Alkotótábor és népművészeti fesztivál Uszódon

2013.09.02 22:30    |    -mond  

Július végén-augusztus elején zajlott a 8. Alkotótábor Uszódon, a következő héten pedig gazdag programsorozattal várták az érdeklődőket: volt gyerekszínház, két élőzenés koncert, musical és operett előadás, diszkó, valamint szombaton került sor a Gubbantós Népművészeti Találkozóra. Tudósításunk még az alkotótáborban készült Bedi Gyula fotóművésszel.

 

tabor_uszod_viczay_300
 

 

– Huszonketten vettek részt a táborban az idén, ki hosszabb, ki rövidebb ideig. Három fotós, egy kompjútergrafikus-ötvös, a többi festő. Illetve huszonharmadikként csatlakozott hozzánk egy estére egy Uszódra költözött nyugdíjas pedagógus, aki verseket, novellákat ír, őt is meghívtam, színesítse az alkotóközösség életét – mondta Bedi Gyula polgármester (aki persze fotósként is aktívan részt vesz a tábor életében).

Az alkotók: Kiss István, Kiss Ernő, Ádám Péter, Heincz Gabriella, Rendes Béláné, Lőrincz Gergely, Látó Endre, Köhler Péter, Taus Éva, Viczay Lajos, Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, Uhlár Mária, Benke Ferenc, Vargacz Adrián, Szabó András, Hubert László, Piukovics Eszter, Halász Lászlóné, Szalontai Zsolt, Fischbäckné Horváth Ildikó, Bedi Gyula, P. Szabó Barnabás, Vajcsy Piroska.

– Az idei év annyiban különleges, hogy tavaly eldöntöttük, hogy nevet választunk és készíttetünk egy logót, ezt Kiss István, a tábor alapítótagja el is készítette, így idéntől – ami a nyolcadik alkalom – Benedek Péter nevét viseli a tábor – újságolta örömmel Bedi Gyula. – A lakosság is már hozzászokott a festők jelenlétéhez, esténként be-be kukkantanak, megnézni, mit csinálunk, érdeklődnek, hoznak egy kis süteményt, borocskát, elbeszélgetnek. Az is immár hagyomány, hogy egy este Láncz Gyula és felesége látja vendégül a táborlakókat, egy este az önkormányzat, de egyébként az összes hideg és melegételt szponzorok által tudjuk biztosítani, így ez nem terheli az önkormányzat költségvetését, és komoly hozadéka van, hiszen minden alkotótól itt marad egy-egy értékes darab, ami a falut gazdagítja.

Mint megtudtuk, az alkotótábor hete a „ráhangolódás” arra a gazdag programsorozatra, melynek csúcspontja a „Gubbantós” Népművészeti Találkozó.

– Kialakult rendje van már a fesztiválnak – mondja a polgármester. – A pénteki programok a fiatalabb korosztálynak szólnak, gyerekszínház, koncert, diszkó, és most első ízben lesz operett és musical előadás. A szombat két fontos eseményé, ekkor adjuk át az Uszód Községért kitüntető díjakat, két díszvendégünk is lesz, az egyik a Róna Néptánc-együttes Szabadkáról, a másik az Iván Róbert – Markó Fruzsina páros, hiszen az együttes is és a páros is a Fölszállott a páva országos műsorban az uszódi gubbantóst mutatta be és népszerűsítette. Egyébként az egész nap a népművészeté, a hagyományőrzésé, népművészeti kirakodóvásárral és bemutatókkal, foglalkozásokkal, ekkor lesz az alkotótábor anyagából rendezett kiállítás megnyitója is, és este hat órakor kezdődik a Gubbantós Népművészeti Találkozó, melyen hét tánccsoport valamint az említett páros fog fellépni. Igazán színvonalas műsor ígérkezik, aki szereti az igényes népzenét és táncot, annak el kell jönnie Uszódra a hétvégén – mondta Bedi Gyula.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás