörést az egyéni szinten megkezdődő változásban látja, véleménye szerint az egyéni szinten megtörtént gondolkodásmód váltása maga után hozza az élet pozitív irányba mutató változását is.

– Széles körben tájékoztatnunk kell az utánunk következő nemzedéket, majd társadalmi szintre kell vinni a dolgot. Át kell alakítani az oktatást, a törvényi szabályozást is alulról elkezdve kell megkezdeni, hogy működjön. A káros folyamatokat le kell állítanunk, és csak utána kezdődhet meg a természet visszaállítása, s csak ezután lehet majd a visszarendeződésről beszélnünk. A jelenleg élő generáció elsődleges feladata a levegő, a víz tisztaságának védelme, a talaj védelme, a hulladékgazdálkodás optimalizálása, a helyes táplálkozás tudatosítása, ezzel párhuzamosan pedig az egészség megőrzése – zárta gondolatait Leitert András.

A következő előadásokban olyan témákat fog érinteni, mint az energia felhasználás legújabb lehetőségei, a szemléletváltás, s ezzel egy időben az életmódváltás, valamint az előadássorozat végére tervei szerint fel tud vázolni egy élhető jövőképet egy felmelegedő bolygón.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás