Foktő – Torontó – Playa Flamenca

Két évtized két foktői fiatal, Vajda Györgyi és Lakatos Péter életéből

2020.04.22 10:51   

Húsz évvel ezelőtt két foktői fiatal elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba. Vajda Györgyi 21, Lakatos Péter 26 éves volt akkor. Először Kanadában éltek és dolgoztak, most saját vállalkozásuk van Spanyolországban. A foktői könyvtár Érdekes emberek – érdekes életutak sorozatában meséltek életükről legutóbbi hazalátogatásuk alkalmával.

fokto_450

Peti eredeti szakmája szerint karosszérialakatos, Györgyi kozmetikus. Mindketten foktőiek, s mikor az ezredfordulón elindultak a nagyvilágba szerencsét próbálni, már öt éve egy pár voltak. Peti már tízéves kora óta Amerikába szeretett volna menni, vonzotta a távoli ontinens, az „amerikai álom”, de kétszer csomagolt, aztán maradt, mert nem kapott vízumot, pedig pénze is volt, meghívólevele, hotelfoglalása is… A szakmájában Ausztriában dolgozott két évet. Jó helye volt, jól keresett, jól megtanulta a német nyelvet is. De, mint mondja, ő mindig „menős” volt, a kalandvágy mindig élt benne.

Aztán egy ismerősük biztatására, aki Kanadában dolgozott, elhatározták, ők is nekiindulnak. Akkor Kanada és Magyarország között nem volt vízumkényszer, kilencven napot lehetett turista útlevéllel kint tartózkodni, segítség is ígérkezett az ismerős révén, így elindultak. Azt tervezték, fél évet kint töltenek, összeszednek egy kis pénzt, de legkésőbb a következő év májusára, mikorra Györgyi húga ballag, hazajönnek. Akkor még nem tudták, hogy az élet felülírja a terveiket, és annyi pénzük se lesz akkor, hogy a szomszéd városig elmenjenek busszal.

Toronto külvárosában kaptak szállást egy bérelt házban, melyen több emberrel osztoztak. Györgyi takarítói munkát kapott, mint mondta, még életében nem látott olyan hatalmas és olyan koszos házakat, ahol dolgoznia kellett, szinte minden nap sírva ment haza. Peti cége hatalmas épületeket, üzemcsarnokokat bontott a belvárosban, nappal itt dolgozott, éjszaka pedig havat lapátolt. A kanadai tél nem olyan, mint itthon, ott egy nap alatt másfél méter hó is eshet, embert próbáló munka volt a nappali épületbontás után. Voltak napok, amikor 18-20 órát dolgozott. Teljesen más világba csöppentek, mint amit az elmondás alapján vártak. Csalódottan tapasztalták, hogy míg más nációk, olaszok, lengyelek, görögök összetartanak, addig a magyarok irigyek, féltékenyek egymásra. Ismerősük kicsit „átverte” őket, sem a munka, sem a kinti élet nem olyan volt, mint ahogy azt korábban mondta nekik, 800 dollárt fizettek azért az egy szobáért. Ráadásul elkeveredtek a bevándorlási hivatalhoz beadott papírjaik is… de az óceán és kilenc órás, többszáz dollárba kerülő repülőút választotta el őket az otthonuktól. Egy évig bírták, keményen dolgoztak, aztán sikerült elköltözniük egy tágasabb, jobb és mégis olcsóbb helyre, egy görög család házának a szuterénjébe.

A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.04. 24-én megjelenő 16-17. számában a 10. oldalon olvasható.    

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás