Félidőben az orvosi rendelő felújítás, végre épülhet a kerékpárút

Bakai Károly fejlesztésekről, hídról, elvonásról és kellemetlen szagokról

2017.08.20 20:22    |    -mond  

Amikor Bakai Károly foktői polgármesterrel leültünk beszélgetni, rögtön adódott az első kérdés, amit már egyre türelmetlenebbül firtat foktői, kalocsai, hol tart a választáskor megígért Kalocsa-Foktő kerékpárút ügye. Kihirdették ugyanis a TOP-os pályázatok nyerteseit, és közöttük olvashattuk Foktő nevét is, s mint korábban írtunk róla, a község a tervezett beruházáshoz ebből a forrásból várt segítséget. A polgármester megerősítette a hírt, 80 milliót kapnak e célra, de más beruházások is szóba kerültek, sőt a nyári melegek kapcsán a foktői sertéstelep felől áradó bűz is újfent szóba került.

– Az idei év talán első jó híre, hogy sikerült a JETA-tól egy jelentősebb összeget nyerni. 30 millió forintot kaptunk az atomerőmű alapítványától a könyvtár épületének rendbehozására. Sikerült tavaly előtt megvennünk a régi gyógyszertár épületét, erre csináltattunk 3 millió forintért egy felújítási tervet, ami ütemezi az épület felújítását – kezdte a beszámolót Bakai Károly. – Aki valaha építkezett, tudja, hogy kevesebb pénzből lehet egy új épületet felhúzni, mint egy régit felújítani a mai kor követelményeinek megfelelően. A nyert 30 millióhoz mi 10 milliót teszünk hozzá, ez a 40 millió az első ütemes felújításra elég. Ebből kifejezetten az építészeti részt szeretnénk megoldani. Közbeszerzési eljárást hirdetünk, de kicsit lassítunk vele, mert megjelent a TOP-os pályázat, energetikai témában, ami a 2-es üteme ennek a könyvtárnak, innen 25 millióra van ígéretünk, és lehet, őszre együtt meg tudjuk csinálni a kettőt – bizakodott a polgármester, majd a kétkedők kérdésére, hogy mi kerül 65 millióba azon az épületen, részletezte, hogy mi mindent szeretnének ott megvalósítani.

– Ez 250 négyzetméter hasznos alapterületű épület, ahol könyvtár, számítógépes terem, gyerekrészleg kap majd helyet, ami nemcsak könyvtárként szolgál majd, hanem egy közösségi teret szeretnénk csinálni. Próbálunk majd műsoros esteket, számítógépes tanfolyamot tartani, szabad wifi lesz majd, és még sok tervünk van, egyszóval valami olyan helyet kialakítani, ahol fiatal és idősebb is jól érzi magát.

Úgy tudjuk, megkezdődött az orvosi rendelő felújítása is…

– Igen, félidőben járunk jelenleg. Tavaly megint meghirdették az adósságmentes önkormányzatoknak a támogatását, itt kaptunk 20 millió forintot, ehhez tettünk 9 millió 600 ezret az RHK (Radoaktív Hulladékokat Kezelő Kft.) pénzből, és még 7 millió körülit saját forrásból is, így közel 35 millióból teljesen felújítjuk az orvosi rendelőt. Kívül, belül, a tetőtől a pincéig, ablakok cseréje, fűtéskorszerűsítés, villamos hálózat cseréje, külső szigetelés, ezt mind megoldjuk ebből a pénzből és lesz a falunak egy 21. századi, modern rendelője.

Foktő neve is ott volt a nemrég kihirdetett nyertes TOP-os pályázók között…

– Két hete megkaptuk az emailt a megyei közgyűlés elnökétől, Rideg Lászlótól, hogy megnyertük a 80 milliót a kerékpárútra. Van jogerős építési engedélyünk, a rendezési tervünk is jogerős, megvettük az összes területet, ami kell a kerékpárútnak, a földhivatalnál is megtörtént a bejegyzés. Ez már eddig 10 millióba került. Már csak arra várunk, hogy mikor folyósítják a pénzt, de közben készülnek a kiviteli tervek. Akkor kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, ami meghívásos, 5 vagy 6 vállalkozót hívünk meg az országból, és meglátjuk, ki adja a legkedvezőbb és a legkorrektebb ajánlatot, és kinek milyen referenciái vannak. Szeretnénk ezt a 2,6 kilométeres kerékpárutat még az idén átadni, hiszen annyira előrehaladott az egésznek a tervezése, hogy ha szeptember közepén át tudjuk adni a kivitelezőnek, akkor október végére, november elejére kész lehet. Akkor egy ünnepélyes átadást szeretnénk csinálni – mondta bizakodva a polgármester, és még egy tervezett fejlesztést is megemlített. – Titokban reménykedünk, de még nem akarom ezt elkiabálni, hogy lesz valamennyi pénzmaradványunk, így a kultúrház energetikai felújítására is tudnánk pályázni, de ez csak egy halvány ígéret. 2019-re minden meg fogunk csinálni, nem is tudom, hogy az új polgármesternek majd mi lesz a dolga – mondta nevetve, majd megemlített még egy fontos körülményt, ami fejlődést jelenthet a községnek.

fokto_450
 

– Aki figyeli a híreket, olvassa az újságokat, az tudja, hogy a Kalocsa–Paks Duna-híd, ami Foktő–Dunaszentgyörgy közötti híd végül is, ez célegyenesbe érkezett. Én tavalyelőtt már bíztam benne, hogy megépül, sokat kételkedtek és még kételkednek is benne, és azt mondják, nem lesz itt Duna-híd. De én azt remélem, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány ezt a beruházást, hiszen ha elkezdődik a Paks II. építése, nagyon sok munkás kell erről a környékről is, 2020-ban ott naponta 6-8 ezer ember fog dolgozni. Tehát kell az a híd, nekünk is, mert 7 kilométerre lesz az M6-os autópálya. A Glencore-hoz jövő kamionok is onnantól az autópályán jönnek majd a hídig, majd azon át a gyárhoz, és nem a falvak szűk utcáin dübörögnek át. És a régiónak is nagy fejlődést hozhat, hogy a híd révén közvetlen kapcsolat lesz a Duna túloldalával.

Nyilatkozta már lapunknak, hogy szolidaritási adó címén 72 milliót vont el az állam Foktőtől. Hogyan látja most, ez mit jelent a község gazdálkodásában?

– Mindenki azt mondja, mi baja lehet Foktőnek, hiszen ott van a Glencore? A cég jelezte, hogy valószínűleg az idén nekiáll egy olajfinomítót építeni, ez azt jelenti, hogy éveken keresztül a beruházásra fordított összeget levonhatja az adójából. Nekünk ez pedig azt jelenti, hogy lehet, éveken keresztül nem fog fizetni szinte semmi adót. Lefordítva: eddig ha fizetett például 100 milliót, most nem fog, csak ötöt, ha fizet egyáltalán. Januárban szembesültünk vele, hogy 72 milliót levon az állam. Ezt úgy számolták ki, hogy Foktőn az összes vállalkozás árbevétele 14 milliárd forint, ennek a 0,5 százaléka szolidaritási adó, ez 72 millió. Januárban 5,2 milliót leinkasszóztak a számlánkról, majd májusban szintén egy ekkora összeget, tehát negyedévente 5,2 milliót elvonnak. Ez már 22 millió mínusz. Az óvodánkra nem kaptuk meg a 38 millió fenntartási összeget, ez már 50 millió, és nem kaptunk segélyekre, sőt semmire pénzt. Nem elég, hogy nem kapunk semmire költségvetési támogatást, hanem még 22 milliót a saját pénzünkből is levesznek. Egyelőre nem látjuk a jövőt. A környéken senkitől nem vettek el pénzt, csak tőlünk.

Ezekkel a kondíciókkal kell a 2018-at már fejben elkezdeni, vagy van a törvénynek kibújója, kiskapuja?

– Sajnos úgy néz ki, nincs méltányosság, 2018-ban a 2016-os lakosságszámra eső adóerőt fogják figyelembe venni továbbra is. Most abban bízunk, hogy jópáran vettek már házat Foktőn és bejelentkeznek, s ha valamennyivel emelkedik a létszámunk, akkor lehet, ez csak 60 millió lesz, de ha elkészülne a Duna-híd, akkor óriásit lépnénk előre. El tudnánk adni az összes üres házat és lehet, ez lecsökkenne lakosságarányosan 50 millióra. Az a probléma, hogy a törvény a vállalkozások éves árbevételéből számolja ki ezt az elvont adót és nem a ténylegesen befolyt összegből. Bízom benne, hogy a fejlesztéseket, amiket ígértünk és amiket terveztünk, addigra megcsináljuk, és akkor az egyéb területeken húzunk a nadrágszíjon még egyet. Lehet, meg kell szüntetnünk az ingyenes szemétszállítást, ami 12 millió forint egy évben. Kutatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, de ez majd a jövő évi költségvetés tervezésénél fog konkretizálódni.

És akkor a végére hagytunk egy nem túl kellemes témát, a nyáréjszakákon Kalocsáig is terjengő bűzt…

– Az Alsó Tiszavidéki Környezetvédelmi Hivatal adta ki 2014 januárban a működési engedélyt a volt téesz telepen lévő sertéstelepre. Kaptak eszméletlen mennyiségű európai uniós fejlesztési pénzt, az azt jelenti, hogy öt évig üzemeltetni kell a létesítményt. A disznó az büdös, főleg, ha nem tartják be a technológiai előírásokat. Amikor este 8-kor kimegy a segédmunkás és nagyon meleg van, akkor kinyitja az ablakokat, és nem a szellőzőkön keresztül szellőzteti az ólakat, hanem az ablakokon keresztül. Na az a büdös. Ha jön egy langyos déli szél Dusnok–Szekszárd vagy a Duna felől, akkor Kalocsán a Móra Ferenc utcában, Erdei Ferenc utcában bizony büdös van. És az is lesz sajnos még 2019-ig, minimum. Hetente tárgyalunk a tulajdonosnővel, de azt se várhatjuk el tőle, hogy van pár ilyen telepe, és mindenhol este 10 körül járjon végig és ellenőrizze, hogy hogyan szellőztetnek. Változtattak a tápösszetételen is, de ahogy Kalocsának is csak úgy sikerült elérnie a homokgyőri telepnél, hogy ne legyen büdös, hogy elköltözött, itt is csak akkor fog ez megoldódni, ha esetleg ez is elköltözik innen. Többször volt kint a hivatal ellenőrizni, azt mondták, a büdös az relatív dolog. Én egy pár hónapra ideköltöztetnék pár ellenőrt családostól, hogy tapasztalják meg ezt az állapotot, hátha akkor relatív már nekik is büdös lenne. Véleményem szerint, ha ventilátorokkal a szellőzőkéményeken keresztül nyomatnák ki a benti levegőt, akkor szerintem jelentősen csökkenne ez a bűz, mert nagy valószínűséggel a szabálytalan szellőztetés miatt van mindez. Így sajnos csak leveleket tudunk írni, de igazából ezt a problémát mi nem tudjuk megoldani – mondta Bakai Károly.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás