Év végéig húzódhat az eredményhirdetés

Tömegével pályáznak a fiatal gazdák

2017.05.06 14:48    |    Géjé  

A kalocsai régióban is népszerű a Fiatal Gazda Pályázat: 18-40 éves gazdálkodók számára hirdette meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, uniós forrásból. Összességében csaknem 38 milliárd forint jut el, kb. háromezer pályázóhoz, akik fejenként több mint 12 millió forintra számíthatnak. Nagyon sokan rákaptak, de a néhány éve létező támogatási formához 2017-től már valamivel szűkebb kör tud hozzájutni, mint korábban.

– A gombatermesztőket például teljes mértékben kizárták a pályázatból, mert országos szinten több visszaélés, úgynevezett „mesterséges körülmények megteremtése” állt fenn – jegyezte meg az idei egyik változás kapcsán Szigeti Tamás. A mezőgazdasági pályázatokkal kapcsolatos segítségnyújtással is foglalkozó Agrárközösség Kft. kalocsai irodavezetője hozzátette: jobb minden részletet megismerni és minél hamarabb, mert ugyan forráskimerülésig zajlik a pályázat, de az igénylések nagy száma miatt nem biztos, hogy túl sokáig kitart az egyébként bőséges keret. – Országos szinten is nagyon népszerű ez a pályázat. Örömhír az is, hogy soha még nem állt rendelkezésre ekkora keretösszeg, hiszen közel 38 milliárd forint jut a fiatal gazdáknak ebben a programban – mondta.

 

fiatalgazdak_450
 

 

A támogatásokat továbbra is legfeljebb 41 éves korig igényelhetik egyéni vállalkozók, akik a mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásától számított 12 hónapnál nem régebben folytatják. Fontos feltétel még, hogy államilag elismert mezőgazdasági végzettséggel kell rendelkezni hozzá, ám ezen belül nagyvonalúan bántak a feltételekkel – véli a szakértő.

– A minimális, aranykalászos gazda végezettség elég a pályázathoz, viszont plusz pontot jelent, ha valaki mezőgazdasági technikumot végzett, vagy agrárdiplomával rendelkezik – mutatott rá Szigeti, hangsúlyozva, hogy minden hozzá fordulóval közösen és személyre szabottan vizsgálja meg a lehetőségeket.

– Azoknak, akik érdeklődnek, próbáljuk összeállítani a tervet, például, hogy melyek azok a területek, amelyek kiemelten támogatottak. Ez az állattenyésztőknek most különösen fontos lehet: a náluk idén életbe lépett változás szerint csak meglévő állatállománnyal tudnak indulni. Eddig ugye lehetett úgy is, hogy vállalták az állatállomány fenntartását, de ez módosult, már csak az elmúlt egy év állatállományát veszik figyelembe – fűzte hozzá.

Az Agrárközösség szakembere szerint nagyon nagy számú pályázó várható, ezért szinte biztosan csúszik majd az elbírálás. A minisztérium a benyújtástól számított 90-120 napon belül elméletileg eldönti egy pályázat sorsát, de ezt nem nagyon sikerült eddig tartani. Az irodavezető jelezte például, hogy vannak olyan tavaly március-áprilisi időszakban beadott pályázatok, amelyeknek még csak mostanában fut be az eredménye. Az idei évre vonatkozóan viszont olyan ígéretek vannak, hogy gyorsabban eldől majd a fiatal gazdák támogatásának sorsa.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás