A kalocsai lány filmje is bekerült a legjobbak közé

Szlovén kisfilm lett a nyertes

2013.11.14 14:49    |    géjé  

Szakmai zsűri bírálta el, de mi is hozzájárulhattunk a kalocsai Baranyi Ágnes sikeréhez, hogy brüsszeli utat, illetve 1000 eurót nyerjen azon a pályázaton, amelyet a Vaccines Today, védőoltások jelentőségét hirdető, nemzetközi portál hirdetett a közelmúltban. Az eredményhirdetés azóta megtörtént, a nyertes egy szlovén orvostanhallgató filmje lett.
(Képünkön: jelenet Ági kisfilmjéből)

 

A világ legnevesebb gyógyszergyártóit és kutatóit tömörítő szervezet „Communication Challenge” című versenyébe olyan kisfilmeket vártak, amelyek üzenete összecseng a pályázatot kiíró Vaccines Europe céljaival. Tehát: minél fogyaszthatóbban, a lehető leghatásosabb módon kell a védőoltások szükségességét elültetni a fejekben. A cél eléréséhez vezető kreatív folyamatot persze egy az egyben a pályázókra bízta a szervezet – a legjobb ötletekből pedig szakmai zsűri válogatta ki azt a kilencet, amelyet végül a Facebookon bocsátottak szavazásra. Ági munkája is ott volt az élbolyban.

– Két magyar művet is beválogattak, és lehetett ránk szavazni – mondta Baranyi Ágnes, aki a Dunaújvárosi Főiskola diákjaként nevezett. – Az én filmemben az orvos sakkozik a halállal, és vicces helyzetekben próbálják meg lekörözni egymást. De a halál a védőoltással természetesen nem tud versenyezni – utalt a film üzenetére a készítő. A másik magyar művet egyébként Ági csoporttársa készítette; ennek történetében egy fiatal lány ellátogat az orvosához, aki megpróbálja felhívni a figyelmét a betegségek megelőzésére. A hölgy persze először nem foglalkozik az intéssel; egyenesen kineveti orvosát, ám a halál szele őt is megérinti, és szerencséje van, mert egy időgép segítségével visszakapja az elmulasztott lehetőséget; gyorsan be is oltatja magát. A kisfilmek szolid humorral operálnak, de még ha helyenként demagógnak, vagy kissé szájbarágósnak is érezzük, kifejezetten célravezetőnek  találhatjuk.

– A film gyártása során, a kellékek beszerzésétől kezdve a szereplők és helyszínek leszervezésén át, az operatőri, illetve vágói feladatokig mindent csináltam. Természetesen csapatmunka volt, hiszen többen kivették belőle a részüket, de végeredményben a feladatok 90 százalékát én vállaltam – árulta el a saját, sakkozós kampányfilmjének háttérmunkáiról Baranyi Ágnes, aki esetleges győzelme esetén nemes célra fordította volna az első hellyel járó pénzdíjat. – A tét egy brüsszeli út és 1000 euró volt, amiből az iskolának szerettünk volna új eszközöket vásárolni, hogy szakmailag még többet fejlődhessünk – mondta. A nagyvonalú felajánlás egyfajta hála lett volna a tanintézménynek; de nem csupán az ott megszerzett tudás miatt, hanem azért is, mert a kalocsai lány ott végezte el nemzetközi szavazásra bocsátott kisfilmje stúdiómunkáit.

www.facebook.com/vaccinestoday.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás