Tízezrek maradnak a foktői családoknál

Továbbra sem kell fizetni a szemétszállításért

2018.02.16 12:24    |    STVN  

Bár akadtak az óévben olyan nehéz pillanatok, amikor a foktői településvezetés nem volt abban biztos, hogy korábbi vívmányait tartani tudja 2018-ban is, mostanra tisztulni látszik a kép. Bejött ugyanis egy olyan szolidaritási törvény, amely éves viszonylatban több tízmillió forinttal rövidíti meg a jelentős iparűzés adóból származó bevételekkel rendelkező településeket – Foktő pedig pont ilyen!

fokto1_2502017 márciusában még arról szóltak a hírek, hogy az említett szolidaritási adóteherből fakadóan hetvenmillió forinttal csökkentett kerettel gazdálkodhat Foktő. Erre akkor ébredt rá a településvezetés, amikor a költségvetés összeállításán dolgoztak, nyilatkozta akkor Bakai Károly polgármester.

Akkor számolt be arról is, hogy a salátatörvényként emlegetett szabályozás nyomán minden kötelezően teljesítendő feladatra kevesebb központi támogatást kapnak majd, mint a korábbi esztendőkben. A polgármester kicsit sem volt derűlátó ennek kapcsán a jövőt illetően, kilátásba helyezve, hogy a jelentős mínusz veszélybe sodorja azt a gyakorlatot is, miszerint Foktőn senkinek sem kell fizetnie a szemétszállításért, annak költségeit az önkormányzat fedezi. Az óév végéhez közeledve arról kérdeztük Bakai Károlyt, dobnak-e majd sárga csekket, rajta negyedéves hulladékszállítási díjjal a foktőiek postaládáiba, avagy sem?

– Osztottunk, szoroztunk és arra jutottunk, hogy a 2018-as évet még simán ki fogjuk húzni. Megvan az ehhez szükséges tartalékunk az iparűzési adóból, függetlenül attól, hogy több mint 70 millió forintot elvonnak a településtől. A közelmúltban emelte a képviselő-testület 1,5-ről 1,7 százalékra az iparűzési adó mértékét a foktői önkormányzat – meséli a polgármester, érdekességként jegyezve meg, hogy nemrég tartottak közmeghallgatást, ahol azt kérdezte a megjelentektől, hogy tudják-e, Kalocsán negyedévente mennyibe kerül egy-egy háztartásnak a szemétszállítási díj? Mint arra számított, a többségnek fogalma sem volt az összegről, tekintve, hogy immáron harmadik éve nem terheli ezen kiadás a családok pénztárcáját.

fokto2_450
 

– Mondtam, hogy 8500 forintot fizetnek Kalocsán negyedévente, ami 34 ezer forint kiadást jelent évente. Ez lényegében a foktői családok zsebében marad, amit úgy tud helyben megoldani az önkormányzat, hogy továbbra is tartom az ígéretem, miszerint havi egy forintért vállalom a polgármesteri feladatellátást. Ennek a járulékokkal terhelt végösszege 11 millió forint kiadást jelentene a község büdzséjének, ha ki kellene fizetni. Így viszont a falu lakosságának 2018-ban sem kell szemétszállítási díjat fizetnie – jelentette ki Bakai Károly.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás