Fergeteges hangulat a Horvát Önkormányzat Lakomac bálján

2022.02.10 13:32   

Február 5-én este, a meszesi Kék Duna Vendéglőben, a kalocsai Horvát Önkormányzat szervezésében mintegy 120 bálozó, köztük dr. Filvig Géza polgármester és Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja részvételével tartották meg a hagyományos Lakomac bált. A fergeteges hangulat fő felelőse a dusnoki horvát nemzetiségi zenekar, a Zabavna Industrija volt.

A bált beharangozó cikkünkben elhangzottakat Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke azzal egészítette ki:

„Az estet köszöntőkkel kezdjük, utána eltáncoljuk a nagy kólót, azaz a nagy körtáncot, amikor mindenki egymás kezét fogva járja a horvát néptáncot. Ezt követi a közös vacsora, majd Gyurity István, a Pécsi Horvát Színház színművészének műsora. A muzsikát a közismert horvát nemzetiségi zenekar, a dusnoki Zabavna Industrija szolgáltatja. Repertoárjukon elsősorban horvát népzene szerepel, tambura zenekari előadásban, és természetes népszerű magyar slágerek is felcsendülnek majd, mígnem, már késő este, a tombolasorsolás lesz a bál záró programja.”- mondta még a bál kezdetén Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke.

Miután Ivó Mária magyar és horvát nyelven köszöntötte a vendégeket, Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja horvátul mondta el üdvözlőbeszédét. Dr.Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere beszédének vezérgondolata a horvát-magyar barátság és a nemzeti összefogás fontossága volt.

„Dobre vecser Priatelly! (Jó estét Barátaim!)” – köszöntötte horvátul a bálozókat a polgármester, majd magyarul folytatta:

„Tisztelt főkonzul úr, tisztelt elnök asszony, kedves barátaim! Nagy szeretettel köszöntöm Önöket ezen a szép estén Kalocsán. A pécsi horvát főkonzul úrral folytatott beszélgetésem alapján is elmondhatom, hogy a horvát nemzet és a magyar nemzet kölcsönösen tiszteli és segíti egymást. A jó együttműködés is azt bizonyítja, hogy ez egy jószomszédi kapcsolat. Kalocsa polgármestereként ugyanígy tekintek Ivó Mária elnök asszonyra, és elődeire. Városunkban meghatározó a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat; Három nemzetiségi önkormányzatunk van, nagyon jó közösségek, aktívak, és ami a legfontosabb, és amit személyesen is tapasztalok, hogy a horvátok is nagyon összetartóak. Gratulálok ehhez, és kívánom, hogy ez a jövőben is maradjon így! Amit még fontosnak tartok elmondani: a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a horvát hagyományok ápolásával, a horvát kultúra átadásával a fiatalabb generációknak Kalocsa kulturális életét színesíti, amiért hálásak vagyunk. Ahogy említettem, önkormányzatunk stratégiai partnerként tekint a Horvát Nemzetiségi Önkormányzatra, amelynek a továbbiakban is jó és sikeres munkát kívánok. A mai este viszont nem a munkáról, hanem a szórakozásról szól, amelyhez mindenkinek jó hangulatot kívánok!” - mondta dr. Filvig Géza.

A bálozók Gyurity István színművész előéneklése mellett énekelték el horvát himnuszt.

A közös vacsora, Gyurity István, a Pécsi Horvát Színház színművész műsora után már a Zabavna Industrija lüktető délszláv dallamai, a tánc, a jó hangulatú baráti beszélgetések töltötték ki az est hátralévő részét, amely a tombolasorsolással és azzal a távozók ajkáról elhangzott mondattal zárult: Jövőre ismét jövünk a lakomacra!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás