X. Vass Lajos népzenei minősítő

Szüreti Fesztivál Dunapatajon és Hartán

2013.11.16 11:19    |    Schill Tamás  

Bő egyhetes Szüreti Fesztivált rendez a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület pataji és hartai helyszíneken. Ennek a fesztiválnak volt első dunapataji programja a hagyományőrző napon rendezett X. Vass Lajos népzenei minősítő verseny regionális elődöntője és az azt követő népzenei és néptánc bemutató az elmúlt szombaton.

vass_lajos_minosito_340A Kodály Zoltánról elnevezett, gyönyörűen felújított dunapataji Művelődési Házban Thiesz Zoltán egyesületi elnök, a rendezvény fő szervezője köszöntötte a közönséget és a minősítő verseny szakmai zsűrijét. A minősítő szakmai bíráló bizottságában a Vass Lajos Népzenei Szövetség tisztségviselői foglaltak helyet, így dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, a szövetség szakmai vezetője, Horváthné Bakos Ilona népzenész, a szövetség alelnöke és Koczka Andrea népzenetanár, a szövetség vezetőségi tagja. Ezen a regionális elődöntőn a szokásostól eltérően nem sok fellépő volt, de úgy látszik lelkesedésben nem volt hiány, amit az eredmények is mutattak.

A zsűri eredményhirdetéskor megköszönte a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület működését, egyesületi tagjainak a regionális elődöntő szervezésében és a népi kultúra ismertetésében való kitartó munkát. Elismerésül a Vass Lajos Népzenei Szövetség oklevelet adományozott az egyesületnek, melyet Szűcsné Török Ilona, az egyesület művészeti vezetője vett át.

A népzenei versenyen csak ezüst és arany fokozatok születtek. Az arany fokozatot elért versenyzők jutottak tovább a 2014 tavaszán esedékes középdöntőbe. Arany fokozatot szereztek: Mezei Virágok Népdalkör (Kalocsa), Hagyományőrző Népdalkör (Dusnok), Thiesz Zoltán (Dunapataj), Kormányos József (Dunapataj), Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus, Boróka Népdalkör és Citerazenekar (Ágasegyháza), Mádiné Király Henriette (Dunapataj)

Ezüst fokozatot értek el: Mádi Melitta (Dunapataj), Sánta Jánosné (Dusnok), Fényes Csillag Citerazenekar (Dunapataj).

A minősítő verseny után igényes népzene- és néptáncbemutató programot láthatott a közönség, amelyen olyan környékbeli és meghívott előadók léptek fel, akik magas szinten képviselik a magyar népi énekes, zene- és tánckultúrát, így a Géderlaki Hagyományőrző Néptánccsoport, a Nagy-Csomor családi zenekar (Pozsony), a Csajgorás Néptánccsoport (Kalocsa), az Uszódi Gubbantós Néptánccsoport és a Kalocsai Hagyományőrző Népi Együttes.

Kísérő rendezvényként népművészeti kiállítás és bemutató volt a Művelődési Ház előcsarnokában a környék népművészeinek munkáiból. A híres hartai és kalocsai motívumok mellett érdekes volt látni az uszódi Kun Gáborné viseletbe öltöztetett babáit, amik a születéstől a halálig mutatják be egy ember életét.

A minősítő versenyt és a programokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Dunapataj Nagyközség Önkormányzata támogatta. (Képünkön a zsűri tagjaitól Thiesz Zoltán veszi át az arany fokozatú oklevelet.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás